Fasulyemibeklerken
Ben doktorumdan ve nifty testini yaptırdığım firmadan detaylı bilgiyi aldım size de aktarayım bildiklerimi belki birilerinin işine yarar. Doktorum 2 li testin dünya da neredeyse artık yapılan ülke kalmadığını çünkü testin çoğunlukla hatalı sonuçlar verdiğini söyledi. Bunun üzerine bize nifty testini önerdi. Nift testi firmadan firmaya hem içerik hemde bütçe olarak çok farklılıklar gösteriyor. Misal testlerde
tek kromozoma
5 kromozama
veya isteğe göre daha fazla kromozama bakılıyor. Ona göre de bütçe belirleniyor. Benim doktorumun yönlendirdiği firma 46 kromozomun tamamına bakıyor. Hatta doktorum hepsine bakmayacak olursa oraya yönlendirmekten vazgeçiyor.
Çünkü bu sayede sadece büyük hastalıklar (down sendromu, trizomi 13 trizomi18 gibi) değil varsa küçük hastalıklar da (anne karnında tedavi edilebilen veya sonrasında edilebilecek olan hastalıklar varsa onlar) görülebiliyor. Testin %99.9 doğruluk oranı var. Yalnız küçük bir noktaya değinmek isterim bu bir tanı testi değil. O yüzden %100 oranı veremiyorlar. Ama yine de doğruluk payı en yüksek olan test. Tanı testi amniyotik sıvıdan alınan test ama o da düşük tehlikesi içeriyor yani en son çare olarak bakmak gerekiyor.
Ama elbette ki bunların hepsi bütçe ile bağlantılı bir durum olduğu için tercih aileye bağlı. Ayrıca nifty testini yaptırdıktan sonra 3 lü ve 4 lü teste gerek kalmıyor. Hatta doktor ense kalınlığını kendi ölçtü. Gerek olduğu için değil kendimi rahatlatmak için ölçüyorum dedi :)
Benim nternetten edindiğim bilgiler doğrultusunda 2 li test yaptıran her 10 hamileden 5 inin testi genelde sorunlu çıktığı oldu. 2 li normal çıkıp 3 lü ve 4lü de anormallikler yaşayanlar olmuş. Bende sürekli stres yaşamaktansa bir kere yaşayayım dedim ve Nifty i yaptırdım. Şimdi iyi düşünerek ve iyi hissederek ama bir yandan da ister istemez korkarak sonucu bekliyoruz. Ayrıca cinsiyeti de %100 oranla öğreneceğimiz için heyecanlıyız :)) İnşallah hepimiz sağlıkla kucağımıza alırız ufaklıkları ♥️