Herkese merhaba.
öncelikle allah hepinizin bebeğini sağlıkla kucağına almayı nasip etsin.
Belki beni önceki postlarımdan tanıyanlarınız vardır. Hem doğum hikayemi ayrıntılarıyla paylaşayım hem de bir haftalık tecrübemle tavsiyelerimi vereyim istedim. Biraz uzun bir yazı olucak şimdiden teşekkürler 🤗
doğum hikayem ile başlayayım. 19 ağustos çarşamba günü şiddetli bir bel ağrısı ile uyandım kasıklarıma da vuruyordu. Hatta burda post açtım doğum sancısı olabilir mi diye. Doktoruma haber verip hastaneye gittim ama hastaneye gittiğimde çoktan geçmişti. Doktor bebeğin başının kanala girdiğini bu yüzden ağrımış olabileceğini söyledi. Ne açıklığım vardı ne de nstde sancım çıkmıştı. Fakat ben o günden sonra devamlı adet sancısı gibi sancılar çektim. Bazen hafif bazen şiddetliydi. Ve de düzensizdi. Tam dört gün sonra yani 23 ağustosta sabah 9 gibi belime ve kasıklarıma saplanan nir ağrı ile uyandım. Bu ağrı diğerlerinden çok çok farklıydı. Çok kuvvetliydi ve birkaç sn sürüp geçti. Yine doğum sancısı olup olmadığından emin olamadım ve bekledim. Yaklaşık 15dk sonra tekrar girdi. Bu şekilde 5 kere sancı girene kadar bekledim ve 5.sinde artık eşimi uyandırdım çünkü bu normal değildi. Eşime kahvaltımızı yapalım evi toparlayalım duş alıp hastaneye gidelim dedim. Eşim hemen kalkıp kahvaltı hazırlamaya koyuldu. Ben de evi toparladım. Salon ve yatak odası biraz dağınıktı dağınıklı topladım bir de hastane çantamı son bir kontrol edip kapattım. Bu sırada doktoruma haber verdim hastanede ebeye muayene olmamı söyledi. Ben sancıları takip edemiyordum çünkü bazen çok şiddetli bazen hafif şiddetli bazen uzun bazen kısa sürüyordu. Bu yüzden sancılarımın kaç dkda bir geldiğini hesaplayamadım. Ama sancı girince kıvranıyordum. Eşim kahvaltıyı hazırladı her sabah izlediğimiz diziyi açtı ve bir yandan kahvaltı yapıp bir yandan dizi izledik. Bunları ikimizin de ne kadar rahat olduğunu anlamanız için yazıyorum 😊 falat ben kahvaltımı yapamadım çünkü resmen artık 5 dkda bir şiddetli sancı giriyor ve bir dk sürüyordu. Eşime sen kahvaltıyı toparla hızlıza ben duşa giriyorum dedim. Sıcak bir duş aldım. Sonra haorlanıp hastaneye geçtik. Hastanede nstde beş dkda bir sancım çıktı ve 8 cm açıklık 😱 ebe bir saate kalmaz doğurursun dedi ve eşim ve ben bir hayli şaşırdık hemen hazırlanmaya koyulduk. Ne olur ne olmaz diye hastane çantasını bile arabadan indirmemiştik. Eşim kayıt işlemleri ve çanta için yanımdan ayrıldı. Bana önlük giydirdiler kan aldılar ve damar yolu açtılar. Doktorum ebeye suyunu boşaltalım demiş. Doğumhaneye alındım suyum boşaltıldı ve ebe bana her sancı girdiğinde iyice nefes al nefesini tut ve var gücünle ıkın dedi. Ben bunu yaparken doktorum geldi muayene etti burda yatma biraz dolaş yürü bebek iyice aşağı insin dedi . Eşimin içeri girmesine izin verdi. Pilates topunda zıpla yürü sancı gelince eşinden destek al ıkın dedi. Fakat benim sancılarım öyle bir boyuta gelmişti ki bu mümkün olmadı çünkü sancı girince elim ayağıma dolaşıyor canım çok yanıyor ve bağırmaktan nefesmiş ıkınmaymış unutuyordum. Yapamıyorum diye inlemeye başladım midem çok bulandım biraz kustum ve doktora bana doğum masasına çıkmak istiyorum orda daha rahat nefes alıp ıkınabiliyordum dedim. Tamam dedi çık eşin de sana destek olsun. Başladım ben her sancıda var gücümle nefes alıp ıkınmaya. Ve o an bildiğim herşeyi de unuttum. Sağolsun doktorum yapmam gerekenleri hatırlattı ve artık o filmlerdeki bağır çağır doğum anına gelmiştik. Eşim terimi siliyor geçicek oğlumuzun ağlama