Merhaba arkadaşlar. 16 haziranda sezaryen ile bebeğimi kucağıma aldım. Tecrübelerimi paylaşmak istedim. Soruları da alabilirim bilgim varsa cevaplarım.
Öncelikle son haftalarda hareket azlığını her zaman yeri daralmasına yormayın. Benim hareketleri 2 gün azalmıştı üçüncü gün nstye girdim kalp atışları bozuk çıktı acil sezaryene aldılar. Meğer plasentası erken ayrılmış. 38+2de doğdu bebeğim. Sağlıklı çok şükür.
Sezaryen ameliyatımı spinal anestezi ile oldum. İğne hiç acımadı. Hatta ameliyattan 2 gün sonra biri iğne yerin acıyor mu dedi, ben aa evet ben belimden iğne ile uyuşturuldum dimi aklımdan çıkmış dedim. Hiç ağrım olmadı yani.
Sonda uyuşturduktan sonra takıldı o da acımadı. Çıkarırken de acımadı.
Ameliyattan çıktıktan sonra odaya gelince hemen boyunlarıma havlu koydular sıkı sıkı örttüler. Sakın açma yoksa boyun kısmının ağrısı ameliyat ağrısından çok daha fazla olur dediler. Haklılarmış. Ben açmadım ama emzirirken illa ki açık kalıyor omuz boyun ve üst göğüs bölgesi. Ertesi gün nefes dahi alamayacak hale geldim. Ağlaya ağlaya ağrı kesici istedim. Kesinlikle birkaç gün her fırsatta oraları örtün arkadaşlar. Terleseniz de örtün. Yoksa ağrınız çok olur.
Hastanede iken ağrı kesici istemekten çekinmeyin. Ben direndim ağrıya, dayanamayacak hale gelince istedim ama hemşire dedi ki direnme nasılsa 3 gün sonra ihtiyacın olmayacak acı çekersen bebeğinle bağ kuramazsın dedi. Gerçekten de 3 gün sonra parol bile içmeye ihtiyacım olmadı kızlar. Ağrınız çok artıp sizi bezdirmeden ağrı kesici isteyin ki o günlerinizi kötü hatırlamayın.
İlk kalkışta karşıya bakın ve sakin olun. Benim başım dönmedi ama sizin dönebilir. İlk kalkışta benim dikişlerim çok acımadı. Çünkü hala ağrı kesici etkisi devam ediyordu. Ameliyatımı öğleden sonra 3te oldu, gece 10 da ilk kalkışı yaptım. Gece boyunca 3 kere tuvalet için kalktım ve ağrı kesici etkisi geçtiği için canım çok acıdı. 3 tane sezaryen olmuş anneme "neden sezaryenin bu kadar acıdığını söylemedin bana?" Dedim. O da "aradın beni hamileyim dedin, sezaryen acıyor desem çocuğu geri mi çıkaracaktın sanki"dedi 😁 ama korkmayın her gün azalıyor acısı. Sabah 8 de ağrı kesici istedim yatıp kalkmak çok zor oluyor dikişler acıyor diye, iyi geldi ağrı kesici. Zaten bir daha da o kadar acımadı.
İlk gece 10 da kalktım demiştim. Kalkmadan önce sondayı çıkardılar. Bana dediler ki gece 12de tuvalete kalk, ilk başta çişini yapamayabilirsin uzun süre sonda takılı kaldığı için. Dedikleri gibi oldu 1 dakika işeme refleksim olmadı sonra geldi. Sizde de olursa korkmayın.
Ameliyatın ertesi günü yapışkan bant ile hastanede duş aldım. İlk 1 hafta bu bantlar ile sonra da bantsız her gün ayakta duş almamı söylediler. Evde de devam ettim. Pansumanımı da annem yaptı.
