Merhaba arkadaşlar. Burayı bırakalı neredeyse 6 ay oldu. Uzun zaman geçirdim burada. 16 haziranda da bebeğimi kucağıma aldım. Emzirme konusunda tecrübesizdim, hatalar yaptım, doğrular da yaptım, bir çok şey öğrendim sizinle paylaşmak istedim. Umarım faydalı olabilirim.
öncelikle bebeğiniz ile aranıza biberon, emzik, silikon uç sokmayın. Bunların hepsi meme reddi sebebidir. Size mutlaka biz kullandık meme reddi olmadı diyenler olacaktır. Evet bazı bebeklerde olmuyor ama riske atmaya değmez. Meme reddi yaşamış bir anne olarak söylüyorum çok zor. Sütünüz varken emzirememek bebeğinizle savaşmak zor bir durum. Bu yüzden en baştan bunlara bulaşmayın. Anne memesine yakın biberon diye bir şey yok bunlar tamamen ticari laflar kanmayın.
peki mama vermek zorunda kalırsanız ne yapacaksınız? İlk başlarda eds yöntemini kullanın. Şırınga veya gri uçlu 5 numara besleme hortumu kullanabilirsiniz. Serçe parmağınızı bebeğinizin üst damağına yapıştırın emmeye başladığında şırınga ile kenardan mama veya sağdığınız anne sütünü azar azar verin. Besleme hortumu ile de yapabilirsiniz videoları internette mevcut. 4 aydan sonra ise alıştırma bardağı kullanabilirsiniz. Yani biberon yerine meme reddi yapmayan alternatif besleme seçenekleri kullanın mutlaka.
sütünüzün gelmesi için ne yapacaksınız? Bol bol emzireceksiniz. Lohusanın yaka iğnesi bebeğidir. 20 saat memede kalabilir. Gerekirse siz yatın bebeğiniz memede iken o da yanınıza yatsın öyle uyuyun istediği kadar emsin memede uyusun uyansın yine emsin. Tabi lohusa olduğunuz için yorgun olacaksınız bebeği ezme ihtimaline karşı bu durumda mutlaka yanınızda biri nöbet tutsun. Bunun dışında bebek her ağladığında, uyumadığında, huysuzlandığında "aç bu mama verin" diyenleri kulaklarınızı kapayın. Yeni doğan bebek bir çok sebepten ağlayabilir. Sadece aç olduğu için değil. Sütünüze güvenin. Kaka takibi yapın. 24 saat içinde 3 tane 1 tl büyüklüğünde kaka yapması doyduğunu gösterir. Çiş takibi biraz daha büyüyünce önerilir ama tabi çiş de yapması gerekir bebeğin. Ama yenidoğanlarda mekonyum kakası bolca yapıldığından çiş arada kaynar görünmez. Bunu söylemekte fayda var. Ayrıca mutlaka 5 gün kontrolü 10 gün kontrolü yapın kilo takibi konusunda. Sağlık ocağına gidin ilk ay sık sık. Kilosuna baktırın. İlk ay 500 gramdan fazla alması gerek. İlk 10 günde doğum kilosunu yakalaması gerek ( bilmeyenler için söyleyelim bebekler ilk doğduğunda ödem atarlar ve kilo kaybederler). Çişli kakalı bezleri yeterli ise ve kilo alımı normal ise bebeğiniz doyuyordur. Mama vermenize gerek yok. Ağlasa da yok uyumasa da yok unutmayın.
