kizlar rabbim size su gibi dogum nasip etsin, bana etmedi elbet vardir bir hayri, size etsin. elimden geldigince hafif anlatmaya calisicam ozet gecicem aglamak ya da kimseyi korkutmak istemiyorum. ama tetiklenecekler okumasin direkt. oncelikle bilen biliyordur dogurayim da vajinal sezaryen hic farketmez kafasindaydim. ikisini de dibine kadar yasayarak kendimden gececegim bir dogum olmasi bana da surpriz oldu.
bilmeyenler icin karabasan coktu ve saglam bir panikatakla aglama krizi gecirdim 39+0da cumartesi sabahi. esim beni duymadi ben yataktan kalkamadim ve korkuma cok kendimi kasmis olmaliyim ki ardindan regl kanamasi gibi kanama basladi. hani nisan denilemez benim regl kanamalarim yogun pembe akintilar seklinde geliyor. kanamayla bir regl sancisi gibi sancilar da cikti. neyse apar topar valiz ve cantayi aldik taksi hak getire otobusle hastaneye gectik direkt cok hizli oldu oylesi bizim icin. hemen dogumhaneden girisim yapildi. nstde sancilar 40-80-90 cilgin atiyo 4 dkda bir sabit ama acikligim yok daha dogrusu acilmaya baslamis ama cok geride. sancilardan bu arada asla o el girmis parmak girmis hissetmiyorsunuz. buraya kadar her sey harika hatta hastanede olmanin rahatligi gelmis ebelerle espriler yapiyoruz ebe diyor ki ptesiyi gormez ben sok:) sonra doktor geldi ilk kopus burada basladi. ultrasonla bakti plasenta bebegin suyu her sey yerli yerinde. dedi kandan ornek alip kani temizlicem. spekulumla falan bakacak sanarken adam demir spatula cikardi ben tabii icime icime korkuyorum. dezenfektanli pamuk da yakinca hic utanmadim valla bastim cigligi. sonrasinda zaten yatis verildi son konumdan bildiginiz gibi. gidemezsin bu halde dediler beni gozlem katina aldilar. sancilar regl sancisi gibi ben gulerek karsiliyorum hala agdjgsjd arkadasim esim geldi falan gayet ok her sey. sonra saat gece 1 oldu. sancilari artik gulerek karsilamiyorum ebe zaten dedi sancilarina gulmediginde haber ver acikliga bakalim. hani gulmuyorum da uzerimde seyin rahatligi net var bilgehan iri degil, bas gelis, ilk dogum acilmalar yavas ilerler normal. acilmaya bakti dedi ki 1 cm ama cok derinde. fitil verildi rahim agzini yumusatip acilmayi hizlandiriyormus. yine ayni sey dus al uyumaya calis… uyuyamiyorum? toplasaniz 1 saat uyudum uyumadim. sancilar arasi sabit 4 dk bu arada. dusa girdim baya kaldim iyi geliyor diyenler hakli ama dustan ciktigim gibi kivraniyorum. saati bir sekil gece 3 ettim 3te bir daha dusa girdim bacaklarimdan ilik bisey akti su geldi diye dusundum artik surune surune ebelerin yanina gittim. beni tekrar asagi dogumhaneye aldilar apar topar. sancilarin arasi 2 dkya dustu. acilmaya bakildi 2.5-3 cm. dediler sana agri kesici serum takicaz sancilarin yavaslicak. ne kadar surede etki eder dedim 20 dk sonra basin donmeye basladiginda agrin da azalmaya baslicak dediler. epidural icin 5 cm aciklik lazimmis. serum bana etki etmedi. hem dogumhaneyi inletiyorum hem artik cok yoruluyorum. acil anestezi ekibini cagirdilar ve acikligi beklemeden bana epidurali caktilar. saat gece 4 bu arada. epidural normalde max 10-15 dk suruyormus bende 45 dkyi buldu galiba. skolyozdan dolayi omurgam yamuk. ignesi zarti zurtu acitmiyor. iceride o ipimsi seyi ilerletemediler ilkte ve bana dediler ki bacaklarinda bir agri hissedicen normal. sanci da gelmeye devam bu arada… benim omurgam agriyor cigligi bastim. sokup tekrar giricez olmazsa baska anestezi denicez dediler ama 2.de oldu cok sukur… epidural alacagimi bilsem 10 tane dogururum bu neymis dedirtti harika bir sey var ya… 5te esimi aradim gel diye cunku aciklik 8 cm olmustu. megersem bebegim kafasini kemigime dayamis kanala giricem diye ve kemigime surtuyormus bu kadar siddetli sanci gormem ondanmis. epidurale kadar sancilarim 100du cunku. buraya dek aslinda olabilecek en guzel dogum hikayelerinden biri film buradan sonra kopuyor. bana baski geldikce ikin dediler. ikiniyorum bebek geliyor geri kaciyor, yolu yariladi diyorlar. iceriden beni tekmeliyor ama asiri hareketli. tabii bizim normalimiz bu oldugu icin ben burada anlamiyorum hareketleri nasil diyorlar diyorum hareketli depikliyor. megersem strese girdigi