Kelebek1
Son 5 yıldır sanıyorum ki emin değilim süre hakkında, bu söylentiler müthiş artmaya başladı. Bu saydıklarınız sonuç itibariyle birer ihtimal, ve sadece tetanoz değil bebekliğimizden itibaren yapılan tüm aşılar için geçerli. Küçük küçük ihtimaller sadece. Bugün aldığımız en basit ağrı kesicinin dahi prospektüsünde bilmem kaç tane ciddi yan etki var, ama bu yan etkilerden kaç kişi etkileniyor çok az.. Ama mesela aşılar için deneysel denmesini komik buluyorum, evet mutlaka bir kar/zarar karşılaştırması yapılmalı fakat yüzlerce yıldır uygulanan rutin aşıların deneysel olabilme ihtimaline hiç ama hiç inanmıyorum.
Birde bir çoğumuz bebeklikten itibaren tüm aşılarımızı olmuşuz diye düşünerek söylüyorum bunu, aşı olduktan 10 yıl sonra 15 yıl sonra bir rahatsızlığımız olsa ya da olan bir rahatsızlık ancak o zaman meydana çıksa bunun için yapılan aşıyı suçlamamız ne kadar doğru olabilir ki ?
Misal 1000 kişi ele alalım, bu 1000 kişi hepatit b aşısı olmuş kişiler olsun, içlerinden 10 kişide 10 yıl sonra bir hastalık vuku bulsa, bu aşıdan kaynaklı demek ne kadar doğru olabilir ki ? Rutin bir uygulama olduğu için bu aşıdan mı kaynaklandı, yoksa bu zaten bizde genetik olarak vardı ama 10 yıl sonra mı ortaya çıktı bilebilmemiz pek mümkün gözükmüyor.. Dediğim gibi tıpta her daim kar/zarar karşılaştırması yapılır. Ben genel olarak tüm aşılar konusunda kar daha fazla diye düşünen taraftayım, çünkü yine dediğim gibi en masum ağrı kesicinin dahi ciddi yan etkileri var, böyle düşünürsek ne aşı yaptırmalıyız ne ilaç kullanmalıyız, başka seçenek kalmıyor zaten malesef en azından günümüzde yok.
Bu aşı karşıtı grup insan ırkını doğal seleksiyona bırakmak istiyor, fakat günümüzde ki virüsler ile bu pek mümkün değil, eğer doğal seleksiyonun insafına kalırsak hayatta kalma şansımızın dahi ne kadar düşük olacağını tahmin edersiniz. Yıllar yıllar önce böyle birşey mümkün olabilirdi, ama günümüzde adını dahi yeni duyduğumuz virüsler,hastalıklar var. Bunlara karşı bizim savunma sistemimizi bu aşılar oluşturuyor. Günümüzde bebek ölümlerinin azalmasının bir sebebi sebebi bu rutin uygulamardır.
Mesela örnek veriyorum konuyla bağımsız; bir çoğumuzun aldığı renkli ışıklı müzikli dönenceler dahi down sendromu,şaşılık gibi riskler barındırıyor. Ya da televizyon karşısında yemek yedirmenin, tüm gün açık bırakmanın ve bebeğin bunu görmesinin dahi yüzlerce olumsuz etkisini sayabiliriz, fakat bugün hiçbir kimse %100 bu çocuğun gelişim bozukluğunun sebebi budur diyemiyor. Bunların hepsi birer bulgu ama henüz bir ispat yok.
Tetanoz için birşey diyemem, yaptırmayanlar çevremde var bir zararını gördüklerini duymadım, lakin lütfen ama lütfen bebeğinizin temel çocukluk aşılarını ihmal etmeyin olur mu..