ramazantugce merhaba, ben doğum için eğitime gittiğimde çok ayrıntılı anlattılar epidurali, bende ayrıntılı açıklayacağım size. Benim henüz doğumum olmadı. Yani bu uygulama hakkındaki bilgilerim yalnızca teorik şu anda, başta belirtmek istedim.
Epidural, kıl gibi bir iğne ve kataterin( iğneyi gördüm gerçekten çok ince, yaptıranlar hissetmiyormuş bile) bel omurları arasında beyin omurilik sıvısına ulaşmadan hemen önce yer alan dura bölgesine, uygun dozda bazı ağrı kesici ilaçların zerk edilmesi yöntemiyle belden aşağının uyuşturulması. Bu ince iğne çıkartılarak sadece katater bırakılıyor dura bölgesinde. O ince katater de sırtınıza bantlar ile sabitleniyor çıkmasın diye. Doğru zamanda yapıldığında( açıklığın 4-6 cm olması gibi) Doğumda kasılma yerine bebişe odaklanmayı sağladığı için, Doğum süresini kısalttığı söyleniyor.
Epidural yapılırken hareketsiz durmak, anestezistin ayaklardaki hissiyat ile ilgili sorularına düzgün cevap vermek çok önemliymiş bu noktada.
Bu bölgeden iğne ile giriş yapıldığında iğne dura kısmını geçerse spinal anestezi bölgesine geliniyor. Spinal aneStezi ise sezeryanda kullanılıyor. Yani epidural yaptırdığınızda durum sezeryana dönerse ekstra bir uyuşturma yapılmıyor. Bu açıdan da avantajlı.
Epidural doğum sonrası 1-2 ay içinde epidural yapılan bölge ile alakalı sızı-ağrı söz konusu ise bölgeye kan yaması (içeriğinden değil sadece adından bahsedildi.) adı verilen bi tedavi yöntemiyle sızılarda iyileşme sağlanıyormuş.
Özellikle yaptıranlar çok konforlu doğum yaptıklarını söylüyorlar. Anestezist anlatıcımız da aynı şeyi söyledi. Korkulacak birşey olmadığını ve doğuma çok yardımcı olduğunu özellikle vurguladı. Yapılan analjezik ilacın bebeğe bir etkisi olmadığını da söyledi.