Öncelikle hikaye cok uzun ve detayli bunu belirtmek isterim. Tavsiyemi en sona yazacam okumak istemeyenler icin. Suan ikinci cocuguma hamileyim. Ama ilk hikayemide paylasmak istedim.
04.09.2016: esimle birlikte araba ile 1,5 saatlik (90km) mesafedeki bir yere gezmeye gittik. Biraz inisli cikisli bir geziydi ve merdivenli. Dogum tarihimde tam o gündü, yani tam 40+0 pazar günüydü. Pazartesi saat sabah 9 da ise doktor randevum olacakti. Geziden geldik ve o günü 05.09.2016 ye baglayan gece saat 12 ile 1 arasi kasiklarimda adet sancisi gibi bir sanci basladi. Anladim hemen, dogumun artik yaklastigini, esimede söyledim ama benim kendi annemde sanci olmuyor diye bende anneme cekmisimdir diye uyuduk. Sabah 5 de yani 4 saatlik bir uykudan sonra bel kismima gecmisti sancilar ve beni uyandiracak, uyutmayacak sekildeydi. Ben biraz panik oldum bu arada sancilar 15-20 dk bir geliyor ve hep ayni siddette, kesinlikle siddeti azalmiyor yavas yavas artiyordu..
05.09.2016 sabah saat 6-7 arasi hastaneye gittik. Sancilara bakildi, cok az cikti ve acilma sadece 1 cm. Sonrasinda saat 9 a kadar esimle dolastik ve doktor randevuma gittik. Fakat iceri almadilar artik sancilar yogunlasinca hastaneye git dediler. Esimde bu arada bos bos is yerinden izin almis oldu.. Gün icinde 2 kez daha hastaneye gittik, fakat yine sancilar az cikti ve acilma hala 1-2 cm gibiydi. Bana agri kesici fitil verdiler. Ama onu eve geldigimde kullanmadim kenari kaldirdim.
06.09.2016: esime ise gitmesini söyledim, yanimda annem kaldi. Tabi bu arada bütün gece uyumadim, gün boyu yemek yiyemedim, sancilar cünkü her 10-15-20 dk geliyor kesintisiz ve kesinlikle uyutmuyor ve hava cok sicakti. Yalnizca su iciyorum yogun terlemeden dolayi ve karnima tokluk hissi veriyordu kisa sürede olsa..
Hastaneden verilen agri kesici fitili almaya karar verdim, bari biraz uyuyim güc toplayim diye. Ama malesef agri kesici hic ise yaramadi.
Apartmandaki merdivenleri indim cikti gün boyu. 3-4 defa sicak suya girdim ciktim ve öglen vakti nisanim gelmeye basladi. Motivasyonum ve umudum o ana kadar coook azalmisti. Fakat nisani görünce motive oldum tekrardan, ve aksam esim eve gelince tekrar hastaneye gittik. Bu defa iki fitil verdiler ve yine eve yolladilar. Sanci yine cok az cikiyor ve acilma 2cm. Eve geldim ve sinirden her iki fitilide cöpe attim. Malesef ismini bilmiyorum. Normalde her hapin yan etkilerini okuyan, hatta mümkün oldukca hic bu tür seyler kullanmayan insanim. Ama o yorgun haldeyken aldigim o fitilin ne ismine baktim nede yan etkileri ile ilgili birsey okudum. Tahminimce o fitil acilmayi engelledi. Bu arada sancilar hala 10-15 dk da bir geliyor ve ilk güne göre dahada kivrandiriyordu.
