Merhaba kızlar,
Herkes gibi sıra bana da geldi doğum hikayemi paylaşmak için.Nereden başlayacağımı bilemiyorum.2018 Mayıs ayında evlendim ve bir ay sonra hamile kaldım.(Herkes çok erken hamile kalmışsın diyebilir.Fakat ben 26 eşim 36 yaşındaydı ve bu farktan dolayı çabuk olsun istedik çocuğumuz) İstanbul’da oturuyoruz ve hastane olarak da Bahçelievler Medical Park’ı, doktor olarak da Meral Arısal’ı tercih ettik. İlk kontrolüme gittiğimde çok erken olduğu için kese gözükmemişti. İkinci kontrolde kese gözüktü, fakat üçüncü kontrole kalp atışı için gittiğimizde ikizlerimin karnımda öldüğünü öğrendik. Böylelikle uzun yolculuk benim için başlamış ve ben 20 Temmuz 2018’de ilk kürtajımı olmuştum. Doktorum hamile kalmak için 3 ay beklememi istedi ve ben Aralık gibi ikinciye hamile kaldım. Her şey güzel ilerliyor bebeğimin kalp atışını da duymuştuk. Bir sonraki randevuda yine bebeğim ölmüş ben ikinci kürtajımı da Ocak 2019’da olmuştum.Hastane kapılarında, sonrasında eve gelip yatağa kapanıp ağladığım berbat günlerdi.Beni kötü düşünceler sarmaya başlamış neden böyle olduğuna anlam veremiyordum. Haseki hastanesinde genetik bölümüne gidip eşim ve ben kan verdik. Bezmialem’de eşim sperm testi verdi. Nedeni bulmak için her yere gider olduk.Uzun bekleyişler sonucunda 3 genimde pıhtılaşma olduğunu öğrendik. Kromozomsal bir problem bende de eşimde de yoktu. Bezmialem’deki doktorum Osman Şevket rahim filmi çekilmemi istedi. Ben istemiyordum nasıl olsa bir şey yoktur diye. Fakat filmi çekildikten sonra rahmimde şekil bozukluğu çıktı. Bir de ondan ameliyat oldum Mayıs 2019’da. Üçüncüye hamileydim tekrardan Eylül 2019 gibi. Yine aynı şeyleri yaşayacağım diye korku ve panik içindeydim hep. Doktorum ameliyat olduğu ve uzun süre olmayacağı için de değiştirip aynı hastaneden Gönül Çimen’i tercih ettim.Pıhtılaşmam olduğu için kese gözükür gözükmez kan sulandırıcı iğneye başladık hamilelik sonuna kadar.Her gün kendime iğne yapmaya da alışmıştım. Diğer hamileliklerimde olduğu gibi kahverengi lekelenmelerim olduğu için Protestan iğne oldum ve hamileliğin sonuna kadar da fitil şeklinde Protestan kullandım. İşe gidip geldiğim için yollarda baya zorlanıyordum. Özellikle sabah bulantılarım olduğu için nasıl gittiğimi bir ben, bir Allah bilir. Bir Allah’ın kulu da kızım hamilesin gel otur demezdi. Zaman yavaş yavaş geçiyordu. Bebeğim 2 aylık, 3 aylık oluyor derken bana geçmiyordu hiç zaman.İkili testi de üçlü testi yaptırdık bir problem çıkmamıştı. Sadede en başından beri kesemin içi kanlıydı.Detaylı ultrasona zaman geldiğinde yine aynı hastaneden doktor tercih ettim. Her şey iyi güzeldi fakat bebeğimin bağırsaklarında parlaklık gözüktü. Doktor down sendromlu çocuklarda görülebileceğini ama bunun yanında ek olarak başka belirtilerin de gözükeceğini söyledi. Bebeğimde başka belirti yoktu. Kesemin için kanlı olduğu için bebek de bu suyu yuttuğu için ondan da kaynaklanabileceğini söyledi. Yine yurtdışına gönderilen fiyatı yüksek olan ama kesin sonuç veren nifty testten bahsetti. Biz de kabul ettik hemen yaptırdık ve 15 gün içinde sonuçlandı kötü bir şey yoktu. Yavaş yavaş zaman geçiyor ben hala çalışıyor zorlanıyordum ama evde de boş vakitlerde hiç durmuyor mutfak tezgahına çıkıp dolap üstlerini bile siliyordum. Temizlik hastası biri olarak diğer hamileliklerim sıkıntılı olduğu için bu sefer eşim evi temizletmek için birini tuttu ama ben yine duramıyor sürekli iş yapıyordum. İşten geldikten sonra da akşamları ertesi gün için geceden zar zor yemek yapardım. 7 aylık olduğumda şu meşhur Havuzlu Han’a gidip alışveriş yaptık. Öncesinde de ben hep internetten alıyordum eksikleri azar azar. İşten 37. Haftamda çıkmak istiyordum fakat şu corona çıktığı gibi ben işten ayrıldım. Evdeyken daha çok bunalmaya başladım. Bir de normal doğum isteyen biri olarak bebeğim dönmüyordu. Her gittiğimde doktorumdan yine dönmemiş lafını duymaya alıştım. 28 Nisan 2020 Salı için sezeryan günü vermişti.
