Herkese merhabalar, özellikle benim gibi merakta olanlar, ara ara zeynep kamili ve ssvd yi araştıranlar için bu postu açmak istedim 😊
İlk sezeryan doğumum 2008 yılında bebeğin kalp atışlarının zayıflaması sebebiyle özel bir hastanede olmuştu. Benim için çok zorlu bir süreçti daha yaşım 18 di ve ben o ameliyatı çok zor atlatmıştım. Daha sonra 2. Hamileliğimde ssvd yi çok araştırdım ve kesinlikle istediğime karar verdim. 2015 yılında gündüzden sancılarım başladı akşama doğru sıklaştı ve hastane de çok yakın olduğu için bekleyebildiğim kadar evde bekleyip sancılarımı evde çekip hastaneye gittikten 1 buçuk saat sonra çok kolay bir şekilde normal doğumumu gerçekleştirmiştim yine özel bir hastanede. Bu doğumumda ise ilk aydan itibaren takiplerim hep Zeynep Kamil de oldu. Tabi her seferinde farklı doktor oluyordu ve ben daha sormadan önceden bir kez ssvd yaptığım için doktorlar ikincisinin daha kolay olacağını söylüyorlardı. Tüm hamilelik sürecimde muayenelerimde Zeynep Kamil’den hep çok memnun kaldım. Ama özellikle pandemi sürecine de denk geldiği için doğum nasıl olacak diye kafamda bir sürü sorular vardı. 37. Haftamda kendiliğinden kahverengi akıntı gelmeye başladı ama çok az sürekli olmayan, doktora gittiğimde muayene etti henüz açılma olmadığını ama kahverengi lekenin açılma olacağının belirtisi olduğunu söylemişti. Ve özellikle ssvd yapacağım için sancın lekelenmen olursa evde bekleme mutlaka hemen gelmen lazım demişti. 38. Haftamda sabah uyandığımda kanlı akıntı vardı, sümüğümsü nişan dediklerinden sanırım. Ama pek sancım yoktu o yüzden üzüldüm hatta sancıdan önce neden kan geldi diye 😅 ara ara sancım oluyor ama bana göre çok az ve düzensiz. O gün boyunca kendimi dinledim takip ettim, iftarı sahuru yapalım öyle gidelim hastaneye dedik. Bebek de hareket ettiği için çok sıkıntı etmedim. Sahura doğru sancılarım sıklaşmaya başladı 10 dakikada bir gibi, sabah namazlarını kılıp yola çıktık. Hastaneye 20 dk da vardık o esnada 7-8 dk da bir sancım vardı. Hemen acilden giriş yaptım önce ultrason ile muayene oldum; bebeğin suyu biraz azalmış ve karın ölçüsü biraz haftasına göre büyük dedi doktor. Sonra vajinal muayene yaptı 4 cm açıklık vardı ve beni nst ye gönderip yatışımı verdiler. Nst de sancılar vardı ama çok da yüksek değildi, bir ara bebeğin kalp atışları zayıfladı hemen başıma toplandılar oksijen verdiler derin derin nefes aldım çok şükür düzeldi. Daha sonrasında beni doğumhaneye çıkardılar. Bu arada doğumhaneye çıkarken yanımdaki tüm özel eşyamı çantamı telefonumu eşime verdim. Hiçbirşey almıyorlar doğumhaneye çıkarken. İçeriye de zaten sadece hastayı alıyorlar, hasta yakınları dışarıda bekliyor. Doğumhane katındaki doktor ssvd istediğimi duyunca nst me baktı, bebeğin kalp atışlarının bir ara zayıflamasından dolayı eğer bir sonraki nst yine böyle olursa sezeryana alırız çünkü doğum esnasında bu bize sıkıntı olabilir dedi, kısmet dedim herşeyin hayırlısı. Odaya geçtim nst bağlandı nasıl dua ediyorum derin derin nefes alıyorum tekrar bebeğin kalp atışı zayıflamasın diye 😅 neyse ki nst güzel çıktı hadi dedim ilk aşamayı geçtik. Muayenede açıklık da 5 cm olmuştu. O ana kadar odada yalnızdım. Bir süre odanın içinde yürüdüm çömelme hareketleri yaptım, bir gebe daha geldi yanıma o geldikten sonra ikimizi birden tekrar nst ye bağladılar, sancılarımız aynı anda geliyor yavaş yavaş sıklaşıyor ve can yakmaya başlıyordu. Bu nst de yine sancılar güzel çıktı tekrar muayene ettiler 6 cm olmuş. Bu arada saat 7:30 civarı. Sancılar gitgide sıklaşırken 8:30 gibi doktorların devir teslim zamanı geldi bir doktor yanında 6-7 asistanla beraber odaya girdi bi muayene edicem dedi o esnada