07.09.2016: yine esime git ise dedim. Annem gece boyu bizdeydi. Ben yine bir geceyi uykusuz gecirdim ve sicaktan artik eridim. Gece boyu tabi düsünecek cok vaktim oluyordu. Kendi kendime diyordum bu günde olmazsa ben kesin ölecem, kalbim artik dayanmayacak. Cocugumu göremeden dogumda ölen bir anne olacam diye kendi kendime geceyi gecirdim. Sancilar hala 10-15 dk bir geliyor fakat sanci artik cok siddetliydi. Ayakta daha fazla duramadigimdan (yorgunluktan) artik saga sola yatarak idare ediyordum. Oturmak imkansizdi. Sanki sopalarin üzerinde oturuyormusum gibi bir his oluyordu.
hala 07.09.2016 saat 16:00 da esim beni aradi ve isten ciktigini söyledi. Tam o siralarda beni artik sancilar inletiyordu. Sanki esim bunu his etti…
sancilar 10 dk daha az bir sürede geliyordu artik, cok dikkat etmedim O durumdayken ama esimin eve gelmesi 30 dk sürmüstür ve o arada ben 6 dan fazla sanci kesin cekmistim. 16:30 ya kadar annemin yaptigi tavuk corbasindan midem bulana bulana bir kac kassik yemeye calistim, cünkü acliktan artik bayilacaktim. O siralardada sanci o kadar yogundu ki artik inleme, bagirma olacakti eger nefes teknigine gecmeseydim. Nefes teknigi o an aklima geldi ve dedim iste simdi bunu yapmam lazim. Ve esim gelene kadar nefes teknigine gecis yaptim. Bu arada sanci geldiginde artik tamamen kitleniyordum, yürümek o an imkansiz oluyordu. Merdivenlerden inerken esimin destegi ile indim. Hastane cok yakin evimize ama is cikis trafigi vardi ve 10 dk bile bana iskence gibi geldi, cünkü oturmak en kötü seydi benim icin. Arabanin üstünden tutup sanci geldiginde kendimi yukari ceke ceke idare ettim. Hastanede tekerlekli sandalye getirdiler onu görünce delirdim, dedim beni birakin ben oturamiyorum ve yukari ayakta ciktik asansörle.
ebe beni 5. kez görüyordu 😂 artik bikmislardi benden. Sancilara bakildi hala yeterli degil senin sancin dedi. Ve acilma sadece 4 cm dedi ve beni yine gönderecekti. Ayaga kalktim ve yere kan damlamaya basladi. Esim hemen gitti ebeyi cagirdi bu defa biraz sert tepki verdi sanirim esim, Ebe tamam burda kalin dedi ve sanci odasina aldilar beni. Öncelikle bezli kilot verdi lavaboda esimin yardimi ile onu giyindim ve tuvaletimi yaptim sonra odaya girdik. Ebeyi beklerken pilates topu vardi ona oturdum, o bile imkansizdi yine o sopa hisleri, kalktim geri. Zaten 3 gün uykusuzluktan ayaktada duracak halim yok, ebe makinaya bagladi ve sol tarafima yatirdi. Bu arada saat 17:30 gibi olmustu sanirim. Her sanci geldiginde esim belime masaj yapiyordu bende kendimi yukari cekiyordum askiyi tutup (bir gün sonra sag kolumun agrisindan duramiyordum). Esim cocugun kalp atislarini takip ediyordu ve bana simdi nefes al simdi ver komandosu veriyordu bu cok ise yaradi. Saat 20 olmadan önce bir kusma yasadim, sonrasinda ebe simdi hizli acilir dedi. Ve hizli nefes alip vermekten bir ara bayginlik gecirecektim ki ebe kiyafetimi alip yüzüme koydu ve böyle derin nefes al tut ve sonra derin geri ver dedi. Bas dönemsi düzeldi ve kararan gözlerimde geri iyi oldu. Bir ara ebe geldi ve pda istermisin diye sordu ben artik isi uzatmamak icin hayir istemiyorum hic