Zamanın bu kadar hızlı geçip bu günlere gelmek şaka gibiydi. Sanki hala çocuğum olmayacak gibi hissediyor bana tuhaf geliyordu bir çocuğumun olacağı düşüncesi.
Nihayet 28 Nisan günü geldi ve sabahında kalktım duşumu aldım dualar okudum. Eşim ve eşimin yengesiyle hastaneye geldik. Annem ve kardeşim de gelecekti ama virüs yüzünden annem yeni ameliyat olduğu için gelemedi.
Yatışım yapıldıktan sonra odama geçtik bir saat sonra hemşire geldi ameliyat önlüğünü verdi giyip hazırlanmamı beni gelip alcaklarını söyledi. Giyinip beklemeye başladım ve hemşire gelip beni yatağa aldıklarında soğuk soğuk terlemeye başladım. Korku kaplamıştı beni. Asansörle ameliyat katına indik eşim de kapıya kadar geldi ve sonrasında içeri alındım. Kan sulandırıcı iğne kullandığım için bana genel anestezi yapılacağı söylenmişti. Doktorum ameliyata alınmadan önce yanıma gelip genel anestezi olacağım için anestezi verilmeden önce sonda takılacağını söyledi. Ben korkuyorum istemiyorum öyle yapmayın dediysem de doktorum bir deneriz olmazsa bayıldıktan sonra takarız dedi.
İçeri alınıp damar yolum açıldıktan sonra anestezi doktoru geldi genel anesteziye gerek olmadığını spinal olabileceğimi söyledi. Hayır istemiyorum genel istiyorum diye direttim. Ama sonunda çok ısrar ettikleri için spinale tamam dedim. Oturur vaziyetteyken belimden ilk iğneyi soktular olmadı ikinciye bir daha denediler oldu. Ben korkup kıpıldadığım için olmadı ama korkulacak bir yanı yok acı hissedilmiyor. Sonra yatırdılar beni sedyeye çok korkuyordum. Şimdi sondan takılacak dedi doktorum. Hissediyorum yapmayın uyuşayım öyle yapın diye ısrar ediyordum. Ayağıma dokunuyorlar hissediyorum bekleyin bekleyin diyordum. O sırada sondayı taktılar. Çok tuhaf bir şeydi ellerini hissediyorum ama acı hissetmedim. Ayağını kaldır dediler kaldırdım bakın kaldırıyorum hissediyorum diyordum hala ama kaldıramamışım ayağımı. Bana sakinleştirici iğne yaptılar o ara bi kendimden geçtim ben hiç bir şey hissetmedim oğlumun ağlamasıyla kendime geldim. Bebeğimi çıkarmışlardı bana gösterdiler sonra köşeye alıp silmeye başladılar sonra da doktorumun telefonuyla fotoğraf çekildik. Oğlum 3 kilo 180 gram doğdu. Bebeğimi götürdükten sonra beni dikmeye başladılar üst tarafta tepemdeki ışıktan her şeyi karnımın içini falan iğneyi batırıp çıkarmalarını gördüm bayağı bir kötü oldum. İşlem bittikten sonra ameliyathaneden çıkarılıp dışarda beklettiler yarım saat sonra beni üşüme tuttu çok titredim. Orada bekledikten sonra odaya getirildim. Bir saat sonra bebeğim getirildi. Uyuşukluğumun geçmesi uzun sürdü 4 5 saat gibi. Karnıma kum torbası getirip koydular. Uyuşukluğum geçince o karnımdaki kum torbasıyla olan ağrıyı tarif edemem. Kum torbasını aldıktan sonra da o karnıma gelip bastırmaları beni benden aldı. Sonra da pijamalarımı giydirdiler ama ağrım inanılmazdı. Hemşire bebeğimi nasıl emzireceğimi gösterdi. Eşimin yengesi çok yardımcı oldu. Bebeğimi kucağıma alıp emzirmek istemiyordum ağrım yüzünden. Yine de dayandım zar zor emzirdim. O kadar çok kuvvetli çekiyordu ki göğüs uçlarım akşama kadar berbat oldular. Hemşire ikinciye gelip karnıma yine bastırdı ve alttan çıkan kan miktarına baktı. Ben hıçkıra hıçkıra ağlayıp kendimden geçtim. Hemşire bile korktu ama dayanamıyordum. Allah’ım ne zaman geçecek diyordum sürekli. Bir de akşamında seni kaldırıp yürüteceğiz dediler. Hemşirenin gelip beni kaldırdığı an bütün organlarım yerinden çıkar gibi oldu dayanamıyor, adım atarken zorlanıyordum. Yataktan zor kalkıyor, zor yatıyordum. Sütüm su gibi gelse de bebeğimi emzirmeye çalıştım o ağrılarla. Gazımı atmadan beni çıkaramayacaklarını söylediler. Lavman yaptılar yine de az çıktı gazım ve fena kabızdım. Virüs yüzünden hastaneden bir gün erken çıktık. Eve de zor geldim akşamında acillik oldum ağrılarım nedeniyle. Ağrı kesici iğne vurdurduk acilde. Annem kayısı kompostosu kaynattı hep onu içip tuvalete çıktıkça rahatladım. Evde de yatıp kalkarken ağladım hep. Armut yemeye çalıştım gün içinde, annem zorla yedirdi. İki hafta sonra kendime geldim. Sizlere tavsiyem doğumdan önce kayısı kompostosu içip bol bol armut yemeniz. Kabız şekilde ameliyata girince sonu kötü oluyor.
