Merhabalar 4 ay 6 günlük ikiz annesiyim. Biraz uzun yazabilirim. 8 hafta hamile iken ikiz bebeklere gebe olduğumu öğrendim. Tek yumurta ikizleriydiler ve kalp atışları vardı. Doktorum 12.hafta olana kadar fazla duyurmayın çünkü birisinin kalbi durabilir, bu normal bir şey dedi. Sonraki kontrolümde siyam ikizi yani yapışık ikiz mi değil mi ona bakıldı, çok şükür değillerdi. Birisi 3 gün sonra oluşmuştu. Tek plasenta, çift kese vardı. Bu yüzden bebeklerden birisinin gelişimi daha geri olabilirdi fakat çok şükür olmadı. Çok güzel geçti gebeliğim, ilk 3 ay mide bulantısı yaşadım, 3.ay bitince her şey normale döndü. Fakat ikiz gebelikte şöyle bir durum oluyor, tuvaletiniz gelse hemen gitmeniz lazım çünkü vücutta yer kalmadığı için o bile başınızı döndürebiliyor basınçtan 😅 23.haftamda detaylı ultrasona girdim, diğer 2′li veya 3′lü testleri yaptırmadım çünkü ikiz gebelikte yanlış sonuç çıkardığını söyledi doktorum, detaylıda da bir sorun çıkmadı çok şükür. Riskli gebelik kategorisinden çıkmıştım fakat 32.haftama geldiğimde kontrole gittim ve nst’yr bağlandım. Nst’de sancım görünüyordu, hissetmediğim halde. Alttan muayenede 2 cm açıklığım olduğunı öğrendim. Durdurmaya çalıştılar fakat çare olmadı 6 saat sonra bebeklerim dünyaya geldi, baş geliyorlardı fakat birisi yan döndü, doktor da makat dönebilir diye riske atmak istemedi. 6 cm açıklığım olmuştu sezaryene alındığımda.. 32+1′de doğum yapmış oldum. Prematüre oldukları için direkt kuvöze ve yenidoğan yoğunbakım servisine alındılar. Birisi 1700, diğeri 1595 gr doğdu. Birisi 14, diğeri 21 gün yoğunbakımda kaldı, ardından anne uyum servisine çıktık 25. gün taburcu olduk. Bu doğum hikayem 😊
Evime mobilya olarak iki tane beşik (70-140 cm ölçülerinde) ve bir gardolap aldım, çilek mobilyadan mocha serisini aldım bakabilirsiniz, beşiklere çekmece de eklettim, en çok o çekmeceleri ve çekmece içi organizerler işinize yarayacak.. Öncelikle ikizlerde erken doğum riski olduğu için alışveriş yaparken prematüre olma ihtimaline göre de alışveriş yapmanız lazım. İkişer prematüre hastane çıkışı ve bir paket prematüre bez alın mutlaka. 90-90 cm battaniye kundak yapmak için çok işinize yarayacak, ikişer tane de ondan alın. Evinizin sıcaklığını her daim kontrol etmeniz lazım, prematüre bebekler kuvözde 33-34 derecede tutuluyorlar çünkü, bunun için ev termometresi almalısınız. Göğüs pompası mutlaka alın. Göğüs ucu yarası için krem alıp bir ay önceden her gün birazcık göğüs uçlarınıza sürün fazla uyarmadan, böylelikle emzirirken veya sağarken yara olmayacaktır. Aklınıza başka soru gelirse cevaplayabilirim.
Not: erken doğum riskinden dolayı, mobilya, kıyafet ve hastane çantasını 7 aylıkken tamamen hazır etmenizi şiddetle tavsiye ederim
Not: 6 aydan sonra cinsel ilişkiye asla girmeyin, erken doğurma nedenim ne yazıkki. Çoğul gebeliklerde 6.aydan sonra ilişkiyi yasaklıyorlardı, şimdiki aklım olsaydı uyardım kesinlikle