icin yapiyormus kizlar. nstde kalp atislari 200u gordu ve doktoru cagirdilar. ben ikinamiyorum astimdan nefesim yetmiyor saniyorum bu arada. doktorun dedigi kanala duzgun yerlesmemis. kafasindan cok kucuk kan alicaz icerideyken ve sonuca gore hareket edicez dediler. dunyam durdu. minicik bebegimin kafasini ciziktirip kan alacaklar???? cok paniklemeye basladim doktor bunun nadir bisey olmadigini ve zararsiz bir islem oldugunu soyledi. ben bu noktadan sonra bebek iyi olsun da modundayim zaten. sonuc 15 saniyede cikiyor bu arada ve evet kanindaki oksijen seviyesi dusmeye baslamis. bir kere daha ikinmayi deneyebilir miyim dedim hayir bebegin oksijenini dusurursun yapmiyorsun dediler ve beni acil sezaryen icin paketlediler. ben orada bir panikatak daha gecirip aglama krizine girmeye basladim. kimse aglamami durduramiyor. astimim iyice kotulesti kendi nefesimi kaybettim. bu yuzden genel anesteziyle beni uyuttular. oysa ki cok dua etmistim bebegin oksijeni iyi cikacak ve birkac ikinmayla doguracaktim. cok kirginim her seye… neyse ben genel anesteziden uyandim ama uykusuzlugun etkisiyle bildiginiz 2 saniye uyuyakaliyorum ayaklarim bacaklarim uyusuk ve bir panikatak da orada geldi esime ebeme doktoruma yalvariyorum ayaklarimi hissetmiyorum yurumek eve gitmek istiyorum diye ama ciglik cigligayim. bebegin yanimda olduguna aklim o kadar erememis ki… 2 saat dayan ayaklarini hissedeceksin diyorlar. 2 saati 2 saniyelere bolun kabus gibiydi benim icin. ki karabasanin ustune… hareket edemiyorum su icemiyorum burnum tikali nefesim duzensiz. ben ortaligi yikarken esim bilgemize bak bebemiz ne kadar tatli diyor bulundugum seviyeden tek gorebildigim havlu yigini??? imkani olan baba olsun valla bakin adam o kadar gamsiz ki (sonra soyledi kendine gelememis cok korkmus beni o halde ameliyata aldiklarinda) bir suru hayalim vardi bebegimizin kordonunu beraber kesecektik gobek adini beraber koyacaktik ebeler ten tene temasimizda fotografimizi cekecekti. elimde hicbir sey yok. neyse 2 saat oyle gecti benim ayaklar bacaklar kendine geldi ama belden itibaren inanilmaz acim var. bu sefer bebegimin farkina varmaya basladim ten tene temasimizi yaptik emzirdim su iciyorum. yorgunluk vurdu. bilge kucagimda uyuyakaliyorum. bu sefer onun panigi yuklendi alin bebegi dusurucem diyorum dusurmezsin temas etmeniz lazim sute ihtiyaci var annesi diyorlar almiyorlar. saclari var killi tuylu bisey minicik kizlar… ultrason 2800 olcmustu yine bir dogdu 3400mus. beyefendi terazi erkosu nasil gelmek istedigine karar veremedigi icin bana hepsini yasatmayi tercih etti. bu kadar ust uste panikatak yasadigimi goren doktorlarin hepsi de ortak bir karara vardi emzirirken psikiyatrik destek almam yonunde… zaten zor basediyordum, 9 ay zor kendimi sakinmistim. dun geceden itibaren kendimi sakinamadim. hem vajinal dogumu hem sezaryeni yasadim ki tum oklar vajinal doguracagimi gosterirken… kendimi cok sucladim ben ikinamadim nefesim yetmedi olmadi diye. beyefendi dogru pozisyona gelmeyi reddetmis. 3-4 cocuk istiyordum bu hayalimden oldum. cabuk toparlanmak istiyordum bebegime kendim yetebilmek istiyordum bu hayalimden oldum. simdi ekstra cabalamam gerekecek bebegime yetebilmem, iyilesebilmem icin. ustelik benim genetigimde ikiz var. ikinciye ikizlere hamile kalirsam direkt risk sayilacak. tek tesellim bebegimle sag salim kavusmus olmamiz. kime anlatsam agliyorum. idrar torbam var ya. sagima soluma donemiyorum. vajina desen bebek cikarmak disinda her seye maruz kaldigi icin berbat bir halde oradan da agrim var. kanamam var regl gibi galiba en normali bu. kendim kalkamiyor yiyemiyor bebegimi kucagima alamiyorum. aglamadan durabilmek benim icin cok cok zor.
tekrar ediyorum umarim insallah dogumlariniz harika su gibi dogumlar olur. bebeginizi zihniniz acik bir halde dogum aninda kucaginiza alirsiniz. benim yasadiklarimi kimse yasasin istemem. kocaman sevgiler. cok yorgunum diye bebek bugun hemsirelerde sarilik riskine karsi mama da veriliyor. sabaha dek onlarla duracak. acil hareket etmem gerek. dikislerden cok korkuyorum ya acilirsa bisey olursa diye. nasil yapacagimi idare edecegimi bilmiyorum.