birsey dedim. Saat 20 den sonraki vakit saat 22 ye kadar cok cabuk ve sorunsuz gecti. Emin degilim ama sanirim ikinma hissi gelmisti hatta hic denilebilecek kadar 2-3 defa ikinma yasadim ama ikinmayi engelledim, cünkü acilmamin tam olmadigini düsünüyordum ve o durumda ikinarak yanlis birsey yaparim diye düsündüm.. fakat tam bunlari düsünürken ebe geldi son defa acikliga bakti (17:30 dan 22 ye kadar toplam 4-5 defa acikliga bakildi) ve dedi tamam hadi dogum odasina gecelim. Ayaga kalktigimda sanki sancilar azaldi ve hic birseyim yokmus gibi dogum odasina yürüdüm. Oturdum oraya ve hemen damar yolu acip agri kesici verdiler. Artik ne bir sanci nede ikinma hic birsey his etmedim…
önümdeki ebe önce suyu patlatti, sonrasinda solumdaki ebe sol bacagimi bana dogru bastirdi, esimede sag bacagimi ayni sekilde bastirmasini istediler. Önümdeki ebe ikin dedi. Ama cok az ikindim ilk denemede bilemedigim icin. Sonra nefes al ver dedi ve nasil alip verecegimi gösterdi. Ben nefes ile ugrasirken, elinde bir makas gördüm ve engel olma firsatim bile olmadan kesti…
sonra bana coook güclü ikin dedi ve tüm gücümle ikindim ve oglumun kafasi ciktiktan sonra vücudu kaydi gitti. Yatagin üstüne nasil kaydigini gördüm ebe hemen havlu ile sarip aldi benim üzerime koydu. Cok ciliz bir sesi vardi ve Sanki saskinlik icindeymis gibi titriyordu. Esime baktigimda onun gözlerinde yas gördüm ve bana ilk söyledigi cümle „burnu ayni bana benziyor“ ikinci cümlesi ise „karnin hemen indi“ 😂 ücüncü cümlesi ise „bugün babamin dogum günü“ ama pakistanda saat 12 yi gecmisti, bizim burada saat 22:15 gibiydi…
Ben ise aglamadim, ben soktaydim aslinda. Benim aklimdan tek gecen sey, bu kim nereden geldi. Bundan baska birsey düsünmemistim…
tavsiyeler:
- motivasyonunuzu asla kayip etmeyin, herkez sancilari farkli sürede ve farkli siddette yasar veya his eder. Kendi sancilarinizi benimseyin. Onlar size ait.
- Kesinlikle inlemeye veya bagirmaya baslamayin, kontrolü kaybedersiniz. Nefes teknigi gercekten coook önemli ve bu sekilde cocugun stresside azaliyor ve kalp atislari hic bir sekilde Ters etki görmüyor. Esim ile bunu test ettik…
- ne istiyorsaniz onu yapin. Kendinizi yataga baglatmayin. Yürümek istiyorsaniz yürüyün. Ben kolumun agrisindan bir gün sonra cocugumu kucagima alip emzirmekte zorlandim ve Agri günlerce sürdü..
- kendiniz dogurmayi istegin egerki hersey iyi ilerliyorsa, agri kesici taktirmayin ve kesi mümkünse attirmayin. Biliyorum insanin o an düsünceleri farkli ama unutmayin vücud sizin vücudunuz. Misal bende ikindirmadan kesi attilar ve bunun acisini malesef 3 ay cektim. Belkide yirtilma hic olmicakti oysa…
- hersey iyi ilerledi ise ve mümkünse hic hastanede kalmayin dogumdan hemen sonra cikin. Ben öncelikle sancidan 3 gün sonrada hastanede yogun cocuk sesinden hic uyuyamadim. Artik mecalim kalmamisti…
umarim hikayem umutlara neden olur ve sizlerde kolayliga sebeb olur 🙏🏼 Insallah bu senin eylül ayindada ikinci hikayem ile sizi mesgul ederim. Allah hepimize kolay dogumlar nasip etsin, Cocuk isteyenlere nasip etsin ve hepimize saglikli, akilli ve imanli cocuklar nasip etsin 🙏🏼🙏🏼🙏🏼