Ebiyim
Notlarıma eklemişim canım üzerinde bazı değişiklikler yapacağım henüz yapmadım.
DOĞUM PLANIM
Sevgili Doktorum ve Doğum Ekibi;
Bu planı doğum konusundaki bazı tercihlerimi belirtmek için hazırladım. Doğum sırasındaki koşullar sebebiyle, bu listede yer alan bazı isteklerin uygulanamayabileceğini anlıyorum. Fakat, sizin de yardımınızla, tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece, doğumla ilgili tercihlerim mümkün olduğunca uygulanabilirse, doğumun daha iyi geçeceğini umuyorum. Bu tercihlerimle tıp personelinin yerine geçmeyi hiçbir şekilde amaçlamıyorum. Doğum sürecinde, herhangi bir müdahaleden önce bilgilendirilmeyi ve bilgiler doğrultusunda karar vermeyi umut ediyorum.
Çok teşekkürler.
DOĞUM ÖNCESİ
• Doğum sürecimin kendiliğinden başlamasını istiyor, suni sancı ve amniyotik kesenin patlatılmasını tıbbi bir gereklilik olmadıkça tercih etmiyorum.
•Doktorların ve hastane personelinin müdahaleleri yapmadan önce yapacakları işlemleri bana açıklamalarını istiyorum.
•Eşimin tüm süreçte yanımda olmasını istiyorum.
•Lavman, traş gibi rutin doğum hazırlıklarını talep etmedikçe uygulanmasını istemiyorum.
•Vajinal kontrollerin sayısının minimumda tutulmasını istiyorum.
•Hiçbir ağrı kesicinin ben istemeden teklif edilmemesini rica ediyorum.
•Sakin ve huzurlu bir ortam yaratmak için odamda kısık sesli, rahatlatıcı müzik dinlemeyi planlıyor, gerek duyduğumda odadaki ışıkları kısabilmek istiyorum.
• Tıbben gerekmedikçe rutin damar yolu açılmasını istemiyorum.
• Etrafta rahatça dolaşmak ve hareketlerimin kısıtlanmamasını istiyorum.
• NST ile takip edilmenin gerekmesi halinde monitöre sürekli bağlı kalmak yerine aralıklarla bağlanmayı tercih ediyorum.
•Tıp öğrencileri, stajyerler, hastane personeli ya da doğum ile ilgisi olmayan personelin odama benim iznim olmadan girmesini istemiyorum.
• Doğumum süresince sıvıyı ve gıdayı serum yoluyla değil, su içerek ve hafif yiyecekler yemeyi tercih ediyorum (kuru meyve-badem-fındık-ceviz-meyve suyu).
•Doğum öncesi süreçte ve doğumda dilediğim gibi ses çıkarmak istiyorum. Bu konuda yorum ya da eleştiri yapılmasını istemiyorum.
•Doğumun hızlandırılması gerektiğinde, tıbbi müdahalelerden önce, yürüyüş yapmak gibi doğal yöntemleri denemek istiyorum.
DOĞUM ANI
•Rahmim tamamen açılmış olsa da, bebek streste değilse, itmek için, itme hissimin gelmesini beklemek istiyorum.
•Tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece epizyotomi istemiyorum. Bunun yerine sıcak kompres ile perine masajı yapılabilir.
•Dilediğim pozisyonda itme ve doğurma özgürlüğümün olmasını istiyorum.
•Doğum fotoğrafçısının doğuma katılıp çekim yapabilmesini rica ediyorum.
•Tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece, kesinlikle sezaryen yaptırmak istemiyorum.
Sezaryene karar verilmesi durumunda spinal anesteziyi tercih ediyorum.
DOĞUM SONRASI
•Doğumdan hemen sonra bebeğimin göğsüme/karnıma yatırılmasını istiyorum.
•Göbek bağı kesilmeden önce, bağdaki kan dolaşımının bitmiş olmasını istiyorum.
•Plasentanın kendi kendine atılmasını beklemek istiyorum.
•Bebekle ilgili tüm rutin prosedürlerin, muayenesinin kucağımda yapılmasını arzu ediyorum. K vitaminin ağızdan verilmesini istiyorum.
•Bebeğimin sürekli benimle kalmasını istiyorum.
•Eşimin odamda benimle kalmasını istiyorum.
•Sağlık muayenesi ve tıbbi işlemler için bebek, bebek odasına gitmek zorundaysa, eşimin sürekli yanında olmasını istiyorum.
• Bebeğimin, doğduktan sonra yıkanmasını istemiyorum.
• Bebeğimin sadece anne sütü ile beslenmesini istiyorum (Tıbbi bir gereksinim olmaması halinde bebeğime hastanede geçirdiği süre boyunca mama verilmesini istemiyorum).
•Bebeğe emzik verilmesini istemiyorum.
•En kısa sürede bebeğimi emzirmek istiyorum. Emzirme konusunda bilgilendirilmek istiyorum.
•Hazır olduğum zaman ve bebek sağlıklı olduğu sürece, doğumdan sonra, mümkün olduğunca çabuk hastaneden ayrılmak istiyorum.