Mervetekmn
Ayssedmn
Sonunda doğum hikayemi ben de yazabiliyorum. Hep okuyordum bana da nasip olur mu derken şimdi kendimi hayallerimi yaşarken buluyorum :) baya uzun bir süreç benim için, keyifli okumalar 🙏🏻
25 yaşında polikistik over en üst seviye hastasıyım. Kendimi bildim bileli kilo alırım ve adetimin altı ay bile gelmediğini bilirim. Zira evlendikten sonra bu süreç yine böyle devam etti. Kilo aldım, aldıkça adet olamadım olamadıkça bebeğim olmadı. Doktora gittik, eşimde de sperm azlığı vardı, o da kiloluydu baya. Benim de kilo verirsem rahmimin doğuma elverişli olduğunu söylediler… ilk üç ay ağır diyetlerle kilo vermeyi denedim ama adet bile olmuyor, ayda resmen ölüm diyeti ile anca bir kilo kadar verebiliyordum. Kan değerlerim düşüp acillik olunca ondan da vazgeçtim… tek çare benim için tüp mide ameliyatıydı. İzmirde Mustafa Erol a ameliyat oldum, 6 ayda 52 kilo verdim. 121 kilo ile girmiştim ameliyata, şuan 1.5 yıllık ameliyatlıyım gebelik dahil hala kilomu muhafaza ediyorum. Her neyse Mustafa beye ne zaman hamile kalabileceğimi,zararı olup olmadığını sorduğumda 6 ay sonra olabileceğimi söyledi nitekim dediği gibi de oldu. 6. Ayda hamileydim 🙏🏻🧿 sevinçler çığlıklar…
hamileliğim çok güzel geçti. 30 aralıkta öğrendiğimde 5 haftalıktık. Öğretmenim ve hamileliğim tam karantina zamanlarına denk geldi dinlenerek sakince… ilk 4 ay kusmalar kilo kaybı yaşadım ama bebeğim hep çok sağlıklıydı. 41. Haftaya kadar folik asit hariç hiçbir ilaç takviyesi alamadım. Aldığım gibi kusuyordum,sonradan vazgeçtim denemekten. Tüp mideli olduğum için doktorum beni hep iki haftada bir görmek istedi. Gelişimini öyle takip edecekti. Kontroller nstler derken doğum zamanı yaklaşıyordu. 38 haftalıkken beklemeye başladık ama minik gelmek bilmiyordu. Beklemek de sıkıyordu. Doktorum normal doğuma uygun olduğumu söylüyordu hep. O yüzden 41e kadar bekledik. Ama bende ne ağrı ne sancı ne nişan ne su ne bir şey… hiçbir belirti yoktu. Göbeğim aşağı bile inmedi. Doktorum 2 ekime kadar bekleriz sonra suni ile deneriz demişti. Ama okuduğum şeylerden ötürü suniden çok korkuyordum. Doktoruma eğer suni ile açılma olmazsa lütfen ne beni ne bebeğimi yıpratın,direk sezeryan olsun dedim. Deneyelim dedi. 2 ekime kadar yine bende hiçbir belirti olmadı. Miniğim yerinde rahattı :) 2 ekim sabahı yatışım yapıldı ama nstye bağlanınca kendi sancılarım da olduğunu gördük. Belki yatış yapılmasa aynı gün kendiliğinden doğum başlayacaktı bilinmez 🤷🏻♀️
Epidural de istediğimi söyledim yatışım olduğunda. Rahim açıklığı 4 cm olduğunda epidural takılır denildi ve suni sancı verilmeye başlandı. Bir yandan nstye bağlıydım bir yandan sancı veriliyordu ama ufak ufak damlalarla sadece kendi sancıma destek olması adına… saat 9.30 da suni verilmeye başlandığında açıklığım 2 cm idi, saat 14:30a kadar devam etti açıklığım 5 cm olduğunda epidurale aldılar. Epidural zor değildi, iğnenin girdiğini hissediyorsun ama acılı bir