Maviss5521 Kızlar bu 40 çıkartma nasıl yapılıyor suyun içine birşeyler atıyorlarmış(altın, para, pirinç vs) anneme sordum sadece dua okuyoruz önceden yıkamak için suyu zor buluyorlarmış içine birşeyler atmak batıl inanç olmuş dedi 🙄
Mekamu Maviss5521 bebeğin yıkandığı suya birşey atılır mı ya. Bana da kayınvalidem suyun kenarına koy dedi. Batıl inanç. Ben yapmadım.
musti28 Maviss5521 ben yaptım canım 10 gün önce 40 tane taş attım 40 tane buğday tanesi ve bozuk para önceden beri yapılan bir şey bu ve zararı da yok batıl falan olabilir fakat iki çocuğuma da yaptım tercih meselesi
Maviss5521 Mekamu işte yanına birşeyler koymak içine birşeyler atmak banada saçma geliyor annem biz sadece suya dua okuyup 40 tas döküyoruz hem bebeğe hem sana 40 çıkarıyoruz dedi instagram da falan görüyorum filenin üzerine bir sürü şey koyuyorlar acaba yapılması mı gerekiyor diye sorayım dedim
Mekamu Maviss5521 biz dualarımızı kalpten ettikten sonr abu ritüellere hiç gerek yok benim fikrimce. Yine de herkesin kendi tercihi.
musti28 Maviss5521 mümkünse akar Sudan 40 tane taş toplanıyor Canım bir kova suyun içine her birine ihlas suresi okunup atılıyor sonra kırk tane buğday tanesi bi kaç tane bozuk para atılır sonra bu su ile bebek yıkanır su bitmeden sürekli üstüne eklenir dibinde kalan suyun üzerine de eklenerek anne banyo yapar Sudan biraz da evin içine serpilir en son içindeki taşlar alınıp tekrar akar bi suya yada toprağa atılır bu kadar ☺️
Maviss5521 musti28 annem doğuma gelecek ama 40 çıkartma da yanımda olmayacağı için ben kendim yapacağım o yüzden sorayım dedim canım annem başka türlü anlattı ama kafam karıştı şimdi
Dilan-acr Yapmak zorunda değilsiniz dinimizde zorunluluk diye bişey yok 40 çıkartmak diye nişey yok hep geçmişten gelen şeylermiş o sebeple ben yapmayacağım
musti28 40 çıkarma Göktürkler’den kalma bir gelenektir Osmanlı’dan beri yapılan ve zararı olmayan bir adettir anne ve bebeğin sosyal yaşama geçişinin simgesidir ama dinimizce böyle birşey yoktur fakat günahı da yoktur yapmak isteyen yapar
musti28 Maviss5521 her şehirde ayrı ayrı canım büyüklerimiz ne yapmışsa o öyle kalmış bizde böyle yapılır kimisi de makas yüzük vesaire atıyor 😊