elifzeynebinannesi
Arkadaslar dogum hikayemi yazmakta cok kararsiz kaldim ama burada da anlaticam dedigim icim, esimde baskalarida eksi yonlerini bilip ona gore doguma girerler,faydali olur yaz dedigi icin fazla ayrintiya girmeden anlatmak istiyorum.. Benim sezeryanim biraz zor gecti ama bu durum tamamen benim sansizligim olmakla beraber ayni gun ayni doktora sezeryan olanlar hemen az aciyla kalkip yururken, ben 8. gunumdeyim, halen yardimsiz yuruyemiyorum ama cok sukur sag salim bebegime kavustum..
Ben oncelikle normal dogum dusunuyordum ve doktorumla haftasi gecsede beklemeye karar vermistik ve sezeryan hakkinda hic arastirma yapmadim, bilgim yoktu.. Doktorum ben son haftadayken seminere gitmisti ve 40+5 ten sonra doktorumun dönmesinede 3 gun vardi ve yerine bakan doktor da benim guvenmedigim icin degistirdigim eski doktorumdu.. O nedenle hic dogum yapmak istemiyordum sanki ama 40+5 de sabah nisan seklinde yogun kanamam oldu ama o sevmedigim doktor bakacak diye gitmek istemedim, hemsire arkasasimi arayip fikir aldim, o da doktor olan esinin baska ozel hastanede kadin dogum doktoru samimi arkadasi oldugunu ve deneyimli biri oldugunu, onu arayip bana dönüs yapacagini soyledi..Akabinde arkadasim hemen arayip doktor arkadasinin, kanamasi varsa neden bekliyor hemen gelsin dedigini ve bekledigini yazdi.. Oraya gittigimizde 3 kez nst cektiler ilk ikisinde bebegin nabzi dusuktu ondan tekrarladik dediler, doktor alttan muayene yapti, yine 3 gun oncekindeki alttan muayenede kendi doktorumun da dedigi gibi sadece 3 cm aciklik var dedi, eger dogurmazsan pazartesiye kadar kendi doktorunu bekleyebilirsin ama pazartesi ister suni sanciyla normal olsun, ister sezeryan bu bebegi muhakkak dogur, gunu gecmis yoksa cok uzulursun dedi.. Sancin ,kanaman gelirsede bu hafta sonu bana gel ben dogurturum dedi..Ayni gunun aksaminda nişan şeklinde yine kanamam oldu, sancim da cok siddetliydi, sancilarim 5 dk ya dusene dek plates topunda egzersiz yaptim, merdiven ciktim, banyoda sicak suyun altinda durdum fakat banyoda yine nisan seklinde kanamam fazlaca oldu, belime sanci girdikce esim masaj yapti, gece 4 gibi dayanamayacak hale gelince arkadasimin yonlendirdigi ayni hastaneye gittim. Ebe alttan muayene etti, halen acikligin 3 cm dedi, ama sancim benim dayanma esigimin ustundeydi buna ragmen nst de 20 leri gosteriyordu, 100 leri gosterecek deyince ben bu sancinin 5 katini nasil cekicem dedim, bebek kilosunada 3500 demislerdi, o esnada yan o dadan " Nolur beni sezeryana alin, yapma, anne kurtar" diye bir kadin o kadar cok bagirdiki ben iyce korktum.. Bir de hamilelik boyunca masa basi yogun bir iste calistigimda asiri hareketsiz bir hamileligim gecmisti, sanirim bununda etkisiyle kac gundur halen 3 cm aciklik var, suni sanci zaten bebegin kalbini yavaslatma riski var demisti doktor, bir de riskli haftadasin demisti,baktim sanci da dayanilcak gibi degil cok korktum beni sezeryana alin dedim. Sabah 8.30 da sezeryanini yapacagini soyledi doktorun, nst de bagli kalcaksin dediler, ben sabaha kadar sancimi cektim, hatta 2 defa 100 lere cikti sancim, epidural mi olcaksin dedi, ben de belden asagisi uyusturulan sezeryan sekli epidural diye bildigimden evet dedim, spinal de varmis, genel anestezide varmis, hic bilgim yoktu.. Sabah oldu, ameliyata hazirladilar, ameliyat odasina getirdiler. Benim belimde eskiden az oranda skolyoz(bel egriligi vardi), ama gorunurde bisey yoktu, masa basi calismaktan belde egrilik boyunda duzlesme var, fizik hareketleriyle gecer dediklerinden simdiye kadar hic onemsememistim.. Anestesi uzmani belden igne yaptiginda belinde egrilik varmis dedi, tekrar igne yapti. Ondada tam uyusma hissetmedim.Ben hissediyorum gobegime bisey surerken, uyusmamis olabilir mi dedim, Gobegimi dezenfekte ederken suan surdugum soguk mu, sicak mi dedi soguk dedim, tamam