ÇOOK UZUN BAŞTAN SÖYLEYEYİM 🙈
Doktorum: Opr.Dr. Gürkan Ağralı
İstanbul Küçükçekmece/Halkalı
Hastanem : Acıbadem Atakent
Doğum haftam: 41+0
Doğum Şeklim: Spinal+Epidural Kombine Sezaryen
Yaşım:28
Beni geçen hafta postlardan hatırlayanlar vardır doğuramıyorum diye 🤣
25.02.2020 Salı 17.23'te oğlumuzu kucağımıza aldık.
Hikayeme gelecek olursak; hayatta her şeyin planlanamayacağını oğlum bana daha anne rahmine düştüğünde öğretmişti. Zira sebepsiz yere 10 ay bekledik ve kendisi teşrif etmek istediği zaman gelmişti😍
Hamileliğimi öğrendiğimde beta hcg 71'di.🙈 Bana göre 5 ama geç döllenmeden kaynaklı 3-4 haftaydı. Daha sınra adet tarihimi değiştirip ona göre ilerledik. Bilimsel olarak adetime göre 42+0'da dogum yaptım yani🤣 Hastanedeki dogum kartında o şekilde yazıyordu..Beta hcg imi de bebek bekleyenler,veya değeri düşük çıkanlar için paylaştım ümitsizliğe kapılmayın diyerek..
Hamileliğim boyunca hiç olmadığım kadar aktiftim. Normalde bakkala bile arabayla giden ben,her gün sabah akşam yürümeye başladım. Köpeğimiz de en büyük yoldaşımdı.
Mesleğim kabin memuru (hostes) ve bizim mesleğimizde hamileliği öğrendiğin an uçuşu geçici olarak bırakıp baska bölümlerde şirkette çalışabiliyorsun.Dilersen de doktordan rapor alıp 16 haftaya kadar ucus yapabiliyorsun.
Bu konuyu özellikle açmak istedim ki uçakka ilgili çok post oluyor.
Ben yaklaşık 11-12 haftalık olana kadar işime devam ettim. Normalde okyanus aşırı uçuşlara giderken hamilelikten dolayı tek farkı her gün küçük iç hat seferleri icra etmem oldu.
Doktoruma uçabilir miyim bişey olur mu diye sorduğumda bana şunu söyledi "zaten suan bir kan pıhtısı,eger saglıklı bir bebekse hopla zıpla koş hiç bir şey olmaz; saglıksız bir gebelikse de istersen 40 gün yat kanama olacaksa düşük olacaksa zaten olur"
Ardından geçici olarak şirketin başka bir biriminde çalıştım 37 haftalık olana kadar 🙈
Baştan beri kendimi hamileliğimi çok güzel geçireceğime inanmıştım.Ne mide bulantısı çektim ne baska bişey. 8-9 kg ile gebeliği bitirdim çok çok ağırlaşmadım.
Artık son günler gelsin doğsun diye evde yerleri bile eğilerek siliyordum 😀
Gelelim doğum zamanına..
Biz Barış Beyimizi 18 Şubat tarihinde en geç bekliyorduk. 39+1 de
12 Şubat'ta ilk çatı muayenemi oldum. Doktor çatımın çok müsait oldugunu ama bebegin kanala girmediğini rahimde de yumusaklık açıklık olmadıgını söyledi.
Bu habere hem sevindim hem üzüldüm. Normal dlgum için beklemeye devam ettik. (Doktorum da normal doğum taraftarı olmasıyla bilinir. )
Ben bu süreçte kafaya takmamaya çalıştım,eşimle son başbaşa günlerimiz keyfini çıkaralım dedik. Gezdik tozduk dizi izledk arkadaşlarla buluştuk derken 40+1 de tekrar kontrole gittik.
O gün de bebekte ve bende değişen hiçbişey olmadıgını duyunca artık cok üzüldüm ve stres yaptım. Çünkü normal doğum için okumadığım kitap kalmamıştı eşim de ben de eve öze ebe çağırıp eğitim alacak kadar buna hazırdık.
Bebeğimiz 3 kg cok müsaitti,çatım da uygundu,daha ne olsundu😋
Doktor en geç 41+0'a kadar bekleyebileceğimizi,ama suan için suyumun ve plesantamın iyi oldugunu söyleyerek bizi gönderdi. 40+6'da kontrole gidip durumu değerlendirecektik hala agzından sezaryen lafı cıkmıyordu.
O beş gün tüm kozlarımı oynadım🤣 Yürüyüşü artırdım,merdiven cıkmalara başladım.Her akşam pilates topunda egzersizler yapıyordum ve ahududu adaçayı içmeye başladım.
Ahududu yaprağı çayı doğumu kolaylaştırıp kasılmaya yol açıyormuş gerçekten de biraz faydası oldugunu düşünüyorum günde 3 fincan içiyordm ve ilk kez kasılmam oluyordu,karnım toplanıp açılıyordu tuhaftı..
