Doğumun başladığını nasıl anlarız?
- Nişan (sümüksü pembe akıntı) gelmesi. Mutlaka gelir o yüzden son zamanlar tuvalet yaparken bile bakmak gerekir. Ya da çamaşırımıza çıkar.
- Su gelmesi şart değildir. Yani suyu gelmeyen birinin de doğumu başlamış olabilir. Hatta bazen hastanede kese patlatılır. Patlatmak deyince korkutucu oluyor ama bu hissedilmeyecek kadar basit bir işlemmiş.
3.Düzenli sancılar. 20 dakikada 1 sancı hissedildiyse doğum yavaştan başlamış demektir. Yani bu saatte 3 yapar. Bilin ki muhtemelen o gün doğuracaksınız. Hemen doktora gitmek gerekmez.
Saatinizden zamanı takip edin. Sancınız 10 dakikada 1e düştüğünde artık hastaneye gidebilirsiniz. O anda bile açıklığınız 3-3.5 cm’dir. (Hastaneye daha öncesinde gidilmesi önerilmiyor daha gergin bir ortam ve hemşireler sürekli alttan muayene ettiği için.)
- Sancınız 10 dakikada 1e düşene kadar yapabileceğiniz şeyler;
1.karnınızı doyurun ki güç toplayın.
2.Papatya çayı için. (Açılmayı sağlayıp Doğumu hızlandırıyormuş sanırım.)
- Bitter çikolata yiyin. Enerjik ve mutlu olmayı sağlıyor.
- 2 saat aradan sonra tekrar papatya çayı için. Başka da içmek yok.
5.Sıcak bir duş alın.
6.Bel bölgenize masaj yaptırın.
7.Kendinizi çok yormadan yürüyün, çömelin, kalkın.
- Ve sürekli tekrar edin: “Bebeğim yolu biliyor, Az kaldı, Bebeğime yaklaştım, Ben bir kadınım, yapamayacağım hiçbir şey yok... “
Sancılarınız 10 dk’da 1’e düştü ve artık hastaneye gidebilirsiniz. Muhtemelen çatınızı kontrol edip yatışınızı yapacaklardır. Açıklığınız 9-10 cm olana kadar bekleyeceksiniz bu sırada, yürüme, çömelme,kalkma hareketlerini yaparsınız.
*Önemli bir detay: Eğer 2 3 gündür devam eden bir kabızlığımız varsa mutlaka doktorumuza söylüyoruz. Ve lavman yapılıyor. Yoksa Doğum esnasında istemediğimiz şeyler olup utanç duyabiliriz 😂
Ve artık açıklığınız 9-10 cm oldu ve aktif Doğum anı başladı.
*1,5 dk sancı girecek 1,5 dk dinlenme zamanınız olacak.
*Ikınma işlemine artık başlıyoruz. Her sancı girdiğinde yani o 1,5 dakikalık zamanda toplam 2 kez ıkınsanız yeter. Sancı yokken kesinlikle ıkınmıyoruz o sırada dinleniyoruz.
*Nefesimizi burnumuzdan almalıyız ama genelde yanlış nefes aldığımız için doğuma kadar bu nefes hareketine de çalışmalıyız. Doğru olan nefes burundan alınır ve alınırken karın şişmez göğüs şişer. Doğum esnasında da burnumuzdan nefes alıyoruz, göğsümüz şişiyor, nefesimizi tutuyoruz kesinlikle nefes kaçırmıyoruz ve ıkınıyoruz. Burada ıkınmayı olabildiğince güçlü ve uzun tutmak gerekiyor. Bazen bebeğin başı görünüyormuş ama anne ıkınmayı kestiği için bebek içeri kaçıyormuş. Olabildiğince uzun tutalım ki o bebek oradan olabildiğince çabuk ve kolay çıksın. Bunun için YouTube’da Banu çiftçinin ıkınma videosunu izleyebilirsiniz. Çok yol gösterici bir video oradan öğrenebilirsiniz.
*. Burnumuzdan nefesi aldık, göğüs şişti, nefesimizi tuttuk, sonuna dek ıkındık ve ağzımızdan nefesi verdik. Bu işlemi her sancı girdiğinde 2 kez yapsak yeter.
Ben dogum yapali 3 gun oldu
Ve Canim Annem Ebe
Bunlar benim annemin tavsiyeleriydi benimcin bende sizinle paylasmak isdedim
Rabbim herkese kolay dogumlar nasip etsin🤲🌺🌺🌹🌹💕💚💖💚💚💖💜💗💜💔