Simya
Merhabalar, geçmiş olsun
Ben avukatım. Sadece kısaca yardımcı olmak istedim.
Düğünde takılan ziynet genel olarak kadınındır. Ama; erkeğe takılan ve kadına ait olmadığı açıkça anlaşılan ziynet, kadına verilmez. Yani erkek tarafından getirilen ve kadının kullanımına mahsus ziynet kadına verilir, bilezik kolye küpe gibi. Ama damada takılan para, çeyrek, tam altın kadın kullanımına özgü olmadığı için onları ayırırlar. Bu da düğünden elde edilen görüntülerle tespit edilir, bilirkişi raporu düzenlenir.
Boşanma davasını kimin açtığı önemli değildir. Maddi, manevi tazminat konularında KUSUR araştırması yapılır, tazminat alabilmeniz için kusursuz olmanız ya da eşinizden daha az kusurlu olmanız gerekir. Değilse davayı açan taraf hiç bir şey ifade etmez. Boşanma sebeplerini düşünerek, kanundaki uygun maddelere göre dava açılır, yazılı yazısız tüm delilleriniz davada değerlendirilir
Mehir konusu dinidir, mehirin kadına ait olması tamamen dini bir ritüel. Mehir konusu altınlar evlilik içinde alınmış ise ortak mal sayılabilir, bu konuda hakimlerin de görüşleri her zaman aynı değil. Anlaşmalı açacaksanız zaten bu konuları eşinizle anlaşırsınız ama çekişmeliye giderse, önce boşanma davanız karara bağlanacak, yaklaşık 2 yıl sürer duruma göre, boşanma kararı kesinleşecek. Sonrasında da mal paylaşımı davası görülecek. Biraz uzun bir süreç.
Boşanma sebeplerinizi pek tabi bilmiyorum, yorum yapamam. Bu süreçte bir meslektaştan hukuki destek almanızı tavsiye ederim