Gel gelelim hiç bir şey durumu değiştirmedi 🤣 40+6'da gittiğimde NST de hala sancım çıkmıyordu,rahim zorla 1 cm belki açılmıştı onu da doktor cok zorladm ama bebek hala cok yukarıda dedi.
Oturduk ve bana 2 seçenek sundu. Ya bebeği yarın alalım;ya da sen normal dogumu cok istediğin için 3 gün daha bekleyelim ama 3 gün boyunca kontrole gelmelisin her gün dedi.
Annemle birlkteydik annem beklememe taraftarıydı,ben yüzde 50-50 oldum. doktoruma bir abi kadar güvenirim. Siz olsanız ne yapardınız dürüst olun dedim.
Biz eşimle bu riski göze alamadık bir hekim olarak sezaryen derim çünkü bebeğin miladı cok geçti her an kaka yapma riski ve baska risjker var 41'e kdar en azından sancın açılman olmalıydı dedi.
Suni sancı da bebek kanala girmediği için yüzde 80 sezaryenle bitebileceğini;ben de doğum travması oluşturabileceğini söyledi.
Ben de eşimle konusup düşünüp haber vereceğim diyerek muayenehaneden ayrıldım. Eşimle ertesi gün sezaryen için karar kıldık.Herkese de haber verdik.
Tüm gece heyecandan uyuyamadım.Sabaha karşı artık uyuyakalmışım. 06.20'de karnımda bir ağrıyla uyandım,yataktan kalkmamla bacaklarımdan suyum gelmeye başladı. O an çişle ayırt edebilmek adına tutmaya çalıştm ama tutamadm evet bu suydu🤣 Temiz ve berrak oldugu için 24 hatta 48 saat süremiz oldugunu biliyordum. Annem ve eşim biraz uyusun istedm.Duşa girdim sıcak suda bekledim,cıktım squat yaptım
köpüşümüzü dışarıda gezdirdim hala sancım gelmiyordu ben hiç bişey hissetmiyordum. Annem ve eşim uyandı suyum geldğine inandıramadım 🤣
Doktorumu aradım saat 09.30'da
böyle böyle dedim. 1 saat sonra muayenehanede bulusalm bakalım dedi. Biz tüm eşyalarımızı yanımıza aldık gittik cok heyecanlıydım. NST de sancım yine cıkmadı 😭 Adam bile şaşırdı artık pes dedi.
Suyum geleli saatler olmuştu doktor alttan baktı hala açıklık yoktu rahim kapalı dedi.
İlk kez muayenede canım vok yandı
bir aletle (speklum sanırım) rahmi tetiklemeye çalıştı makineyi yerleştirip açtı ben bagırdım ilk kez🙈
Yok hiç açılmıyo rahim bugün suni sancı ister misin dedi.
Ben de isterm ama dünkü konuştklarımız aklıma geliyor,böyle durumlarda dogum nasıl olur dedim.Şu tabloda 24 saati geçer dedi..Sezaryen kararımızda sabit kalalım dedik.
Öglen doğum yapacağım hastaneye gittik.
Odamı güzelce süsledim,dayımlar kayınvalidemler yakın arkadaslarım derken odada tıklım tıklımdık.Benim suyum sızmaya devam ediyordu.Depend taktım beklerken.Doktorum da acil doguma girmişti baska hastaneden gelecekti ameliyat saatim 17.00 oldu zaman geçmiyordu. Karnıma bıçaklar saplanmaya basladı ve işemeye başladım bildiğiniz işedim 🤣 Suyum esas orada gelmiş diğerleri sızıntıymış meğer!
Annemle odada banyoya girdik yeşil yeşil kahverengi suydu.Aha bebek kaka yapmış dedim telaşla hemşireyi çağırdık o da geldi stres yaptı.Doktorunuza haber veriyorm sizi de birazdsn alacağız ameliyathaneye dedi. 10 dk sonra NST aletiyle geldi bebekte skıntı yok dedi. Kaka yaptı mı yapmadı mı bilgi vermiyordu ama ben emindim.Beni güle oynaya ameliyathaneye gönderdiler. Daha önce burnumdan,boğazımdan vs ameliyat olmuştum ama bu sefer zangır zangır titriyordum. Üstelik eşim de yanımda olup elimi tutacaktı,ama onu baska yerden aldılar üzerine mavi önlük vs giydirmişler. Anestezi doktoru geldi (kendisiyle hastanede katıldgm dogum egitiminde de tanışmıştık ve görünce sevindim)
aa ne tesadüf falan dedik,sezaryen düşünmüyordun bak karşılaştık falan 🤣
Ve bana epidural+spinal kombine sezaryen uygun gördüğünü söyledi.Nedenini sordugumda kronik tiroidimden dolayı vs onu uygun gördüğünü hem de daha konforlu oldugundan bahsetti.Size bırakıyorum nasıl isterseniz dedim. Epidural katatrelini takmadan önce uyuşturucu iğne yapacağını söyledi ve ardından tüm adımları anlattı. Acımadı diyemeyeceğim bence ağır bir iğneydi.Kendi doktorum da o an kahvesi elinde geldi🤣 İstediğin bişey var mı dedi,müzik dedim❤️ Barış bebek Jazz eşliğinde gelsin dediler açtılar heyecanımı yenmeye calıstılar.Eşimi de içeri yanıma aldılar o an heyecandan tir tir titremeye başladım. Doktorum henüz başlamadıgını söylüyordu ama beni oyalamak için oldugunu biliyordum keza tüm işlemleri acı duymasam da hissediyordum.Çekiştirmeler,bastırmalar derken ağlama sesiyle biz de ağladık.Oğluşumuzun sesini duyduk ardından yanımıza getirdiler tentene temas için. Gösterdiklerinde kakalı oldugunu anlamıştım.Sınra yıkamışlar.Babası ve bebeği çıkarıyoruz sizin işleminiz devam edecek dediler o an eşim hiç gitmesin istedim. Bundan sonrası benm için zordu😭 Aşırı derecede midem bulandı iğne falan yaptılar zaman geçmek bilmedi. 17.23'te bebişimiz doğdu
benim ameliyathaneden çıkmam 18.15 falandı..
