Tugcetugce42 Suni sancısız normal, suni sancılı normal, suni sancılı normalden spinal sezaryene dönen yani çeşit çeşit doğum tecrübem var 😂
Normal mi? Sezaryen mi? Sorusu duruma göre değişir.
Bana göre evet normal çok rahattı çünkü doğum olunca bitiyor tüm mesele.Ancak burada ki durum; anne normal doğum hakkında eğitim aldı mı? Annenin pelvik kemiğinde yapısal bir bozukluk var mı?(önüne gelen doktorun çatın dar,aaa muayenede kastın doğuramazsın demesini kastetmiyorum.Baya kaza filan geçmişi varsa yani olmaz mesela) Rahim anomolisi var mı perdeli,çift rahim vb gibi? Bebek duruşu,yerleşimi bebeği ve anneyi riske sokmayacak şekilde mi?(çapraz yan geliş,makat geliş gibi gibi)
Bir sıkıntı yoksa normal beklenir doğal olarak.
Bende muayenelerden hoşlanmam ama normal doğurdum kaç kere.Alakası yok.Doğum başka, aşağıya baktırmak başka.
Sezaryene gelelim.Bence iyi ki var olan bir uygulama.Sonuçta hadi ikiz üçüz nadir normal doğumlar olsa da sezaryen ile bir çok anne ve bebek kurtarılıyor.Erken doğumlar,riskli gebelikler,çeşitli ameliyat veya hastalık sebepleri,normal doğumun ilerlememesi durumunda bebeğin oksijensiz kalmaması vb bir sürü durumda direk kurtarma oluyor.
Benim son doğumum da böyleydi işte.40+6 filan olmuştum zaten 42-43 e kadar yolu var risk yoktu.41+3 e kadar kendi sancım + suni aldım ancak 7cm açılmaya kadar hissetmedim.Zaten ben önceki doğumlarımdan tecrübe, açılma 7-8 cm olana kadar pek ağrı hissetmezdim.10cm açılma olduğunda oğlum hala kanala yerleşmemişti. Normal şartlarda bir bebek kanala yerleşmemişse, genelde zaten sancılar başlayınca yerleşirdi.Hem kendim hem de doktorlarım ebelerim bir terslik olduğunu anladı.Son anda hissettiğim ağrı başkaydı doğum sancısı gibi değildi kesinlikle.Ultrasonda o vakitten sonra bebek başını göremiyor çünkü çok aşağıda. Sezaryene alındım meğer baş geliş durumu manevra yapmış omuz gelişe döndüğü için inememiş.Boynu kırılabilirdi.Sezaryenle kucağıma aldım o doğumda da.Sezaryenin sonrası zordu benim için.
Normalin öncesi,sezaryenin sonrası diyebilirim.Ancak sonrası kısmı ne kadar sürebilir bu da kişiye bağlı.
Mesela benim belimde spinalden dolayı 23 aydır hiç ağrı olmadı ancak sezaryen dikiş yerim hep sızladı evde süpürge dahi yapsam.Yapısal tamamen. Hiç sızı ağrı yaşamayan da var mesela.
Bende normallerden sonra oturma kalkmada,yürümede,wc çıkmada hiç sorun olmadı mesela.Kimi arkadaşım tanıdık da var der ki “1 ay düzgün oturamadım nasıl normal doğum bu”
Her iki doğumun da çeşitli riskleri,avantajları,dezavantajları var.Ancak yaşamadan “sancıda zorlanır mıyım,sezaryende şöyle mi olurum” gibi düşünmeyin hiç.Belki ağrı eşiğiniz doğum için yüksek olacak?Belki anlamadan 4-5 cm açılmayla gidip 2 saatte doğum olup çıkacaksınız? Veya belki de doğum hiç başlamayacak sezaryen olacaksınız ama çok rahat geçireceksiniz…
Hangi doğum şekli olursa olsun önce pozitif olun.Bir şekilde yavrunuza sağlıkla kavuşacaksınız,sonra hepsi geçiyor birer tecrübe oluyor işte 😊