Kbrkrt vücut sistemi ve genetik yatkınlık da çok önemli tabi ki ama mesela kahvaltıdaki o iki dilim ekmeği bırakmalısınız. Iki dilim tam buğday ekmeği kan şekerinizi iki çorba kaşığı toz şeker yemişsiniz gibi yükseltir. Bakın ekmek bu kadar şeker içeriyor demiyorum, bu kadar şeker varmış gibi kan şekerinizi yükseliyor.
Eğer pankreasiniz sağlıklı çalışıyorsa, yeterli ınsulini salgiliyorsa bu şekeri tolere edebiliyor belki ama sizde belli ki edemiyor. Yani kahvaltıda hiçbir şey yemiyorum zannediyorsunuz ama aslında iki çorba kaşığı şeker alıyorsunuz.
Yemeklerde de aynı şekilde pirinç pilavi kan şekerinizi yükseltir bunun yerine az miktarda bulgur yiyin. Pilav varsa ekmek hiç yemeyin zaten. Meyveyi çok çok az tüketin.
Her gıda her insanda aynı etkiyi yapmıyor, Siz kendinizi gozlemleyip beslenmenizi ona göre şekillendirin. Mesela dün açlık şekerim 75 çıktı. Kahvaltıda canım tost istedi ki normalde ekmek tüketmeyen biriyim. Çok nadir olur bu. Yarım ekmeğe tost yaptım. 1 saat sonra tokluk şekerim 115 çıktı. Demek ki benim vücudum buğdaydaki şekeri çok rahat idare edebiliyor. Ama mesela bi gün pirinç pilavı, kavun, incir yemiştim şekerim 190 çıkmıştı. Normalde 130 u geçmiyor tokluk şekerim, kek, tatlı yesem bile. Demek ki vücudum her gıdaya farklı tepki veriyor. Uzun oldu biraz ama faydası olur diye yazıyorum bunları.