Anne adayları ve anneler merhaba,
Burada ikili üçlü test sonuçları vs doktorların kötü söylemiyle birçok şeyden etkilenip hamileliğini zehir eden anne adayları için yazmak istedim. Yazacaklarım doktorları zan altında bırakmak ya da eleştirmek için değildir.
Neyse çok uzatmadan başımdan geçen hikayeyi anlatayım,
Ben özel hastanede istediğim ilgiyi göremediğim için rastgele denk geldiğim devlet hastanesindeki bir doktorda takibimi yaptırıyorum. 12 haftalık hamileyken 2’li test için hastaneye gittim. Doktor ilk muayenesinden sonra “ense kalınlığını tam ölçemedim 15 dakika sonra yine gel” dedi.
Tekrar gittiğimde bir ultrason muayenesinin arkasından “telaş yapma ama bebek çişini yapamıyor, mesanesi çok dolu. Sen dışarıdayken perinatolog arkadaşımla görüştüm yarın sabah 8’de orada ol” dedi. Bir bloknota “FETAL MEGASİSTİS” yazıp kaşe bastıktan sonra çıktım yanından.
İlk tavsiyem şu: Lütfen rica ediyorum internette araştırma yapmayın. Bildiğiniz gibi her bebek ve hamilelik kendine özel. Okuduklarımı öğrenince çıldırdım. Hatta burada bir hanımefendinin gebeliği sonlanmış. Mesane çiş yüzünden büyüyor büyüyor ve kalbe baskı yapıp kalbi durduruyor.
Ertesi gün perinatoloğa gittiğimde “Trizomi’nin ilk belirtisi mesane şişmesidir” dedi. Asla çözümü yok. Anne karnında operasyon yapılıyor ama o kadar uçuk meblağlar ki gücümüz asla yetmiyor. O gün CVS denilen (bebeğin eşinden parça alma) işlem yapıldı. Sonuçlar 3 hafta sonra çıkacak ve bana 4 hafta sonrasına randevu verdiler.
Bu olayın üzerine tahmin edersiniz ki birçok özel hastaneye gidip göründüm. Hatta bir tanesi o kadar canımızı yaktı ki, “çok nadir görülür bir hapla düşürürler bence bundan umudunuzu kesin ikinciye odaklanın” gibi sözler sarfetti. Tahmin edebileceğiniz gibi mahvoldum ve artık araştırmayı vs kestim. Çünkü doğma ihtimali yok doğsa bile yaşama ihtimali yok.
Neyse perinatolog randevum geldi çattı. Gittiğimde bebeğin mesanesi küçülmüş yani beyefendi çişini yapmış. Bu arada sadece erkek bebeklerde görülen bir durum. Ve ben bebeğin cinsiyetini böyle acı bir şekilde öğrendim. Ve o kadar olumsuz konuşan doktor ne dedi biliyor musunuz?
“BU VAKALAR ZATEN DÜZELİYOR ZAMANLA YAAA” E benim zehrolan 1 ayım noldu peki?
velhasıl size şunu söylemek istiyorum. Çok kötü bir 1 ay geçirdim. Saatlerce araştırdım, tüm olumsuz yorumları ve yaşanmışlıklarla yaşadım 1 ay. Ve o kadar boşmuş ki... bu aralar iki test sonucum kötü çıktı diye bol sayıda başlık açıldığı için yazma gereği hissettim. İçinizi rahat tutun, sakın olumsuz düşünmeyin, bebeğinize güvenin unutmayın o da gücünü sizden alıyor, onun yükünü hafifletin...
uzun oldu hakkınızı helal edin, bir tane bile yürek serinlettiysem ne mutlu bana. Herkes sağlıkla kucağına alır bebeğini inşallah.