Postlarda gordugum bazi sorulara istinaden arastirdigim ve ogrendigim birkac yanlis bilinen seyi sizlerle paylasmak istedim cunku cok fazla rastliyorum belki kafa karisikliginizin gecmesine yardimci olurum diye dusundum☺️
1- 37.hafta itibariyle gerçekleşen her doğum zamanında normal dogum olarak kabul edilir. Her bebek 40 haftayi doldurmak zorunda degildir. 37.haftada dogum yapan bir anneye aa neden erken doğdu diye sorduğunuzda karsi tarafa acaba bebegim erken mi dogdu stresi yasatiyor olabilirsiniz. 37-40 arasi dogumlar miyadinda dogum 36.hafta ve oncesi erken dogum, 40’tan sonraki dogumlar da miyadı geçmiş doğum olarak kabul edilir.
2- Mesela 14+2, 21+5 37+3 gunluk gibi +lı haneye geçtiğiniz zaman artık bir sonraki haftanın günlerini dolduruyor sayılıyorsunuzdur. Yani 37+3 gunluk bir hamilelikte 37.haftanizda olmazsiniz 38.haftanizin icinde ama 38.haftanizi henuz doldurmamis olursunuz. 37.haftaniz bitmistir artik. Yas almak gibi dusunebilirsiniz.
3- Bebek hareketleri herkesin bebeğine özeldir. Herkeste farklılık gösterir. Kimisinin bebegi cok hareketliyken bir digerinin sakin olmasi bir sorun oldugu anlamina gelmez. Bebegim hareket ediyor ama cok hareketli bir bebek degil neden boyle diye uzulmeniz bu yuzden yersizdir. Onemli olan belirli bir haftadan sonra bebegin hareketleri duzenli hale geldikten sonra hareketlerini takip etmektir. Gun icinde hic hareket hissedilmemesi normal degildir ama hafif hafif de olsa ettigi her hareket, hareket sayilacagi icin hemen endise edilmemesi gerekir. Doktorlar bebeklerin günde en az 10 hareket etmesini isterler. Sert,siddetli ya da hafif olmasi onemli degildir. Bebeginizin hareketlerini uzun sure hissetmediyseniz acilen hastaneye gitmeniz cok onemlidir.( ozellikle ileriki haftalarda) Genellikle 17-24 haftalar arasi bir anne bebeklerinin hareketlerini hissetmeye başlar. 24.haftadan sonra hala hareket hissetmezseniz de doktorunuza danismaniz onemlidir.
4- Bir diğer mevzuu da maalesef bebek kilosu. Ozellikle bircok postta annelerimiz bebeklerinin kilolarini karsilastirarak acaba benim bebegim zayif mi, seninkinden az kilosu var gibi karsilastirmalarla kendilerini bosu bosuna uzuyor. Kilolu bebek saglikli bebek demek degildir. Onemli olan saglikli olmasidir ve bu durumda doktorunuzun soyledikleri burada yapilan karsilastirmalardan cok daha onemlidir. Bosuna kendinizi uzmeyin:) Bebeklerinizin gelisiminin durmadığı ya da 2 haftadan fazla gelisim geriligi olmadigi surece doktorlar bunlari normal kabul ederler. Aksi bir durumda zaten size bir olumsuzluk oldugunu soyleyeceklerdir. Bu arada ultrason olcumleri de her zaman dogru sonuclari vermeyebilir. Her zaman 200-300gr ya da birkac santim yanilma payi vardir.
Bu basliklar daha uzar da gider, ben de bilirkisi degilim yanlis anlasilmasin sadece cok okudum 😂🤦🏼♀️ bu tarz postlarda annelerin kendilerini cok fazla uzdugunu gordugum icin bildiklerimi paylasmak istedim. Hepiniz saglikli ve harika hamilelikler gecirerek bebeklerinize sag salim kavusursunuz insallah 🌸 Kendinizi hicbir sey icin uzmeyin ❤️