A_S_K
ebis Bende o kadar şiştim koltukta sağdan sola dönerken ben salladım sandım. Deprem akla gelmiyor ki😔 Allahım beterinden korusun. Bu korku bana yetti. Hemde evladım benimleyken.. Birde ayrı bedenlerdeyken elim ayağıma karışır ne yapacağımı bilemem kesin. Telefonlarda gitti hala hat yok. Nasıl ulaşayım birine? :( Herkes dikkatli olsun🙏🏻
A_S_K
eyvahanneoluyorum Evdeyim oturuyorum yemek yapacağım mecburen. Dışarda duran herkes teker teker girdi hazırlıklı duruyoruz işte tekrarlarsa çıkalım siye. Ne yapacağız ki? Kaça kadar dışarda durucaz:(
A_S_K
ebis Apartmanlarda var ama inşallah ciddi birşey yoktur bebeğim toparlansın biraz taşınalım buradan diyeceğim başka çare yok😔
Hzr_7714
Geçmiş olsun hepimize arkadaşlar ben de evde hatta apartmanda yalnizdim. Bakırlarım döküldü duvardan çok korktum 1 saat sürdü titremem. Karnima ağrı girdi. Gecmis gibiydi suan hafif derecede var 16 haftalik gebeyim tüp bebek. O sebeple biraz stres içindeyim . Rabbim hepimizi korusun insaallah
A_S_K
Hzr_7714 sakin ol stres yapma kuzum beneğini düşün uzan iyi şeyler düşünmeye çabala korkutma kendini 🌸
A_S_K
Nuur2001 Ayıp etmiş kaynananız insan yardımcı olur. Kendi için korkmuyor ki insan hep sevdikleri için.. Bende haftaya doğurucam son zamanlarım ister istemez korkuyorum. Allahım beterinden korusun açık alan varsa binanızın yakınlarında en güvenilir kısım o oluyor.. Kış kapıda deprem tekrarlasa nereye kadar dışarda durucaz? Tekrarlasa ufacık bebeğimle tek başıma nasıl çıkıcam? Sokakta ne yapacağım? Allahım korkuyorum..
Nuur2001
A_S_K Allahım korusun canım sen daha sakin ol bak 9 aylıksın stres falan yapma bu konuya bakma daha bebeğini kucağına alacağın günü düşün rahatla biraz. Nerde oturuyorsun sen
Nuur2001
Depremin devamı olabilirmiş hanımlar kapı önlerine birşeyler hazırlayabiliriz tedbir alalım Allahım korusun beterinden 😔
A_S_K
Nuur2001 Gebzede oturuyorum tuzla ile dip dibe sayılırız. İnsanlarla konuşmak iyi geliyor şuan sakinim ben merak etme Allah razı olsn🙏🏻
Nuur2001
A_S_K İyiysen şükürler olsun 🤲🏻
_HB_
Ataşehir hissettik baya. 11 haftalık hamileyim korktum, hafif kasık ağrılarım var. Bebeğe birşey olmaz dimi kızlar
Nuur2001
_HB_ korktuğun için o da tedirgin olmuştur sakin olmaya çalış canım uzan başka şeyler düşün
MrsClk
_HB_ bende 9 haftalık hamileyim hala daha kasıklarım ağrıyor çok kastım kendimi nefes almayı bile unutmuşum o korkuyla sanırım o yüzden ama içim içimi yiyor🙄 kendimizi kastığımız için ağrıyordur umarım
A_S_K
Nuur2001 Çok sağol sorduğun düşündüğün için allahım hepimizi korusun 🙏🏻
Sibella86
34+4 üZ zaten çok korkarım depremden birde yaşamak çok kötü yaptı beni hala titriyorum.
8 katta oturuyorum nasıl indim bilmiyorum allahım sen koru mecbur eve çıktım eşimde geldi ama o hissetmemiş korkumuda anlamıyor burası çok sağlam korkma diyip duruyor
Smraa
Evde tek başımaydım bende elim karnıma gitti hemen dua etmeye başladım elimden başka bişey gelmedi😓oturduğum yerden de kalkamadım ailemden uzağım bide hiçkimsem yok burda kaynanamla aram bi sokak ama aramadı bile😏annemle konuşup rahatladım biraz 2 hafta sonra doğumum var karnım kaskatı kesildi kendime geldikten sonra bebeğimin hareketlerini hissedemedim çikolata yedim bebeğim hareketlenince içim rahatladı Rabbim hepimizin evlatlarını korusun bi daha yaşatmasın böyle bişey bol bol dua edelim🙏🙏
Nuur2001
A_S_K Amiin inşallah canım
Ayzem_25
Bursa da beşik gibi sallandı Allahım beterinden korusun . İstanbuldaki arkadaşımın evinin kolonları çatlamış. Rabbim can kaybı vermesin ülkemize 🙏🏻
adm
KAMUOYU AÇIKLAMASI
Eyl 26, 2019, 18:11
İstanbul’da 26 Eylül 2019’da yerel saat ile 14:00 civarında meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Marmara Fayı üzerine Üniversitemizde uzun yıllardır uluslararası araştırmalar yürüten Prof. Dr. A.M. Celal Şengör, İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Prof. Dr. M. Sinan Özeren ve Dr. Öğr. Üyesi Gülsen Uçarkuş’un değerlendirmelerini kamuoyunu aydınlatmak amacıyla paylaşılması gereği duyulmuştur.
Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi’nin içine giren kısmı (ve buna bağlı ikincil faylara) yer bilimcilerce genel olarak “Marmara Fayı” diye adlandırılmaktadır. Bu fay, davranışı her yerinde aynı olan bir fay değildir. Bazı yerlerinde fay üzerinde İngilizce’de “creep” denen kaymaya benzer bir hareket ve bununla ilişkili küçük depremler olur. Bazı yerlerinde ise deprem neredeyse hiç olmaz. Marmara Fayı’nda gerçekleşen son büyük deprem 7.4 büyüklüğündeki 1999 İzmit depremidir ve bu depreme neden olan kırık İzmit Körfezi’nin içine doğru ilerlemiştir. Marmara Fayı üzerinde depremsellik yönünden suskun olan (dolayısıyla kırılması beklenen ve ekteki Marmara denizi fay haritasında sismik boşluk olarak adlandırılan) bir ucu Silivri açıklarında ve diğer ucu da Avcılar’ın güneyi olan Kumburgaz fay segmentidir. Deniz tabanında yapılan jeoloji, jeodezi ve sismoloji çalışmaları Kumburgaz fayının çok uzun bir süredir kırılmadığı, kilitli olduğu ve Marmara Denizi’nde olması beklenen depremin üzerinde olacağı düşünülen fay segmentidir.
Son iki günde meydana gelen 4.6 ve 5.7 büyüklüğündeki iki depremin tam kilitli Kumburgaz fay segmentinin uç noktasında olması durumun kritikliğine işaret etmektedir. Sismoloji verilerine dayanarak, söz konusu iki deprem ve bunların arasında gerçekleşen artçıların tamamının, aynı mekanik kırılma süreci kapsamında gerçekleştiği sonucuna varılmıştır. Bilimsel göstergelere dayanarak, mevcut sismik aktivitenin dikkatle takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması yönünde hareket edilmelidir.
Bu süreç içinde Üniversitemiz, bilgi kirliliğini önlemek adına konunun uzmanı akademisyenlerin görüşlerini kamuoyu ile paylaşmaya İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi üzerinden devam edecektir.
adm
KAMUOYU AÇIKLAMASI
Eyl 26, 2019, 18:11
İstanbul’da 26 Eylül 2019’da yerel saat ile 14:00 civarında meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Marmara Fayı üzerine Üniversitemizde uzun yıllardır uluslararası araştırmalar yürüten Prof. Dr. A.M. Celal Şengör, İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Prof. Dr. M. Sinan Özeren ve Dr. Öğr. Üyesi Gülsen Uçarkuş’un değerlendirmelerini kamuoyunu aydınlatmak amacıyla paylaşılması gereği duyulmuştur.
Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi’nin içine giren kısmı (ve buna bağlı ikincil faylara) yer bilimcilerce genel olarak “Marmara Fayı” diye adlandırılmaktadır. Bu fay, davranışı her yerinde aynı olan bir fay değildir. Bazı yerlerinde fay üzerinde İngilizce’de “creep” denen kaymaya benzer bir hareket ve bununla ilişkili küçük depremler olur. Bazı yerlerinde ise deprem neredeyse hiç olmaz. Marmara Fayı’nda gerçekleşen son büyük deprem 7.4 büyüklüğündeki 1999 İzmit depremidir ve bu depreme neden olan kırık İzmit Körfezi’nin içine doğru ilerlemiştir. Marmara Fayı üzerinde depremsellik yönünden suskun olan (dolayısıyla kırılması beklenen ve ekteki Marmara denizi fay haritasında sismik boşluk olarak adlandırılan) bir ucu Silivri açıklarında ve diğer ucu da Avcılar’ın güneyi olan Kumburgaz fay segmentidir. Deniz tabanında yapılan jeoloji, jeodezi ve sismoloji çalışmaları Kumburgaz fayının çok uzun bir süredir kırılmadığı, kilitli olduğu ve Marmara Denizi’nde olması beklenen depremin üzerinde olacağı düşünülen fay segmentidir.
Son iki günde meydana gelen 4.6 ve 5.7 büyüklüğündeki iki depremin tam kilitli Kumburgaz fay segmentinin uç noktasında olması durumun kritikliğine işaret etmektedir. Sismoloji verilerine dayanarak, söz konusu iki deprem ve bunların arasında gerçekleşen artçıların tamamının, aynı mekanik kırılma süreci kapsamında gerçekleştiği sonucuna varılmıştır. Bilimsel göstergelere dayanarak, mevcut sismik aktivitenin dikkatle takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması yönünde hareket edilmelidir.
Bu süreç içinde Üniversitemiz, bilgi kirliliğini önlemek adına konunun uzmanı akademisyenlerin görüşlerini kamuoyu ile paylaşmaya İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi üzerinden devam edecektir.