Gelelim gaz çıkarma ve kaka meselesine. Ameliyatın ertesi sabahı doktorum geldi sordu gaz çıkardın mı hayır, büyük tuvaletini yaptın mı hayır. Koridorda 20 tur at eğer hala yapamazsan lavman yapılacak dedi. Başladım yürümeye. Lavmandan korkuyorum çünkü nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum. Kocaman boru sokacaklar sanıyorum. Kolonoskopi gibi sanıyorum yani. Allah'tan o akşamüstü 20 dk tuvalette oturarak gazımı da çıkardım 2 küçük parça kaka da yaptım. Artık lavman gerek yok dediler. Ama eve gittiğimde hala başka kaka yapmamamıştım. Ve bebeğin gazı kokmaya başladı. Yani bendeki gaz bebeğe geçmiş. Tüm ısrarlara dayanamadım ve annem eczaneden aldığımız malzeme ile bana evde lavman yaptı. Bu muymuş dedim. İnsan kendi korkuyor ama bebeğine gazının geçtiğini öğrenince her şeye razı oluyor. Zaten kolay bir işlemmiş. Yaptık bu dertten de kurtulduk. Bu arada iyi ki annem var kadının elinden her iş geliyor 😁
Süt arttırıcı olarak hastane bana mamsel marka set verdi ayrıca bestlak damla verdi. Memnun kaldım o yüzden başka bir marka düşünmedim. Aynı setten bir paket daha ve bestlak damladan bir şişe daha aldı eşim. Bana göre gerek yoktu ama biraz daha kullanayım diye aldı. Tavsiye edebilirim. Özellikle bestlak damla mutlaka alın.
Göğüs kremi olarak lansinoh kullandım ayrıca hastane garmastan pomad verdi. Sol göğüs yara oldu. Eve geldiğim gün 1 gün vermeyeyim dinlensin dedim içinde süt birikti aşırı ağrı yaptı. Eşim hemen pompa aldı geldi. Pompa ile sağdım 2 günde kendine geldi anca. Yine de ucundaki yara kabuk bağladığı için birkaç gün daha memeyi vermedim bebeğime. Sağdığım sütü verdim. Şu an her iki memeden emziriyorum zaten bebek tutmayı öğrendiği için yara da olmuyor.
Ben biberon kullandım. Mama veya sağdığım sütü verirken şırınga veya kaşık kullanmadım. Philips avent 0-6 ay biberon almıştım onu kullandım. Meme reddi yaşamadık. Biberon ile beslerken meme vermeyi ihmal etmedim tabi. Ama yine de başkasının bebeği meme reddi yaşayabilir, asla benim bebeğim gibi meme reddi yaşamaz diye bir iddiada bulunamam. Ama biberon kullanacaksanız philips aventi gönül rahatlığıyla önerebilirim.
Gelelim sarılık konusuna. Hastaneden çıkarken sarılık başlangıcı var ama önemli değil değil doktorum. Salı günü çıktık hastaneden, cuma günü kontrole gelecektik. Cuma ölçüm yaparız dedi. Cuma günü gittik 15.5 çıktı değeri. Normalde yatış verilmesi lazım fototerapi için. Kilosu da artmamıştı yeterli beslenmemiş dedi. Yarın tekrar gelin tekrar ölçelim eğer artarsa değer yatış veririz dedi. Yarına kadar beslenmeye ağırlık verin mama takviyesi yapın dedi. 3 saatte bir midesine 45-60 ml arası gıda girmeli dedi. Ertesi güne kadar hem sütümü sağdım hem mama verdim biberonla ml ölçerek. Arada da meme verdim ki meme tutmayı unutmasın red yaşamayalım diye. Ertesi gün değer 13.5a düştü hastaneye yatmadı çok şükür. Doktorum iki gün daha bu tempoda devam edin sarılık tehlikesini atlatmış olacak dedi. Böylece atlatmış olduk.
Bebeğimin göbeği 9.gün düştü. O düşene kadar hiç içim rahat etmedi. Biri altını değiştirirken bile gözüm üzerindeydi göbeğine dikkat ediyor mu diye. Göbeği düşünce aşırı rahatladım. Hiçbir şey sürmedim göbeğine düşene kadar.
İlk banyosu doğduğu günün gecesi hastanede oldu. Sonra 7 günlükken evde yaptırdık. 2 gün içinde de göbeği düştü banyodan sonra. Bazıları göbeği düşene kadar yıkanmaz diyor ben de çok korktum ama annem ben hepinizi yıkadım her gün dedi. Çocuk rahatlar dedi. Kabul ettim zar zor. İyi oldu açıkçası hem çocuk gerçekten rahatladı hem de göbeğinin düşmesini hızlandırdı.
Dikişlerim için doktorum siliskar jel yazdı. Ameliyattan 2 hafta sonra günde 2 kere 2 ay boyunca kullanmamı söyledi. Ameliyat izi az kalıyormuş bu jel sayesinde.
