Ben şu anda 28 haftalık hamileyim ve gebeliğim riskli gebelik olarak takip ediliyor. Bu konuda kafam çok karışık ve açıkçası ne yapacağımı bilemediğim için size de danışmak istiyorum.
Üçlü test, yani Down sendromu ve bazı kromozomal sorunlar için yapılan tarama testinde bende 1/151 oranında risk çıktı. Normalde bu riskin yaklaşık 1/1000 civarında olması beklenirken benim sonucum daha yüksek çıktı. Bu nedenle doktorlar detaylı ultrason yapılmasını önerdi.
Detaylı ultrasonda ise herhangi bir problem görülmedi. Bebeğimin gelişimi, kilosu, boyu ve organları normaldi; kalbiyle ilgili de ultrasonda herhangi bir sorun görülmedi. Doktor da bebeğin genel durumunun iyi olduğunu söyledi.
Fakat üçlü testte risk yüksek çıktığı için doktorum, bebeğin kromozomal/genetik durumu hakkında kesin bilgi edinebilmek için göbek kordonundan (kordosentez) kan alınmasını önerdi. Ancak bu işlemin de bazı riskleri olduğu için çok korkuyorum.
İşlem sırasında kanamanın durmaması, enfeksiyon, erken doğum veya bebeğin zarar görmesi gibi riskler olabileceğini biliyorum. Öte yandan testi yaptırmazsam, bebeğimde ultrasonda görülmeyebilecek bir problem varsa bunu doğuma kadar kesin olarak öğrenememe ihtimalim var. Örneğin bazı kalp problemleri, damakla ilgili sorunlar, kaslarla ilgili hastalıklar veya başka genetik bir hastalık söz konusu olabilir. Eğer anne karnında tedavi edilebilecek bir durum varsa ve ben bunu bilmediğim için gerekli tedaviyi yaptıramazsam diye de korkuyorum. Ya da tedavisi olmayan bir hastalık varsa, bunu doğuma kadar öğrenemeyecek olmak beni çok endişelendiriyor.
Bir tarafta bebeğim için kesin bilgi edinme isteğim var, diğer tarafta ise yaptıracağım işlemin kendisinin riskleri beni korkutuyor. Özellikle detaylı ultrasonda herhangi bir sorun görülmemiş olması da karar vermemi daha zorlaştırıyor.
Kısacası iki seçenek arasında kalmış durumdayım ve gerçekten çok korkuyorum. Sizce bu durumda ne yapmalıyım?Testi yaptırp tüm riskleri ve düşük ihtimalini kabul etmek mi yoksa bir ihtimal için bebeği ve kendimi riske atmamak mı ?