tam sancım vardı sancım geçse ondan sonra yapsanız dedim yok daha iyi sancı varken yapayım hem bakmış olurum bişeye dedi ama onu tam hatırlamıyorum. Muayeneden sonra bu hastayı doğuma alabilirsiniz açılması iyi dedi suyumu patlattı doğumun hızlanması için ve beni doğuma aldılar çatala çıkardılar. Yanıma da bir doktor bıraktılar karşıma geçti öylece beni izliyor herhangi bir acil durum olursa hemen müdahale etmek için. Sancı geldikçe ıkın ama çok kendini zorlama zaten doğum anında ıkınma hissin kendiliğinden gelecek gücünü o ana sakla diyorlar tamam diyorum ama sancılar artık can yakmaya başladı ıkınmaya hiç mecalim olmuyor ki Allahım sen yardım et diyebiliyorum ancak. Yalnız önceki doğumumda öyle kendiliğinden gelen bir ıkınma hissi de yaşamamıştım ebeler sancı geldikçe nefes almadan ıkın demişlerdi o şekilde yapmıştım doğumu yani kendiliğinden nasıl gelir bu ıkınma nasıl birşey olduğunu bilmiyordum bu arada. 9 gibi doktor idrarını boşaltalım dedi ya ben kendim tuvalete gitsem sonda takmayın dedim ama sen şuan istesen de kendin hepsini boşaltmazsın dedi tamam dedim çok canım yanacak zannediyorum sondayı takarken kastım kendimi biraz orda. Tam sondayı taktı idrarı boşalttı derken o anda bir sancı geldi tutamıyorum kendimi istemsizce ıkınmaya başladım doktor hemen doğum vaaar diye diğerlerine seslendi ama ben olabildiğince ıkınıyorum engel olmak mümkün değil. Bir de o ana kadar tüm sancılarımı sessiz karşıladım öyle bağırıp çağırmadım biraz dayanıklıyımdır öyle konularda ama bu sefer elimde olmadan ıkınırken bir yandan da çığlık atıyordum çok değişik bir durumdu. Doktorlar ebeler başıma toplandılar çok güzel devam et ıkınmaya hiç kesme diyorlar zaten kesemiyorum ki 😂 Nefesim kesiliyor bir nefes alıyorum tamam sancın geçtiyse dur sancı gelince ıkınırsın diyorlar yok zaten nefes aldığım gibi yine devam ediyor var gücümle devam ediyorum resmen bebeğin başını haznede hissediyordum vücut onu çıkarmaya çalışıyor. 3-5 dk o şekilde sürdü zannedersem şimdi tamam ıkınma sadece nefes al ver dediler ve bebeğimi çıkardılar anında tüm sancılar herşey geçti derin bir oh çektim Rabbime şükrettim. Sancıları çekerken hiç bitmeyecekmiş gibi canımı yakıyordu bana çok uzun geliyordu ama hastaneye geldikten sonra yaklaşık 4 saat içinde bebeğim doğmuştu yani çok da uzun bir süre değil sanki 😊 Bebeğimi yanıma getirdiler öyle kokladım baktım öyle güzeldi ki, sonra onu çocuk doktoruna götürdüler, bebeğin eşini de çıkardılar görmek ister misin dedi doktor evet dedim onu da gösterdiler ve dikişlerimi attılar. 2 saat boyunca doğumhane katında bekledik herhangi bir kanama vs var mı diye muayene ettiler sonrasında da odamıza çıktık. 1 gece hastanede kaldıktan sonra ertesi gün akşama doğru taburcu olduk elhamdulillah. Şimdi hastane hakkında özellikle söylemek istediklerim şunlar;
1- acildeki sekreter normal doğum yapanlara refakatçi alınmadığını söylemişti ama odaya çıktığımızda aslında bayan olması şartıyla alındığını öğrendik.
2-Doğumhane personelinin hepsi çok güzel ilgilendiler o kadar yoğunlar ki pandemiden dolayı ama bir tanesinden bile kötü muamele görmedim.
3- Doğum sürecinde haliyle bir sürü doktor ve asistan gördüm. Her seferinde farklı kişi muauene etti gibi birşey oldu. Ama onlar da işlerini yapıyorlar sonuç olarak, rahatsız edici hiçbir durum yoktu.
4- Ssvd isteğime hiçbir olumsuz tepki göstermediler, aksine ssvd olacağım için özellikle bana daha ayrı bir özen gösterip başımdan hiç ayrılmadılar.
Çok uzun oldu ama benim gibi merak edenler varsa faydalı olur diye düşündüm, merak ettiğiniz başka konular varsa yanıtlayabilirim ☺️ Herkese hayırlısı ile normal ve kolay doğumlar diliyorum ❣️