hamilelik doğum ve bebek bakım kitabı - ayşe öner
bu kitap bana bir şey katmadığı gibi bitse de kaldırsam diye okudum. çünkü bir bütünlüğü yok. kitabın yarısından çoğunu başkalarına yazdırmış bir nevi dergi gibi. farklı başlıkları farklı uzmanlar doktorlar vs yazmış. yazım hatalarından çoğu bölümün farklı kişi tarafından yazıldığı anlaşılıyor. bazı bölümlerde zaten kimin yazdığı yazıyor. ve hep yorumlarında görmüştüm çok reklam var diye. ne kadar reklam olabilir ki diye aldım ama gerçekten rahatsız edici. önerilerin hepsi reklammış gibi geliyor bir noktada. o yüzden asla önermeyeceğim bir kitap. hiç sevmedim. içerikler gereksiz geldi. bazı başlıkları atlaya atlaya okudum sabredemedim. yazarı eski hemşire, doğum koçu. önermem.
hamilelik ve doğum - banu çiftçi
yazarı kadın doğum doktoru. bu kitapta hafta hafta yaşanabilecek şeyler ve bebeğin gelişimi anlatılıyor. hafta hafta okudum keyif aldım. rahatlatıcı bir üslubu var yazarın, endişeleri azaltıyor, şu olabilir bu olabilir dedikçe yaşadıklarını normal karşılıyorsun. tıbbi bilgiler de var, çok önemli olmayan şeyler de var. keyifle okudum, öğrendim, öneririm.
bebekler ne ister - elif pınar çakır
bunun yazarı çocuk doktoru. bayağı bi bilgi var içerik dopdolu. bu kitabı elimin altında tutacağım çünkü hangi sağlık problemiyle nasıl başedilir güzel güzel anlatıyor. aşılar nedir hastalıklar nedir vs detaylı. yani kitabı rafa kaldırmayacağım elimin altında tutacağım. ama çok erken haftalarda değil doğuma yakın okumak daha iyi olur. ben çok erken okudum. şimdi tekrar bir göz geçireceğim çünkü önemli bilgiler var, hatırlamak istiyorum. öneririm.
mahallenin en mutlu bebeği
yazarı yabancı bir doktor. biraz daha sohbet havasında bir kitap. bebeklerin kolik problemi, ağlamaları ile ilgili nasıl sakinleştirilir gibi bilgiler var. yaşanabilecek şeylere ait bir fragman gibi kitap. 😂 doğum sonrası ağlama krizlerini normal karşılayacağım sanırım bu kitap sayesinde. okudukça olabilecek sorunları kabulleniyorsun. 😂 vaktin bolsa 2. ve 3. kitaptan sonra okumanı öneririm.
doğum sonrası için de
harika haftalar, bebeğinizin ilk yılında sizi neler bekler, yeni annelere mucize çözümler, güvenli bağlanma bunları okuyacağım. bazılarına başladım. hepsi bitmiş değil. güvenli bağlanmaya daha hiç başlamadım bilmiyorum. harika haftalar yine birden okunmayacak bir kitap. bebek büyüdükçe okunmalı, ben o yüzden sadece ilk ayı bitirip bırakacağım. faydalı bilgiler var. ama çok uzun bir dönemi içerdiği için içerik her ay için biraz az kalıyor. tek başına az geldi bana, daha detaylı bir kitap yanına ikinci kitap olabilir.
bebeğinizin ilk yılında sizi neler bekler kitabı da ansiklopedi gibi her şey var ne ararsan. psikolojik, toplumsal, sağlık, bebeğin yine ay ay gelişimine göre okunacak bir kitap. ama dediğim gibi ansiklopedi gibi her şey var, az kitap olsun öz olsun dersen doğum sonrası için sadece bu kitap yeter.
yeni annelere mucize çözümler de güzel ama yine mahallenin en mutlu bebeği gibi, çok vaktin varsa diğerlerini okuduysan okunacak bir kitap. gereksiz değil güzel ama öncelik değil. çok bilgi var ama biraz daha kavramsal anlatıyor. okunabilir vakit çoksa ve okumayı seviyorsan.
özetle :D
doğuma hazırlık ve hamilelik süreci için kendimi hazırlayayım diyorsan ‘hamilelik ve doğum‘ - banu çiftçi
hamilelik değil de bebek bakımı ve sağlığı diyorsan ‘bebekler ne ister’ - elif pınar çakır
doğum sonrası için kapsamlı genel bir kitap istiyorum dersen ‘bebeğinizin ilk yılında sizi neler bekler’
ben bunu bir kenara kaydedeyim de her öneri isteyen başlıkta tekrar yazmayayım. çok uzun olmuş 😅