Hastanede 2 gece kaldık. Benim ayrı,bebegimizin ayrı hemşireleri vardı hepsi cok cok ilgiliydi.Ameliyattan sonra bacaklarım açılmaya başladı 4-5 saat sonra da meşhur o ilk yürümeyi yaptım.Hemşireler kolumdan tuttu zordu ama anlatılanlar kadar da zor değildi bilmiyorum. Bence ertesi günü daha zordu :)
Ertesi gün hayatım boyunca sakat kalacakmışım gibi hissettim.Biraz psikolojim bozuldu.Yürümek iyi geliyor bol bol yürümeye çalıştım.Gazımı atmak kolay olmadı,gazımın sancısı boynuma omzuma sırtıma vurdu meğersem ondanmış.Bol su ve yürüyüşle onu da hallettik. Ameliyatın ertesi günü hasta bakıcı odaya beni yıkamaya geldi,tabi o bölgem hassas oldugu için çok acıyacağını düşündüm ama dustan cıkmak istemeyecepimi söyledi :) hakkaten de ne acıdı duydum ne ağrı,aksine su cok iyi geldi ağrılarım dindi.
Doktorum ziyarete geldi ve bandajımı cıkardılar.Bir sprey sıktı sogutucu gibi harika bi histi.Şuan yaram açık. Çizgi halinde..
- günümdü ve biraz toparladım.Hala yatarken kalkarken canım cok yanıyor o da normalmiş. Sağa sola dönemiyorsun yatakta,hamileliğin aksine bu sefer de sadece sırt üstü :) Hastaneden cıkmadan önce bebegimin midesinin yıkandıgını öğrendik cok üzüldüm.Kaka yapmış yani cidden ama panikletmemek için söylememişler.Suyunuz geldiğinde rengi,kokusu cok önemli takip edin. Tecrube ettiğim konuları paylaşayım doğum öncesi belki işinize yarar😍Yanıma 1 gecelik 2 pijama takımı almıştım ilk etapta gecelik cok işime yaradı cunku altımda sonda takılıydı. Depend 1 paket büyük boy 5-6 adet kullandım içinden. Eve geldiğimde kanamam cok cok azalmıştı.Adetli günden bile daha az kan geliyor suan.Benim suan en büyük sorunum meme 🤣🤣 Lansinohu 36. haftadan itibaren ara ara sürsem de ilk emzirmede cok acı çektim hala da çekiyorjm.Bebege memenin kahverengi yerini tam vermek gerekiyor yara olmasın diye,olmadı ama hassasiyetim cok. Sütüm hemen geldi ve git gide artıyor🧿 Günde 3-4 lt su ve annemin yaptıgı kompostolardan içiyorum 🤣 Ama emzirme olayı benm hala canımı yakıyor umarm zamanla alışırım. göğüs kalkanı almak yaptıgım en mantıjklı hareketmiş.Hem emzirdikten sonra krem sürüp kapatıyorum hava alıyor memelerim,hem de biriken süt çamaşıra değmiyor. Philips avent göğüs kalkanı kesinlikle tavsiye ediyorum,Göğüs pedini hastaneden cıkarken taktm ama eve geldiğimde mememe yapışmıştı cok acı verdi. Bu arada bebegm 3110 gram minik doğdu. Ama 4. günde dogum kilosunun üstüne cıktı o da sık sık emzirmekle❤️ Normalde ilk 7 gün kilo kaybediliyormuş. Şimdilik aklıma gelenler bunlar 🙈 Sormak istedikleriniz varsa cvplayabilirim herkese bebegini sağlıkla kucagına almasınu diliyorum🙏
https://imgyukle.com/i/n3RyYH