Nur-1 dokuz aylık oğlum var tekrar gebe kaldım bilgilerim taze hemen yardımcı olayım😂
öncelikle her iki doğuma ve sürprizlere de hazırlıklı ol, doğum sürecin nasıl ilerlerse ilerlesin moralini bozma kendine inan. Bana 4,5 kg çocuğu nasıl normal doğuracaksın dediklerinde herkes nasıl doğuruyorsa ben de öyle doğuracağım diye cevap veriyordum. Etrafın moralini bozmasına asla müsade etme. Sen kırılacağına onlar kırılsın.
eğer normal doğum yapacaksan sancı anında bu sürecin geçici olduğunu kendine sürekli hatırlat ve kontrolü kaybetme. Kendini salıp pes etme.
23 saat kendi sancısını 6 saat de suni sancı çekmiş biri olarak söylüyorum. Evet canın çok yanıyor. Ama bebeğin doğar doğmaz bütün acın ağrın sancın hepsi bitiyor sanki onları sen yaşamamışsın gibi oluyorsun.
İlk anda o anlatılan efsane annelik duygusu birden sende oluşmayabilir. Olayı idrak edemeyebilirsin hatta bu günler sürebilir. Ben hep ağlıyordum Allahım annelik bana göre değilmiş benim bundan sonraki hayatım hep böyle mi olacak diye. İnan bana geçiyor. Şuan dünyaları önüme serseler oğlumun gülüşüne hiçbir şeyi değişmem.
Sütün ilk etapta gelmeyebilir ya da gelen süt sana yeterli gelmeyebilir. Etraftan sütü gelmemiş az vs. Gibi tepkilerle karşılaşabilirsin. Asla hiçbirine moralini bozma. Eninde sonunda geliyor o süt ve inan bana bebeğin için gayet yeterli. Bebeğin ağladığı zamanlarda işte aç bu çocuk sütün yetmediğinden doymuyo filan diyenler olabilir. Günde beş tane çişli bez bebişinin doyduğunun göstergesidir.
Sana hep dur daha bunlar iyi günlerin diyecekler. İnan bana öyle değil. Gözün sakın korkmasın. İlerleyen zamanlar çok daha keyifli. Evet bazı zorlukları var ama en zoru ilk üç aydı. Hatta iki bile denilebilir.
Sakın ben ona yetemiyorum, bakamıyorum psikolojisine kaptırma kendini. Lohusalık berbat bir psikoloji sebepsiz yere dahi sürekli ağlayasın geliyor. Ama bebeğine senden daha iyi bakacak kimse yok bunu unutma. Yardımları kabul et tabi ki ama dümeni kimseye kaptırma bu kişi annen olsa bile.
İlk günler bebeğin sürekli ağlayabilir. Hepsinin bir sebebi yok altında sürekli anlam arayıp kendini yıpratma. Bazen dünyaya adapte sürecinde bile sıkıntı yaşadıklarından durmadan ağlayabiliyorlar. Ona iyi gelecek tek şey sensin. Senin sesin, kokun ve tenin. Çok ağladığı zamanlarda ben hep kulağına eğilip sakince konuşurdum ve çok etki ederdi.
Ten teması çok çok önemli. İlk iki ay boyunca oğlumu hep üstümde uyuttum. Kalp sesimi dinledi kokumla uyudu ve ben bunun onu rahatlattığına adım kadar eminim. Benim yapamadığım zamanlarda eşim yaptı.
ilk üç ay sürekli kucak isteyecek. Sakın el alemi dinleyip aman kucağa alıştırma diyenlere kulak asma. Çünkü bebeğin ana rahmini aradığından sürekli senle olmak isteyecek. Her istediğinde ağladığında dilediğince kucağına al. Çünkü sonra durmuyorlar zaten kucakta. Hareketlendiği zamanlardan itibaren keşke o ilk üç aydaki gibi sarılıp uyusam diye çok özlüyorum.
Eşine lohusa psikolojisinden bahset ve gerekirse bir şeyleri muhakkak okusun. Yoksa şok olabilir ve ciddi problemler yaşanabilir. Karşındakinin seni anlamasını bekleyip bir beklenti içine girme. Neyi bekliyorsan direkt söyle çünkü insanlar senin içinde bulunduğun durumu asla anlamıyorlar.
Muhakkak birileriyle kıyaslanacaksın. Filanca bebeğini şöyle bakıyormuş diyecekler övecekler kendini kötü hissetmene sebep olacaklar. Asla kulak asma. Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır de kes önlerini. Zamanında yaptıklarıma mana bulup dalga geçenler şimdi sen çok bilinçli bi annesin diyip beni takdir ediyorlar.
İçindeki güce inan. Bebeğine kendin bakabilirsin kimseye muhtaç değilsin. Yanlış yapa yapa öğreneceksin. Çok araştır çok oku takip et faydasını göreceksin. Milletin kılıflarına inanıp göz ardı etme bir şeyleri. Ben öyle yapsaydım belki oğlum ciddi bir alerji krizi geçirebilirdi. Şüphelendiğin bir şey varsa araştır. Kocakarı tabirlerine tamam diyip çekilmemeni tavsiye ederim. Hayatımda ilk defa anne sütünden bebeğin alerji olabileceğini pandemi döneminde öğrendim hastaneye götüremedim korkumdan bu süreci sekiz ay ben idare ettim ve çok şükür düzeliyoruz doktor bile tebrik etti beni Doktora gitmeden süreci bu döneme kadar sorunsuz ilerletebildiğimden.
Kilosuna sakın takılma. Bebeğin 50 kilo da olsa asla yaranamayacaksın. Belki sütün yaramıyor diyecekler mama kullan diye baskı yapacak çevren. Kulak asma. Bebeğim 4,5 kilo doğmasına rağmen çevreyi tatmin edemedim.
Meme reddi hakkında araştırma yap. Ve ola ki yaşarsan sakın umutsuzluğa kapılma. Zor bi psikoloji ama başarabilirsin.
İlk üç ay ev işi yemek vs yapamayabilirsin bu çok normal sakın canını sıkma. Eşin yardım etsin sana kendini yapamıyorum diye sakın üzme.
Son olarak (çok uzattım belki daha da aklıma gelirdi ama şimdilik bu kadar😅) süt olsun diye boğazına abanmaya gerek yok. Bol yeşillik (salata tarzı) ve su süt için gayet yeterli. Yemezsen sütün olmaz ya da işte tatlı ye ki sütün tatlı olsun efsanesine kendini kaptırma yoksa doğum kilolarını veremediğin gibi üzerine de kilo alırsın. Yemeyince süt kesilseydi benim kesilirdi. Oğlumun 12 çeşit şeye alerjisi var. Aylarca pek çok şeyi yiyemedim süt ve süt ürünleri yumurta domates ve bunların girdiği her şey gibi.. Eğer dikkat edersen yediklerine, hamilelik kilolarını çok rahat verirsin hatta nasıl verdiğini anlamazsın bile. Giden 30 kilom nasıl gitti inan bana bilmiyorum.
Tüm bu yazdıklarımdan sonra belki için kararmış olabilir ama ne yazık ki madalyonun bir de bu yüzü var. Ama inan bana bebeğinle bağ kurdukça tüm bunlara değdiğini anlıyorsun.. Umarım çok keyifli bir süreç geçirirsin. Sevgiler♥️