sesini duyucaz birazdan sen yaparsın karım diye bana destek oluyordu. Doktorum hadi biraz daha sancı gelince ıkınmayı kaçırma bebek aşağı insin sancın dinince dinlen ıkınmayı bırak bebeğin biraz daha aşağı inmesi lazım diyordu ben ise yalvarırım bana yardım edin canım çok yanıyor çok yoruldum gücüm yetmiyor ıkınıyorum ıkınıyorum diye naralar atıyordum 🙈 sanırım böyle böyle yaklaşık 7-8 ıkınma sonucunda elbette kesiyle birlikte bebeğim çıktı. Hemen göğsüme verdiler eşimle birlikte fotoğraflarımızı çektiler bebeğimi sevdim okşadım hoşgeldin dedim sonra eşimle bebeğimi çıkarıp kesilerimi diktiler. Beni temizleyip hazırlayıp odama götürdüler ardından da eşimle bebeğim geldi ve artık dünyam değişti 🥰
doğum hikayem böyle. Aklınızda canlansın ve olabileceklere kendinizi hazırlayın diye ayrıntılı anlattım bayaa uzun oldu hakkınızı helal edin 🌺
gelelim tavsiyelere
tavsiye 1- kafanızda doğumla ilgili planlar yapmayın özellikle normal düşünüyorsanız. Doğumun nasıl ne şekilde ilerleyeceği hiç belli olmuyor ve siz kontrol edemiyorsunuz. Benim bir sürü yapmak istediğim hayalim planım vardı ama hiçbiri olmadı 🤷🏻♀️
tavsiye 2- normal doğum kolay değil ama korkulacak birşey var mı ? Yok. Rabbim rahminize bebeğinizi koyduğu andan itibaren size öyle bir güç veriyor ki kendinize inanın her nasıl ilerlerse ilerlesin çok zorlansanız başaramayacakmışsınız gibi hissettseniz bile başaracaksınız 💪🏻
tavsiye 3- doğumda doğru nefes ile ilgili boş bol video izleyin ve egzersiz yapın. Doğumda doğru nefes ve ne yapacağını bilmek çok önemli. Ben doğumdan iki günce çok küçük bir video izlemiştim sadece pek yeterli olmadı 🥴
Tavsiye 4- emzirme ile ilgili yazılar okuyun videolar izleyin bi emzirme danışmanına danışın ama bu emzirme işini iyice öğrenerek doğuma girin.
tavsiye 5-bebeğiniz doğduktan sonra herkes bunu böyle yap ya da bunu böyle yapma diyecek ama inanın her bebek farklı bir genellem ne yazık ki yok. Büyük bir sabırla bebeğinizr kulak vermeye çalışın onu anlamaya çalışın onun isteklerini gerçekleştirmeye çalışın bunun için de gerekirse kuralları yıkın.
tavsiye 6- çok fazla kıyafet almayın birkaç zıbın birkaç takım birkaç da tulum yeter. Cidden gerek yok. Müslin örtü ve ağız beziniz bol bol olsun. Kendinden eldivenli kıyafetler seçin.
tabsiye 7- pijama yerine gecelik tercih edin. 2 tanr geceliğiniz olsun. Doğum sonrası iyileşme sürecinde daha kullanışlı.
tavsiye 8- benim bebeğim 38+6da 3420gr 51cm doğdu. Sleepy 1 no gayet iyi geldi. 40 adet almıştım. Bir haftada bitti. Bi 40 tane daha alıcam sonra 2 noya geçerim diye düşünüyorum. Nasıl bez alıcam ne kadar alıcam diye düşünenler için.
tavsiye 9- hamileliğiniz boyunca olabildiği kadar uyuyun ve dinlenin. Hiç ev işi yemek vs ile kendinizi fazla yormayın. Doğumdan sonra çok yorulacak ve uykusuz kalacaksınız olabildiğince enerji depolayın.
tavsiye 10- eğer hamileliğinizin başındaysanız bol bol su için bu cidden çok çok önemli ve de fazla kilo almamaya çalışın. Ben sadece 8 kilo almıştım ve gece uyurken bile susayıp kalkar koca bir bardak su içerdim. Doğumumun daha kolay geçmesini bunlara borçluyum. Ben öyle hergün yürümedim pilates yoga vs yapmadım doğum öncesi egzersiz yapmadım bol bol su içtim ve fazla kilo almadım bir de son zamanlarda arada sırada denize yüzmeye gittim.
şimdi bebeğim yanımda bütün güzelliğiyle uyuyor. Allah isteyen herkese nasip etsin. Günler ve geceler zor geçiyor özellikle lohusayken ama bu güzellik için herşeye değer 🥰
sorularınız varsa yanıtlamaya çalışırım.
sevgiler 🌺