birazdan test ederiz zaten dedi, sonra esimle doktor geldi, esimi basimin oldugu yere sandalye koyup oturttular, doktorda hemen kesi atti, karnimi bastirdi, o esnada acidi dedim, bitti deyip hemen cocugu cikardilar, bu islem belki 5 dk falandir,yavrumu, pamugumu gordum, agliyordu cok guzeldi, sukur dedim, yasiyor iste, kavustum kuzuma.. Sonra fotolari ameliyat ekibi cekti bol bol, o esnada dikisimi attilar ama dikisimde benim cok acidi, esim yanagimi oksayarakcok destek verdi o sekilde hep sakin kaldim.. Burada tavsiyem eger bel egriliginiz varsa epidurali bir daha dusunun derim, benim kanaatim tam uyusamadim ben, doktor ve anestesi uzmaninin becerikligi desem, ayni doktora o gun icinde 2 tanidigimiz arkadasta sezeryan oldu aci hissetmemisler, sezeryan sonrasi rahat yuruyorlardi, demekki bendeki bel egriliginden sıkıntı oldu diye dusunuyorum.. Odaya alindigimda zangir zangir titriyordum,cok usuyordum, ayagima en kalin caraplari giydirdiler, 3-4 kat orttuler ama yine ısınamadım, cunku belden asagisini hissetmedigimden ayagima corap giydirselerde ayagimin isisini hissedemedim.. Vucudum ogleden sonraya kadar bile usudu, esime ped sise al, kantinden sicak su doldur, agzini sıkıca kapa getir dedim, onu sırtıma koyunca yarım saate usumem gecti.. İkinci tavsiyem sıcak su torbası veya elektrikli battaniye, ketıl gibi urunler yaninizda olursa cok rahat edersiniz, ote yandan diger serzeryan olan arkadas genel anestezi olmus, o uyaninca belden asagisini hissettiginden ayagina kalin corap giyince yarim saate isinmis, o usume cok kotuydu benim icin simdiki aklim olsa genel anestezi olurdum.. Bu arada pamuk kizimi da guzepce yikayip giydirmisler, 3350 gr akca pakca kizimi verdiler kucagima, ben odaya girdigimde de odadaydi, emzirmeye calistim ama agzi cok kucuk oldugundan mememin kahve alanini tam agzini alamadi sadece ucunu alabildi, sutum az da olsa geldi ama minigim meme uclarimi yeterli tutamadigindan acitti, yara yapti, ama olsun geldiya, guzel yavrum benim,ondan bahsedince bile hep onu anlatasim geliyor, iste bu deger diyorsunuz arkadaslar.. Sirtimdan 1 seferlik uyusturucu verdiler acim gecmedi, esime hemsire igne yapsin dikis acim cok kotu dedim, hemsirede 1 saat beklesin bobreklerine zarar verir demis, olsun yapsinlar dedim, hemsire geldi yan dön igne yapicam dedi, "Dikislerim aciyor dönememki.." dedim, "Esin yardim etsin.." dedi, esim döndürmeye calisirken cok acidi, vazgectim yapmayin yine sirtimdan uyusturun dedim, hemsire gitti baska hemsire geldi, suan sirtindan uyusturma olmaz cok az elimle döndürcem igneyi yapicam dedi, saolsun eliyle cok az cekip bacagima yakin yerden yapti, diger hemsire gibi , ben aci cekerken dön igne yapayim gibi absürt birsey istemedi, ogleden sonra yurutmeye calistilar, ondada asiri acidi, ama benim gibi hastanede 1 kisi yoktu, herkes rahat yurutuluyordu, ben niye boyle oldum bilmiyorum o nedenle bana munhasir bu durum, doktorum deseniz naz yaptigimi dusundu hersey yolunda dedi, bol sy ic, bol bol yuru, boyle yatarsan sagina soluna guvenip, iylesemezsin dedi.. Suanda yardimsiz kalkip oturamiyorum, yururken cok zorlaniyorum, bebegimi yanimdaki yataga koyamiyorum, gazini cikaramiyorum dikislerim aciyor.. Ben emziriyorum, yatakta altini degistiriyorum, esim gazini cikariyor, yatagina yatiriyor, esim yemegimi hep yataga getiriyor, bu sekilde idare ediyoruz, umarim biran önce iylesirim ve umarim sizin daha kolay ve guzel dogumunuz olur.. Son tavsiyem normal de dusunseniz sezeyan cesitlerini iyce arastirin, basiniza gelecekleri bilin, mecbur kalirda sezeryan olursaniz nasil bir sezeryan sececeginize onceden karar vermis olun.. Dedigim gibi belimde egrilik oldugu icin simdiki aklim olsa genel anestezi olurdum.. Ama herseyin hayirlisi, anne olmak cok ama cok guzel, o kuzunuzu kucaginiza almaniz herseye deger.. Allaha emanet olun..