şey değil. Sonra doğum hızlandı 16:00 da açıklığım 8 cmdi. Açıklık için muayeneleri hissediyordum ama acı çekmiyordum asla. 17:30 da artık kızımın başını iyice yerleşmiş olarak hissediyordum. Ağrılar arttı, ebelere dayanamadığımı söyledim. Doktorum muayeneye geldiğinde 10 cm olmuş bebek geliyor dedi hemen doğumhaneye götürdüler. Doğuma girmemle beş dakika içinde kızımı kucağıma almam bir oldu. Ebe karnıma iki kere bastırdı, ben de birkaç kere ıkındım kızım doğdu. Dikiş atma bebeğin eşinin çıkması yarım saat kadar sürdü. Kuzum 2995 gr 49 cm olarak artık kucağındaydı. Adı gibi Güneş gibi doğdu hayatıma ☀️
Tavsiyelerime gelecek olursak;
- Asla sizi korkutmaya çalışanlara kulak asmayın. Herkesin acı eşiği,katlanma derecesi farklıdır. Sana kolay gelen ona zor geliyor olabilir. Veya bazı kadınlar hayattaki tek başarısı doğum olduğu için abartıp ballandırıp anlatıyorlar. Kendinize bedeninize bebeğinize güvenin 🌸
- Eğer normal doğum olacaksa yanınıza fazla şey almanıza gerek yok. Elbise tipi bir gecelik, kaymaz bir terlik,toka ıslak mendil,enerji vermesi için bolca kuruyemiş ve türevleri,bebeğe de dört tane bez iki tane alt üst takım,ıslak mendil,biberon emzik yeterli. (Benim sütüm ilk gece yetmediği için hastaneden mama takviyesi yaptık,biberon götürme diyenleri dinlemeyip götürdüğüm için çok mutluyum. Mutlaka yanınızda bulunsun.)
- Göğüs ucu yara olmaması için kuru değil ucunu ıslatıp emzirin. Ben anam babam usulü azıcık dilimle ıslatıyorum :) e bebekte 17.99 a emzirme sütyenleri var. İnanın onlar yeterli olacak. İki tane aldım,10 günlük anneyim hala yara acı yok. İki saatte bir emzirmeye önem verdiğim halde maşallah 🧿
- Hamileliğim boyunca ne cinsiyet partisi ne babyshower ne başka şey asla özenmedim,sevmedim. Tek isteğim doğum fotoğrafçısıydı. Manisa/Salihli’de Aycan Cesur var işinde çok iyidir. Onunla anlaştım. Doğumhaneden başlayıp, yenidoğan çekimine kadar yaptırdım. Onlara harcayacağım bütçeyi 1000 lira olarak fotoğrafa harcadım. Öyle güzel anı kaldı ki bakıp duruyorum :)
- Doğumdan sonra adet kanamasının iki katı üç katı kanama pıhtı atımı oldu bende. Özelde doğum yaptığım için bez verdiler altıma ama devlette vereceklerini sanmıyorum,birkaç bebek bezi de kendiniz için alın. Hala pıhtı ve kanamam devam ediyor.
- Epiduralden sonra bir gün kadar tuvaletinin geldiğini hissetmiyorsun,sonra geçiyor endişelenmeye gerek yok:)
- Doğum sırasında kesik atıldı ve dört dikiş ile kapatıldı. O dikiş acıları bir hafta on gün kadar sürüyor. Sonra azalıyor. Ama dikiş patlar mı diye korkumdan büyük tuvaletimi yapmaktan hala korkuyorum :))
- Son olarak doğum sonrası için ilk bir hafta psikolojikman ve bedenen çok yorgun oluyorsunuz. Gece uykusuzluklarına destek olacak anne/kardeş/arkadaş size çok lazım olacak. Allah herkese hayırlı güzel doğum ve Sağlıklı vatanına milletine saygılı evlatlar nasip etsin. Buraya kadar okuduysanız kızıma bir dua okursanız çok mutlu olurum :)