nazeninhanim Emrine uygulanması zorunlu değil ki kimin gücü neye yetiyorsa o. Hatta bana kalırsa gönlünden kopup alınmadıysa kimseden birşey bekleme. Ne yaparsanız kendiniz yapın :)
Emrine Asel21 zeten onaylamıyorum ki ben …bu algı var mı heryerde die soruyorum …Anladığım kadarıyla bazı yerlerde tek varmış Akrabalarımdada fazlasıyla mevcut
yorgun21 Emrine canim bende doguluyum ama bizde kız tarafı sadece beşik ve bir kaç parça birşey alır herşey kız tarafı yapmaz
Imfromlastnight Biz düğünde de pek bir şey yaptırmadık ailelere. Yine aynı şekilde olacak. Anneanne beşik alır sadece ama anneme al asla demem. Alırsa hediye olur ki istemiyorum. Sonuçta sadece onun torunu değil karşı taraf da bir şey alsın ozman. Herkes bebek doğunca hediyesini alır yeter. Kimseden eşya ya da farklı bir şey beklemiyorum da istemiyorum da :)
Dumannn Bende doguluyum esim rizeli bizde boyle gelenekler adetler yok. Doguya indirgemeyin. Herkesin aile yapisi farkli. En iyisi kari koca olarak cogu seyi almak gonullu olarak aileler almak isterlerse alabilirler tabi🙏🏻
Babyy1S Emrine canm o biraz kişilik meselesi annem beşik almak istedigi için alıcak ben gerek yok ben alırm dedm baktm ısrar ediyor odasınada kaynanam yapıcak bebek doğmadan her seyini hazır edicem ister yapsın ister yapmasn biz bu cocukları herkes elini cebine soksun diye yapmıyrz herkes bütcesine göre yapıyor bakabiliyorsan yap diyrz yok annesi sunu alsin yok kaynanasi alsın böyle bir sey yok isteyen istedigini alır oda hediyedir benm gözümde kimseyi dinleme 9 ay boyunca anne baba cocugun butun ihtiyaclarını hayli hayli tamamlar
Begonvil Emrine ben arnavut um eşim ise ağrılı. Ama bütün bebek çeyizini benim annem yaptı. Valla bizde kimin durumu neye el veriyorsa öyle.
Irazca35 Emrine valla bende böyle birşey çevremdede hiç duymadım canım bizdede öyle birşey yok izmirde yaşıyoruz eşimin ailesi elazığ bizimkiler malatya. Annem heveslendi tek çocuğum ben ilk torunu olucak eksiklerimin yarısını almak istedi ama ayırt etmedik biz hiç beğendiklerimizi aldık . Kayınbabamda doğum yaklaştı artık benim diğer eksiklerimi almak istedi bebek arabasını ana kucağını park yatağını filan aldı. Bu bence kişiden kişiye göre değişir örf adete bakmadan bir çöp bile almayan insanlarda oluyor. Tabiki kendimize güvenerek yapıyoruz çocuğu ama kim düşünülmek istemez yada kimin hoşuna gitmezki ailelerin yanında olması düşünmesi ben böyle düşünüyorum🤷🏼♀️
browni İlk kez duyuyorum böyle adetleri çok değişikmiş .keşke olmasaymış yörelerinizde böyle şeyler .olan var olmayan var.kaldı ki bütçesi yeterli geliyor ise bebeğin anne ve babasının ,başka kimseye bile gerek yok .gönlünden geçen hediyesini zaten verir .
melindam Emrine Ben Batmanda Çalışmıştım Ordada Sizin Anlattığınız Gibiydi ama Düğünü Hep Erkek Tarafı Yapıyordu Kızın Çeyizine Kadar. Kızın Annesi Tarafıda Bebek çeyizi Yapıyordu. Bizde Öyle Bir Zorunluluk Yok Kim ne Alırsa Ben Sivaslıyım Aslen Doğma Büyüme Mersin Eşimde Tokatlı Doğma Büyüme Ankara Ama Hiç Bu Tarz adetlerimiz Yok. Annemler Beşiğini Aldı Sadece Onuda Ablamla kardeşime Almışlardı Banada Aldılar
derya39ege Emrine vayy be adetlere bak orda çocuk yapmak ne kolaymış😀 bi çocuğun masrafı az mi kimseye yük olmaya gerek yok. Herşeyini eşimle ben kendimiz alıyoruz çok şükür elimiz ayağımız tutuyor çalışıyoruz bütçemiz çok yüksek olmazsa da orta halli herşeyini aldık. Kimseden birşeyler bekleyip maddi manevi borçlu olmak istemem anne baba da olsalar. Ufak tefek kiyafet vs hediyelerini aldılar o ayrı.
Sevendays Emrine annelerim sadece getir gorelim neler var dediler onun disinda kimse bana demediki neler aldılar diye valla sasirdim dogrusu allah yardimciniz olsun
Alvvv Emrine çok saçma neden anneanne dede veya babaanne alsın ki annesi babası almalı yani durumları müsaitse tabi ama durumları yoksa her iki aile de yapmalı ellerinden geldiğince ona kalırsa erkek tarafının daha fazla yapması lazım madem onların soyunu devam ettiriyor madem onların soyadını alıyor
Busraasafekinci Emrine maalesef bizde de durumlar öyle (batmandayız) annem elinden geldiği kadar hazırladığı herşeyini.. Kaynanam daha 1 iplik dahi almadı. Alır mı daha sanmıyorum 🤷♀️
Emrine Busraasafekinci kimse inanmuyor kuzum …ama böyle bir gerçek var …bizde adıyamanlıyız aynen böyle oluyor …Sonu gelir inşallah bu mantığın algının geleneğin
Emrine Busraasafekinci Komşularımız mesela batmanlı mardinli urfalı hepsinde böyle oldu .Bende merak ediyormdm Heryerde var mı bu die …Çok yokmuş Allahtan
Misssimsek Emrine iç anadoludayim ben. Burada bebek.ceyizi.yapar anneanne. Besigini falan alir.. Benim annemde sağolsun odasını alacak birde çeyiz dedikleri şeyden hazırlayacak. Bebek arabasını baba tarafına devrettik mesela onlar alacak. Amcamiz birşeyler almış kargoda bakalım gelince görünce ne aldığını. Bizde anne yanı besigini aldık banyo takımı küvet bakım malzemeleri kıyafetlerinin cogunu falan biz aldık. Odasına hali perde kendimiz alicaz. Tamam bu adet olarak benimsenmis ama Yani kimseye de zorla birşey yaptiramazsin. Hep aynı şeyi savundum kimseye guvenerek çocuk yapmıyoruz kimseden de bir çöp beklentim yok. Kendi içlerinden geldiği icin yapıyorlar.
Emrine Misssimsek öyle canım Anneme diyorm zaten benim çocuğum gönlünden geleni yap boşver Eksikler tamamlanır die hep …ama çevre tarafından dayatılma var genel olarak sorun bu …mesela akrabalar kaç kez yanımda sordu anneme ..“Başladın hazırlıklara” die 😤😤
Ardaece Çok saçma değil mi kendi çocuğuma kendim alırım herşeyini içinden gelen ne isterse alır bazen bu adetleri hiç anlayamıyorum. Durumları olmaz herkes destek olur o ayrı