Anne3 riskleri umursamıyorum vb tavır çok gerçekçi ve doğru değil bence. Bilmezseniz istediğinizi neye göre sürdüreceksiniz? Ben de normal doğum istiyorum. Bazı doktorlar benim için ilk tercih bu dendiğinde çok sert tepki veriyor hatta ben ilk doktorumu bu yüzden değiştirdim diyebilirim. Şunu bilmeniz gerek, doğum başlı başına riskli birşey. Sizin için de bebek için de geçerli bu. Ama işte burada risk oranları ve doktorun buna tavrı önemli. Eğer kansızsanız ve bile bile kan ilacı kullanmadıysanız bırakın normal doğumu sezaryeninize bile girmek istemez doktor (ki burada haklı). Bunun dışında bazı durumlar var ki %85-90 oranında riskli hatta %100 risk olarak gördükleri durumlar var örneğin; bebeğin kakasını yapması ve bunu yutması bu durumda sezaryene almak acil bir zorunluluk çünkü bebek ve anne ya ölüyor yada anne zar zor kurtuluyor bebekte de zihinsel ve fiziksel sorunlar kalıyor. Bekleyip normal doğurucam derseniz bir kilo kağıt imzalatırlar kimse bunun sorumluluğunu almaz. Bazı doktorlarda ise hiç risk almama düsturu oluyor, risk az olsa bile örneğin; bebek haftasını doldurdu ama kilosu çok değil, doğum başlangıcına dair hiçbir belirti yok ve kakasını da yememiş yani aslında 8 aylık bir bebek gibi yoluna devam ediyor işte burada doktor çok ama çok önemli burada risk belki %40 belki %60 bebeğin durumuna göre ama haftası doldu diye risk almak istemeyebiliyor, yada işte ne bileyim o sırada gripsiniz risk aslında %20-30 civarında bile değil belki ama doktor sıfır risk düsturundaysa aman normal doğuma hiç girmeyelim diyebiliyor 10 doktordan 7si o doğuma çok rahat girerken. Kısacası 3-5 tane durum var sezaryenin gerçekten ölüm kalım meselesi olduğu bunları bilmeden, hangi durumda ne risk olduğu ölüm ihtimalinin ne olduğunu bilmeden doktorun fikrini ve düşünce şeklini anlayamazsınız, neye hangi bakış açısıyla karar verdiğini bilemezsiniz. Bazı doktor normal doğum uzun sürdüğü için beklemek istemiyor, bazısı çok iyi cerrah doğumu beklemektense başarılı sezaryen yapmak ve zamanını planlayabilmek istiyor vsvs. Bazı doktorlar için normal doğumun faydaları ön plandayken bazı doktor için sezaryenin öngörebildiği riskleri doğumda öngöremediği riskten daha mantıklı geliyor. İkisi de farklı ekollerden geliyor ikisi de kendi içerisinde mantıklı ve “yanlış” denemez. Burada sizin bilmeniz ve size uyanı bulmanız gerekiyor. Önce ne istediğinizi bilip sonra bunun şartlarını öğrenmeniz gerek, daha sonra doktorunuzla konuşabilirsiniz. Ben şu anki doktorumla konuştuğumda ilk başta sitem etti ama bu şekilde izah ettiğimde yani kesinlikle gerekli ve ölüm kalım meselesi değilse normal doğurmayı tercih ettiğimi bilmesini, o gün belki ağrıyla belki başka birşeyle bana anlatılan riski anlamayıp daha sonra pişman olabileceğim bir karar vermek istemediğimi ve sadece aynı frekansta olup birbirimizi anladığımızı görmek istediğimi söylediğimde beni memnuniyet ve olgunlukla karşıladı. Mümkün olduğunca normal doğum olması için onun elinden neler geldiğini ve neler yaptığını açıklayarak benim güvenimi kazandı. Şu anda biliyorum ki o gün bana yada eşime sezaryen olmak zorunda derse olmak zorunda, onun dışında ben çabalarken benimle birlikte çabalayıp yanımda olacak ve bu yüzden güvenim tam kendisine. İnat ederek istediğiniz şekilde doğuramazsınız, gerekli tedbirleri almak bunun için de gerekli şeyleri öğrenmelisiniz.