Esila-22 11 aylık oğlum var, ctesi yoğun bakımdaydık ateşli nöbetten. Ctesiden beri ek gıda hiçbir şey yemiyor inatla. Sadece beni emiyor ve kilo kaybı yok 184gr almış hatta,normal seyrinde gelişimi.
Anne sütü; dinamiktir.Gündüz bebeğe enerji verirken gece olduğunda daha rahat uyuması için değişir içeriği.Bu içerik değişimi hastalandığında,üşüttüğünde,diş çıkarırken vs her durumda bebeğin ayına gününe durumuna göre değişir.
Hazır mamalara karşı değilim,mecbur kalınırsa neden olmasın.Anne sütünden sonra en sağlıklı alternatif bebek mamalarıdır.Süt kesilebilir,az gelebilir,meme reddi yaşanabilir,bir hastalık vs olur hastanede yatıp emmeye ememeyebilir.Anneye bir şey olsa (ameliyat hastalık vs) gene aynı şekilde mama ile beslenir bebek.
Mama dışında, ek gıda öncesi anne sütü yetmezse ne verebilirim diye düşünmeyin.Araştırmalara göre 6 aydan önce bebeklerin sindirim organları gelişimini tamamlamadığından gıdaları yeterince iyi sindiremiyorlar ve organlar yoruluyor.
30 yaşındayım,bir çok akranım tansiyon,diyabet,ülser,kalp damar rahatsızlıkları,troid bozukluğu vs ile uğraşıyor.Üstelik sigara alkol vb kötü alışkanlıkları,düzensiz beslenmeleri filan yok.Bende hipotroid hastasıyım aynı şekilde.
Hepsine sorduğumda bir ortak noktaları var, anneleri 3-4 aylıkken yemeklerin suyuna ekmek batırıp vermiş,pirinç unu vb vermiş,emzik şekere pekmeze batmış.... ve daha nicesi.
Bugün bir şeyin öldürmemesi veya hasta etmemesi onun doğru olduğunu göstermez.O yüzden doğumdan sonra varsa ilk 6 ay anne sütü,yoksa gerekiyorsa bebeğe uygun mama.
6 aydan sonra mama+ek gıda, meme+ek gıda veya meme+mama+ek gıda gibi durumlar olabilir.Zaten 6.-7 ayda çocuğun önüne yemek konmuyor,tadımlar var.Beslenme gene %90 anne sütü veya mama.Tadım derken nasıl desem mesela ilk gün 1 çay kaşığı elma tadıyor tamam bitti o günlük o kadar. 2. Gün tatlı kaşığı ölçüsüyle elma. 3. Gün yemek kaşığı ölçüsüyle elma tadıyor. 3 gün kuralı. Alerjen olmazsa o gıda bebek için ✅ alıyor. O yüzden ek gıda dönemi 6. Ay “tamam yemek yiyecek” gibi algılanıyor çoğu yeni anne tarafından, bildireyim istedim.
Anne sütü su gibi olması çok normal.Dişsiz sadece yutkunmayı emmeyi bilen bir bebek napsın 😊 Puding kıvamında bir şeyi 1 gün bebek de 3 aylık da yutamaz.Anne sütünde yağ vardır ayrıca, ilerde sağım yaparsanız gerekli olursa görürsünüz formunu nasıl olduğunu.
Yazcak çok şey var da,oğlan uyandı ve sabah 6da kalktım zaten gece de yarım saat galiba uyudum.
Tavsiyem detaylı bilgi istiyorsanız,ezbere hastanelede verilen broşürler yeterli gelmediyse; instagramdan emzirenanne,emzirme_izmirhandandogan,emzirme_danismani,emzirmedanismanipinar,emzirme.akademisi hesaplarına bi bakın.
11 aydır emziriyorum çok şükür.Bu sürede 5 kere mastit oldum, 1 seferinde hastaneye yattım.1 kere sütüm damla gelecek kadar kesildi ve geri getirdim.
Emzirme danışmanına gittim lohusayken ilk 1 haftalık dönemde, ama asıl sorunlarımı ve bilmediklerimi bu sayfalar sayesinde çözdüm.