Tavsiyem bebek her uyuduğunda siz de uyuyun. Biliyorum eski hayatınızı özlüyorsunuz. Kendinize vakit ayırmak istiyorsunuz. Ben de istedim. Çocuk uyumadığında uyusa da ben de uyusam dedim, çocuk uyudu telefonda takılmayı özledim deyip uyumadım, tv izlemeyi özledim deyip uyumadım falan filan. Sonra uykusuzluk hasta ediyor insanı. Birkaç hafta içinde bebeğiniz düzene girince zaten kendinize vakit ayırmaya başlıyorsunuz o yüzden endişelenmeyin ve fırsat buldukça uyuyun.
Doğumdan önce mümkünse yakınlarınızı uyarın. Kararları size bıraksınlar. Bi bebekle ilgili kararlara birden fazla kişi karışırsa kaos ortamı oluyor. Anne çok geriliyor. Herkes her şeyi size sorsun. Ve mümkünse kendi fikirlerini size başbaşa iken söylesinler. Mesela anneanne ile babaanne birbirlerinin yanında zıt fikirleri söylüyor bu sefer anne hangisinin dediğini yapsa diğeri alınıyor. Birbirlerinin fikirlerini bilmesinler. Gelsinler size birebir söylesinler. Umarım böyle şeylerle karşılaşmazsınız.
Bir diğer konu bebeğin bir şeylere alışması. Bebek yatıyor ve ağlıyor. Kucağa alsan kucağa alışır. Alsan sakinleştirmek için emzirsen memeye alışır. Emzik versen memeyi bırakır. Sallasan sallamaya alışır. Bunları çok duyacaksınız. E lanet olsun yattığı yerden ağlasın mı bu çocuk ben bir şey yapmayayım mı yani gerizekalılar deyip bağırası geliyor insanın. Valla bunlardan birine alıştırmadan bebek büyüten var mıdır bilmiyorum. Siz bol bol ten teması kurun, alışırsa da alışsın. Benim fikrim bu. Bir bebeğin anneye alışması kötü bir şey değil. Ev işleri aksarsa aksasın umrumda olmaz.
Kullandığım ürünlerden bahsedeyim biraz da.
Bez sleepy kullanıyorum. Annemin ve kayınvalidemin ısrarı üzerinde bir kere prima aldım hem sızdırdı hem pişik yaptı üstelik ağır bi parfüm kokusu vardı paket bitince bi daha almadım sleepy devam. Memnunum.
Islak mendil unibaby sensitive kullanıyorum. Özellikle ilk günler yapışkan mekonyum kakası olduğunda unibaby iyi oldu çünkü sleepy ıslak mendile göre daha ıslak. Sleepy biraz kuru kalıyor ilk günler için. Sonrası için ikisi de iyi. Kış günlerinde sleepy kullanabilirim.
Göğüs pompası wee baby tekli elektrikli kullanıyorum. Memnunum. Tabi bir sürü pompa alıp karşılaştırma imkanım olmadığı için en iyisi diyemem. Bana yeterli geldi.
Ateş ölçer wee well temassız aldım. Henüz ateşlik bir durumu olmadığı için yorum yapamıyorum. Ama hemşire ve 2 çocuk annesi tanıdığım önermişti kendisi memnun. Oda sıcaklığı ve su sıcaklığı da ölçebiliyor.
Beşik olarak park yatak aldım. Prego milano. Memnunum.
Bebek arabası baby bee travel sistem aldım. Araba ile çok işimiz olmayacağını düşünüp ucuz aldık. Kendi açımdan memnunum.
Pişik kremi desitin öneririm.
Şampuan e bebek markası baby me yenidoğan köpük şampuan aldım. Mühendisinoğlu önerilerinde vardı. Güzel bi koku beklemeyin zaten tercih sebebi parfümsüz olması. Zaten bebeğinizin kokusu en güzel parfümden de güzel.
Kıyafetler konusunda kendinden eldivenli takımlar var öneririm bir tane almıştım ben çok kullanışlı oldu keşke daha fazla alsaydım dedim. Aldığım tüm eldivenler olmadı hep çıkardı. Özellikle biraz daha sıkı eldiven aldık. Tabi bileğini sıkacak kadar değil ama çıkaramayacağı kadar. Yaz bebeği ilk hafta çıtçıtlı zıbın üzerine takım sonraki hafta tek zıbın giydirdim. 2 haftalık olduktan sonra da gündüzleri kısa kollu askılı giydirmeye başladım çünkü kilo aldıkça eklem yerleri isilik oluyor. En çok kullanılan zıbın oluyor. 5 uzun kollu 5 kısa kollu askılı olsun en az.
Aklıma bunlar geldi arkadaşlar. Herkese sağlıklı doğumlar dilerim 😊