ben 1 bebeğe zor karar vermişken rabbimin 2 nasip ettiği kuzularim, Atlas ve Dünya'm 37+1 haftalık olarak 26.02.2020 tarihinde hayatıma hosgeldiniz.
1.bebek Atlas/ 50 cm/ 2750 Gr
2.bebek Dünya/ 46 cm/ 2380 Gr
Öncelikle biraz uzun olabilir hikayemiz 🤗 şimdiden okuyan ve iyi dileklerini sunan herkese teşekkürler.
Biz eşimle 6 yıl önce evlendik. Hiç çocuk düşünmedik yaşlarimız küçüktü, önceliğimiz ev almak ve ekonomik durumumuzu düzeltmekti çünkü ben bebek olduğunda çalışmak istemiyor kendim bakmak istiyordum. En önemlisi kendimi anne olmaya hazır hissetmiyordum. 2019 itibariyle bebege hazır olduğumuza karar verdik. Temmuz ayında regl ağrım vardı yoğun hatta ped takip geziyordum olcam diye ancak olmamıştım sonra test yaptım daha arkamı dönmeden çift çizgiyi gördüm 🙈 hemen kan testine gittim çünkü 1ay önce kimyasal gebelik geçirmiştim. 4+2, haftalıkken 4118 değer cikti,1 hafta sonra çift kese göründü. Ancak 2.kese kaybolabilir dediler bizde kalp atışlarını duyana kadar bekledik sadece eşim ve 1-2 yakınım biliyordu annemlere dahi söylememiştim. 7.haftada kalp atışlarını da duyunca cümle aleme duyurduk. Ben hamileliğimde hiç kendimi sakinmadim, nasıl yaşamak istiyorsam öyle yaşadım. 5-8 hafta arası sadece sabah bulantılarım oldu. Sonra o da kesildi. Yasal süre olan 30.haftama kadar çalıştım, ve hergun 8-9 km yürüdüm. Hamileliğim boyunca 26 kilo aldım. Doktorum 37.haftada bebekleri almak istiyordu, hatta ciğer geliştiriciye gerek duymuyordu çünkü gerçekten çok güzel bir hamilelik geçiriyordum ancak son 2 ayda idrar yolu enfeksiyonu geçirdim ve verilen tüm ilaçları kullanmama rağmen kurtulamiyorduk. 33.haftada nişan benzeri bir akıntım oldu, vajinal muayenede rahim agzimin kisaldigini gördük ve 24 saat arayla 2ser doz ciğer geliştirici vuruldum. Eğer ciğer geliştirici vurulursaniz 1-2gun yediklerinize dikkat edin, karbonhidrat ve şekerden uzak durun çünkü şeker yükseltiyor ben maalesef dikkat etmedim ve 2 gün boyunca ağzım çok kurudu, çok su içtim. Ciğer geliştiriciden sonra bebeklerin hareketinde yavaşlama oluyor çünkü onlarda yorukuyor, korkmayın eğer 24 saat içinde 10 kez hareketlerini hissediyorsanız bir sıkıntı yok demektir.
Ben 33. Haftadan sonra her an gelceklermis gibi hissederken ve kendimi sürekli erken dogurcam diye dusunurken benim kuzularim 37+1 e kadar bekledi 😬 daha da beklerlerdi belki ama 26.02.2020 tarihinde planlı sezaryenle doğumum gerceklesti ben spinal anestezi istiyordum ama trombosit değerim düşük çıktı, o yukseldi derken aktivite değerim yüksek çıktı bir sekilde genel antesteziye döndük. Sadece ilk gun ağrım oldu ve beni biraz zorlayan kısım hemşireler gelip karnınıza bastırıyor ve kan akışı sağlıyor aslında çok kısa sürüyor ama yine de canım yandı 2 kere yapıldı bana. Yürüyüşten kaçmayın ve karşıya bakarak sık sık yürüyün. Sezaryen olan bir arkadaşım söylemişti çişinin geldiğini anlamıyorsun muhakkak sık sık tuvalete git diye gerçekten geldiğini anlamadım ama tuvalete gittikçe çiş geldi 😒 bol su tuketin en büyük dostunuz su. Yanınızda kalan birini tembihleyin size sürekli su versin 3litre su tüketmeye çalışın. Eğer planlı sezaryen olcaksaniz geceden jokerbabyde satılan malt var onu için ben 1 adet içtim süt olsun diye, hastaneye kayısı kaynatıp götürdük gün boyu onu tükettim hem tuvalet konusu rahat oldu hem de süt yapıyor aklınızda bulunsun. Benim sütüm okuduğum genel anestezi hikayelerine nazaran hemen geldi ancak ikiz oldukları için mama takviyesi şart. Doktorunuz ne diyorsa onu dinleyin mamaysa mama çevreye aldırmayın. Benim sütüm olduğu ve mama takviyesi yaptığım halde bebeklerimde sarılık var yatış verilmedi ancak takipteyiz sık sık emziriyor ve mama veriyorum. Şimdi gelelim tavsiyelere;
- 0-3 ay kıyafet haricinde muhakkak yenidoğan kiyafeti alin çünkü 0-3 ay çok büyük oluyor.
-bebek bezi 0 numara alin
-hastaneye içmek için muhakkak kayısı kompostosu yapın (şekersiz) hem size çok iyi geliyor hem süt yapıyor ben hala hergun içiyorum
- süt arttirmak için kayısı kompostosu (içine kuru incir,hurma, elma kurusu vs atın kaynatıp rondodan geçirin) eğer bulabiliyorsaniz göçmen bozasi, rezene çayı muhakkak tüketin ve en en en önemlisi bol su için.
- emzirme döneminde enerji çok düşüyor ben nefes nefese kalıyorum o yüzden sık sık ara öğün yapın.
Sormak istediğiniz şeyler varsa elimden geldigince cevaplarım. Evet ikiz hamileleri zor ve uzun bir yoldasınız. Size en büyük tavsiyem lütfen cevrenize, erken dogurcaksin diyenlere, sütün olmaz diyenlere, bebeklerin kuvoze girer diyenlere kulaklarınızı kapatın ve hamileliğinizin tadını çıkarın. 🤗