Havva1212 emzirme ile ilgili çok korkularım vardı çünkü annem dört çocuğunda da serminerlere, hastane emzirme kurslarına gidip bilgi almasına rağmen sütü kesilmiş ve en fazla beni 5 ay o da makineden sağarak emzirmiş. Ben ekstra bişey yapmadım ama Doğuma üç gün kala göğüs uçlarımı uyardım. Elde süt sağma yazarsanız internette çıkar. Göğsünüzün ucundan tutup hafif içe bastırıp ellerinizi içerdeysen biraz aralayıp masajla birlikte tekrar göğüs ucunuzu dışarı çekiyorsunuz. Kolostrum gelince bırakın. Böylece son üç gün bunu yaptığım için Doğumdan hemen sonra çocuk doktoru göğsümü kontrol etti ve süt var bebeği anneye verin dedi. Ben de tam bir saat boyunca morlukları geçene kadar uzun uzun emzirdim. Sütüm 3. Ayda bana azalıyor gibi geldi rezene çayı çok iyi geliyor. Her gün mutlaka ilk günlerde içmenizi öneririm. Hatta sonrasında da her gün bir bardak sıcak suya bir çay kaşığı koyup demlenmediniz biraz bekleyip içtim. Sütümü arttıran en önemli etkendi. Hamile kaldığımda oğlum 15 aylıktı. 18. Ayın sonuna kadar emzirdim. Hamileliğim 4. Aya girerken ben kilo kaybettiğim için kestim. Bebeğim aksine çok güzel kilo alıyordu emdikçe. Süt bebeği zehirler diye bişey yok. Aksine süt bir mucize bebek gelişiminde. Ben ilk 7 ay bitince ek gıdaya başladım. Doktor arkadaşım bebeğin gelişimi çok iyi,ek gıda için acele etme, ben de bebeğime 7.ay bitince ek gıdaya başladım demişti. Ben kocaman göğüsleri olan bir vücut yapısında değilim. Hamileliğimin 8.ayında spora başladım ve 3 ay içinde 59 kiloya geri döndüm. Göğüslerim küçüldü ama sütünüz etkilenmiyor İnanın. Bir de bebeğiniz doğduğunda öyle saatli süt vermeyin. Bebek mık dese süt verdim ben. Göğüs ne kadar çok uyarılırsa o kadar güzel sütünüz oluşur. Bebeğin çok ağlaması açlığından deyip mamayı basmayın. Benim bebeğim sarılık atlattı ilk bir hafta çok az sütüm geldi ama zaten onun midesi kiraz kadar oluyor. Sütüm az demeyin sıkca emzirin. Bir hafta sonra göğüslerimde müthiş bir sızı oldu. Bu süt inmesi demekmiş. Sonra artık çok fazla süt gelmeye başlıyor ve tutamıyorsunuz. Manuel lansinohun süt sağma makinesinden almıştım. Her gün göğüslerim ne zaman şişse emzirdikten sonra durum aynıysa akşamları sağdım. Buzluğa attım. Sağım yapmanız çok önemli. Günde 3 kere sağdığım da oldu. Bir süre sonra bebeğinize göre vücut düzeni oturtuyor ve artık hiç sağmanıza gerek kalmıyor. Aklıma gelenler bunlar. Yine sorularınız olursa cevaplamaya çalışırım. Sevgiler.