İkinci olarak bol su için ve dengeli beslenin. Rezene falan kullanmanıza gerek yok. Rezene iyi bir şey değil. Unutmayın bol emzirmek, sütünüze güvenmek, bol su içmek, dengeli beslenmek. Ve kulakları tıkamak. Bunlar bol süt yapar 😊
göğüs ucu yaralarınız olabilir. Mutlaka göğsünüzü havalandırın. Göğüs pedi kullanmayın. Akan sütü göğsünüze sürün. Ve bebeğinizin doğru emdiğinden emin olun. Kahverengi bölgenin çoğunu alması gerek. Evet zor geliyor minicik ağzı nasıl alsın orayı ama alıyorlar emmeyi öğrenince 😊 biraz desteğinize ihtiyaçları olabilir. Siz verin memeyi ağzına. O alıp ucuna ucuna emerse sütü çekemediği gibi yara yapar. Emzirmek eylemi gerçekleşmemiş olur aslında.
bebek emiyorsa ve anne yanındaysa sağım işlemi pek önerilmez. Hem gereksizdir hem de anneyi ve memeyi yorar. Eğer bebeğiniz memeyi boşaltamıyorsa sağmalısınız ki hem mastit olmayasınız hem de sütün devamlılığı olsun.
diyelim ki aktif emzirme sürecindesiniz. Bebeğiniz emiyor ama birkaç gündür huysuz. Merak ettiniz acaba doymuyor mu bi sağayım bakayım ne kadar çıkacak dediniz. Ne görürsünüz söyleyeyim 20 cc falan. Sonra dersiniz ki aaa sütüm yokmuş. Hayır arkadaşlar böyle bir şey yok. Sağıma alışkın olmayan memeden süt çıkmaz. Arada bir yapılan sağımla memedeki süt miktarı ölçülmez. Ayrıca bebeğin emiş kuvveti daha iyidir. Yani bu hataya düşmeyin.
çok önemli bir konu daha. İlk başlarda memelerinizden süt akacak. İnşallah. Sonra bi baktınız akan sütler yok. Göğsünüz eskisi kadar dolu değil. Boş sünger gibi. Sütünüz mü gitti yoksa? Hayır göğüsleriniz terbiye oldu ve bebeğin ihtiyacına göre süt üretmeye başladı. Ve göğsünüzün boş olması kötü bir şey değil aksine bebeğiniz emiyor memeyi boşaltıyor ve doyuyor. Sonra emdikçe ön süt yerine güzel yağlı sütünüzden emiyor. Memede süt depolanmaz. Memede sürekli süt üretilir ama bebrk aktif emdiği sürece süt memede birikmez. Bebek emdikçe süt gelir hem de yağlı yağlı 😊 yani göğsünüzün yumuşak olması kötü bir şey değil. Benim yaptığım gibi akşamları göğsüm yumuşak oluyor 60 cc mama vereyim de doysun güzel uyusun demeyin. Alakası yok çünkü 😊
bebeğiniz özellikle 3-4 ayda memeden biraz soğuyabilir. Bunların sebepleri var. Öncelikle etrafı keşfetmek istiyorlar. En ufak ses en ufak bir görüntü renk, veya gördüğü bir insan onun dikkatini çeker ve emmeyi bırakır. Ayrıca artık emme kuvveti çok iyidir ve kısa sürede doyar. Bu dönemde artık emmek istemiyor aç kalmasın mama vereyim diyerek zamanla emzirmeyi üzülerek bırakmak zorunda kalan çok anne var. Bu aylara dikkat.
meme reddi sebeplerinden biri de alerjidir. Eğer vücutta kızarıklık, döküntü, kakada mukus, kan, geçmeyen ishal, kusma gibi belirtiler varsa mutlaka bir alerji uzmanına görünün.
bir diğer sebep ise dudak bağı ve dil bağıdır. İnternette görselleri mevcut. Yenidoğan doktorunuza sorun bunların bebeğinizde mevcut olup olmadığını.
meme reddi yaşarsanız ne yapacaksınız? Bol bol ten teması, beraber duş, loş ışıklı ve sessiz ortamda baş başa ısrarcı olmadan emzirme çabaları. Memeyi bebeğin ağzına zorla sokmayın tabii 😊
Şimdilik aklıma bunlar geldi. Başka bir şeyler aklıma gelirse eklerim.
Hepinize sağlıklı doğumlar diliyorum. Bol bol emişin inşallah 😍