Herkes benim gibi olmuyor çok kolay atlatan da var tabii. Dilerim benim gibi olmaz, doğumu rahat şekilde atlatırsınız canım anneler. 💙
🌸 Sizlere küçük tavsiyelerim;
✔️Depend kilot tam bir kurtarıcı. Yanıma kilot aldım ama yara yerime denk geldiği için giyemedim. Depend’in en büyüğünü alın. Ben 65 kiloyla doğum yaptım en büyüğünü aldım. Batınca yırtıp yenisini giyiyorsunuz hayat kurtarıcı. 🧡
✔️ Ah şu göğüs yaralarımız.. Her annenin ortak derdi. Benim de çok fena yara oldular. Lansinoh lanolin krem sürdüm fayda etmedi. 2 ay çektim ağlıyordum acısından. Gümüş kapak iyi ki almışım. Kapakları kapattıkça göğüs uçlarım bir yere değmediği için yavaş yavaş geçtiler. Arada da kantaron yağı sürdüm. Dayanın bu günler geçecek ben çok çektim.❣️
✔️ Lohusa depresyonu ! Bunu tam anlamıyla yaşadım. Nerden doğurdum bile dedim. Her şeyden mutsuzdum ilk bir ay. Hele gelenler karnın neden böyle şiş, sütün geliyor mu dedikçe yumruk atasın gelir, gece sessiz sessiz ağlardım. Ama dayanın bu günler de geçecek canım anneler. 💞
✔️ Doğumdan sonra geçmeyen koca göbek. Lütfen insanların bu göbek ne demesine bakmayın. O göbek yavaş yavaş gidiyor. Benim ilk 40 gün 7 aylık hamile gibi şişti. Kafayı yiyordum böyle kalacak diye. Şuan 48 kiloya düştüm. Hafif göbek var. O da gidecek yavaş yavaş. Moralinizi bozmayın. 💙
✔️ Bebeğinize çok kıyafet almayın. Gerçekten çok çabuk büyüyorlar ve çoğunu giydirmeden benim gibi köşeye kaldırmak zorunda kalıyorsunuz. 💔
✔️ Philips Avent Ultra Air emzikten çok memnun kaldım. Hastanelere gitmek için dışarı çıktığımda ilk aylar benim için kurtarıcı oldu gerçekten. Şuan 4,5 aylık emziği bıraktı almıyor. 😦
✔️ Evde beşik dışında bebeğinizi gündüzleri yatırmak için basit ev tipi ana kucakları çok ideal. İlk aylarda hep yanımda onunla birlikte yatırdım. Aldığıma pişman olmadım. İyi ki almışım. 🤗
✔️ Reflü yatağını keşke almasaydım. Hiç sevmedi ve yatmadı köşede süs olarak duruyor boşuna almışım. Kiraz çekirdekli yastık da aynı şekilde. 🤐
✔️ Bebeğimde çok gaz olduğu için çok zordu ilk aylar. Nurse Hurveys Colex’i tavsiye ediyorum. O kadar memnun kaldım ki anlatamam. Şuan 4,5 aylık hala veriyorum. 😍
✔️ Bebek bezimden çok memnunum. Şimdiye kadar hiç pişik sorunu yaşamadım. Prima Premium Care. ☘️
✔️ Sudocrem aldım pişman değilim. Bebeğimin altını aldıktan sonra temizleyip kremini sürüyorum. Bezin iz yaptığı kızaran yerler hemen gidiyor.
Bebeğim ilk eve geldikten sonra büyükler bebeğimi tuzlamışlardı ve sırtı hep su topladı. Sudokrem sürdük o geçirdi. 😵
Aklıma gelenler bunlar.. Bir sorunuz olursa sorabilirsiniz. Umarım hepinizin doğumu rahat ve kolay geçsin. Sağlıkla alın kucağınıza bebeklerinizi. ❤️