Herkese merhaba... Gebeligimin 13. Haftasında benim bebeğime de omfalosel teşhisi konuldu. Gebelik devam etmeli mi yoksa sonlandırılmalı diye 10 gün boyunca hem Türkiye'de hem de yurtdışında birçok çocuk cerrahi ile iletişime geçip bu konuyla ilgili bulabildiğim kadarıyla literatür okudum. Ve her vakanın aslında kendine özgü olduğunu ama omfaloselin dünyanın sonu da olmadigi fikrini edindim. Teshisten sonra takiplerimCerrahpaşa tıp fakültesi hastanesi perinatoloji bölümünde yapılmaya başlandı. İlk teşhiste; karaciğer,mide ve bagirsaklar kese içindeydi. Öncelikle CVS ile genetik analiz yapıldı. Genetik de sorun olmadığı ortaya çıkınca gebeligin devam etmesi gerektigi kararı alındı Cerrahpaşa da. Ardından 20.haftada fetal eko yapılarak kalbi incelendi. Onda da birşey çıkmadı. Bu arada mide ve bağırsak 20.haftada karın içine geri döndü. 30.haftada fetal mr çekilerek tüm iç organları tekrar ayrıntılı incelendi. Mr sonucunda karaciğerin 3/4 u kese içinde kalmıştı. 38+2 de Cerrahpaşa da planli olarak kalabalık bir ekip ile genel anestezi altında doğum yaptım. Beklendiği gibi karaciğerin 3/4 u kese içinde ve karın açıklığı yaklaşık 6 cm olarak doğdu. Akciğerlerinde bir sorun yoktu ki bu çok önemliydi. İlk bir hafta keseyi ,steril streç filme benzer tıbbi bir malzeme ile sararak karacigeri bir parça vücuda ittiler. Bir haftanın sonunda 4 saatlik bir operasyonla tüm karaciğer vücuda sokulup karın açıklığı tamamen kapatıldı. Ameliyattan 18 gün sonra ise taburcu olduk. Şu an kızım 6 aylık ve şükürler olsun ki normal bı bebekten hiçbir farkı yok. Omfaloselli bebekler de bws denilen bir sendrom görülebiliyor ve bu genetik testte çıkmıyor. Anne karnında dil büyüklüğüne bakılıyor. Biz de bu incelemişti ve normaldi. Bize cerrahlar , karın ön duvarı açıklığının ve kesede karaciger olmasinin önemli olduğunu karaciğeri yerleştirmenin zor olacağını en başta söylediler. 5cm den büyük açıklıklarin kolay ameliyat edilemeyeceğini de eklediler. Ameliyat girerken, açıklığı tamamen kapatamazsak bebeğin kendi derisiyle kapatip 2 yaşında tekrar ameliyat ederiz dediler. Şükürler olsun ki kapatabildiler. Biz eşimle çok araştırma yaptık nerede doğum yapmalıyım diye. Hem özel hem devlette , yenidoğan yoğun bakım, perinatoloji bölümü ve tecrübeli çocuk cerrahınin olduğu en iyi yerin Cerrahpaşa olduğuna karar verdik. Çok uzun bir yazı oldu biliyorum. Umarım birilerine umut olabilmişimdir. Hiçbir annenin riskli bir gebelik yaşamamasını, herkesin sağlıkla bebeğini kucağına almasını dilerim. Sevgiyle...