beyazguvercinim33 ben ölçüsüz yapsam da genel olarak şöyle yapıyorum.
1 su bardağı yarma
Yarım çay bardağı fasülye
Yarım çay bardağı nohut
Kuru sarı üzüm
Kayısı
İncir
(Bunlar genelde paketli
Oluyor bilmem kaç gram sevdiğime göre ayarlıyorum miktar)
Bakliyatları bir gece önceden ıslatıyorum ertesi gün haşlıyorum tek tek. Kayısı yi kaynar suya atıyorum iki dk fokurdayınca inciri atıyorum kapatıyorum o yumuşuyor.
Üzüm ayrı su da biraz daha uzun pişiriyorum.
Yarma normal tencere de uzun pişiyor piştikten sonra sıcakken altı kısıkken içine tadına bakarak şeker ekliyorum. Bi tık tatlı gelecek şekilde ayarlıyorum iyice karıştırıyorum şeker eriyor. haşlanan diğer malzemeleri ekliyorum. Özellikle kayısı üzüm suyu sulandırıcı oluyor çok katı olmaması için öyle ayarlıyorum. Zaten yarma tam pişince suyunu çekiyor bunların suyu daha güzel oluyor.
Tüm malzemeyi ekleyince çok fazla karıştırmıyorum dağılıyor .şeker eksik gelmiyor genelde gelse de az karıştırıp ekliyorum.
Tercihe bağlı portakal kabuğu rendesi ya da istenilen meyvelerden karanfil vs ek atılabilir.
Bide katı sevenler nışasta atıyor ben zaten yarmadaki nışasta durdukça katılaşıyor o yüzden atmıyorum. Detaylı olmasa da genel olarak böyle :)
Nohut fasülye süzüp ekliyorum dememe gerek yok sanırım. Bide kayısı incir istenilen büyüklükte kesilebilir. Kimisi hepsini bir kaynatıyor ama ben öyle her şeyin eşit piştiğini sanmıyorum çok lapa geliyor böyle yapıyorum .
Aşure yapmak çok kolay bence sadece pişip pişmediklerine alıp bakın pişince karıştırın bitiyor.
Bir de yarma sık sık karıştırıp biraz bol su ile haşlanıyor çok su çekiyor yoksa dini yanıyor ona dikkat ediliyor o kadar.
Aşure böyle olmaz diyecekler bildiğini yapsın bu benim sevdiğim genel tarif 😂 hayrına yapan benim için de yesin yurt dışındayım malzemeleri bulana kadar hevesim kaçıyor.
A_S_K