[silindi] merhaba, hipertansiyon hastası değilim ama gebelikte tansiyon problemiyle tanıştım. Normalde 24.haftadan itibaren beklenen tansiyon problemi bende 11.haftadan itibaren ortaya çıkınca doktorum aslında normalde tansiyon hastası olabileceğimi ve gebelikle ortaya çıkmış olabileceğini söylemişti. Gebelikte tansiyon çok çok ciddi bir problem. Kadın doğumcunuzun yanında mutlaka bir kardiyoloji uzmanına da görünmeniz gerekiyor.
Hamilelere genelde ALFAMET tansiyon hapı veriliyor. Hamilelikten önce tansiyonum normal seyrederdi hep. 12/7 - 11/6.5 gibi ölçülürdü. Hamilelikle birlikte 17/10 çıkıyor. Hatta holterle tansiyon takibi yapıldığında gün içinde 22/12 ye çıktığı görüldü. Ki hamilelikte tansiyon için belirlenmiş maksimum sınır 14/9 dur.
Ben tansiyon problemiyle tanıştığımdan beri tamamen tuzsuz besleniyorum. İçtiğim su ve maden suyu dahi "sodyum diyetine uygun" olmak zorunda. Günde 3.5 litre su tüketiyorum. Ekmek,peynir,zeytin aklınıza gelebilecek herşeyi tuzsuz tüketiyorum. Paketli gıdaların üzerini okumak zorundayım, eğer içeriğinde tuz varsa yiyemiyorun. Yemekler tuzsuz pişiyor ve sadece 1 tatlı kaşığı salça koyma hakkım var. Bu kadar dikkat etmeme ve günde 3 kere tansiyon hapı içmeme rağmen tansiyonum maksimum sınırda çıkıyor.
Bu kadar dikkat etmemin sebebi de bu tansiyon illeti bebeği çok kötü etkiliyor. Tansiyonun düzenli olarak yüksek seyretmesi bebeğe giden damarların daralması yani direnç göstermesi ve bebeğin yeterli beslenememesi demek. Yani ben gayet faydalı besleniyorum, bebeğimin de gelişiminin normal olması gerekirken, bu sadece benim kilo almam bebeğimin alamaması, ve gelişiminin geriden gelmesi demektir. İlk 3 ay büyük sıkıntı yaratmıyor ancak bebek büyüdükçe daha büyük sıkıntılar çıkabiliyor.
Aklıma gelenler bu şekilde. Umarım yardımcı olabilmişimdir.