Merhabalar, hamileligim boyunca burada pek cok hikaye ve tavsiye okudum, cok da faydali oldu. O yuzden simdi ben paylasmak istiyorum hikayemi, umarim yararlananlar olur.
Bebegimin gelisimi hep onde gidiyordu. O yuzden haftalar ilerledikce doktorum belki 38. Haftada suni sanciyla baslatiriz demeye baslamisti, ben de kendi baslasa keske diye bildigim butun yontemleri denemistim 😊 sonra kafa cevresinin de buyuk oldugunu soyleyince normal dogumdan korkmaya baslamistim, keske doktorum net sekilde dese normal olup olmayacagini diye dusunuyordum. 38. Hafta bitti, acilma yok, bebek hala yukarda (normal cati muayenesi degil ama rahim agzina ulasmaya calisirkenki muayenem aciliydi) ve ultrason 3.900 gr gosteriyordu. Nst ye baglandim, 40 dk kaldiysam 25. Dakikasinda bebegin kalp atislari 60 lara dustu bir dakikaligina falan ve kasilmam da vardi. Hemsire geldi cihazin yerini degistirdi ve kalp atislari tekrar 120 lere cikti, bebek pozisyon degistirdigi icin olmustur dedi. Ama doktorum bu kesinlikle bebegin kalp atislari ben seni bu sekilde gonderemem, aksam hastaneye yatisini yapalim duzenli takip edilsin sabah da sezaryana alalim dedi. Hastaneye gectik, nst ye baglandim, yine belli bir sure sonra bebegin kalp atisi dustu. Acilen almamiz gerekiyor dedi ebeler ve doktorumu aradilar. Iste o anlar cok stresliydi. Surekli titremeye basladim, bebegime bir sey olacak mi kalbinde sorun mu var diye cok korktum. Ameliyathaneye gectik, spinal anesteziden korkuyordum, hic canim yanmadi, kucagima sarilmam icin bir yastik verdiler, milimetrik ayarladilar her seyi ve anesteziyi verir vermez yatirdilar. Bacaklarimi artik kipirdatamiyordum ve karnima siktiklari soguk sprey ile hissiz olup olmadigimdan emin olduktan sonra basladilar. Hemen 5 dakikada bebegimi goremedim ne yazik ki. Buyuk oldugu icin icerden cikarmalari zor oldu. Sonra aglamasini da duyamadim cunku yeterince aglamamis. Esim surekli bebegin yanina gidiyor, bana fotograf cekmek icin diyor ama meger kalp atislari ve nefesi duzenli degilmis, aglayip cigerindeki siviyi atamadigi icin. Dakikalar sonra bebegimi gogsume verdiler. O kadar gerilmistim ki duygusallasamadim bile. Ten tene temas ve ilk emzirme sonrasi duzene girdi her sey ve cok sukur yogun bakima alinmadi. 3.610 gr dogdu ve kafa sekli itibariyle normal doguramayacagima emin olduk.
Sezaryandan korkmayin. Ben kendime hep sunu hatirlattim, dogum sancisi cekmemistim, sezaryan sonrasi skintiyi onun yerine sayabilirdim. Gece 11 de odaya aldilar beni, ertesi gun ogleden sonra yuruyordum. Sondayi cikardilar ve kendi isimi kendim yapmaya basladim bir gun bile dolmadan. Bol bol yuruyup su ictim, acimasindan korkmadim boylece cabucak toparlandim. Kolostrumun ardindan esas sutum 3 gun sonra gelmeye basladi. Ancak bebegim hizli kilo verdigi icin formula destegi aldik. Su an gunde 1 ogun formula veriyorum ve duzenli kilo aliyor. Moralinizi bozmayin yani. 12 gun oldu ve sadece bacaklarimda hafif gucsuzluk var yataktan kalkarken, o da her gun daha iyi oluyor.
Surekli emzirmek yorucu olsa da sakin ve pozitif kaldiginiz surece bebekle gecen zaman cok tatli, ve bir daha geri gelmeyecek 😊
Gelelim dogum sonrasi diger tavsiyelerime. Ben annelerden destek istemedim, cunku evhamlari beni daha cok gerecekti. Esimle cok guzel bakiyoruz bebegimize, kimseye laf anlatmaya calismadan hic strese girmeden. Yani esiniz yardimci oluyorsa en guzeli 3 kisi olmak bence. Bu arada evi toparlamak icin evde yardimcimiz da var. Emzirme sutyeni cok gereksiz bir seymis, cocugu da rahatsiz ediyor emerken. Normal lastikli spor sutyenler en guzeli. Gumus kapaklari alin, mutlaka alin baska hicbir kreme falan gerek kalmayacak. Sezaryan oldugu icin depend dikis yerlerimi terletir diye kullanmadim. Ebebek ten aldigim kullan at lohusa kulotlari cok rahat ettirdi. Korbel cop torbasi iyiki almisim evde sifir koku, baby nest cok isime yaradi, reflu yastiklisi daha da iyi olabilir. Ozellikle erkek bebekse bol bol tulum ve zibin bulundurun, cunku illa etrafa isiyorlar. Ben abartmiyim diye almamistim
her gun bi kere yikayip utulemek zorunda kaliyoruz🤦🏻♀️ Su gecirmez ortuler de ayni sebepten kullanisli. Kendinden eldivenli tulumlar en guzeli, eldivenler cikiyor yoksa. Emzirme doneminde iyi beslenmek lazim ama benim pek istahim yok mesela, bol bol soguk serbet ve meyve kompostolari iciyorum.
Umarim faydali olmustur, sorulariniz olursa cevaplamaya calisirim.