BKZ ben henüz doğum yapmadım ama geçen hafta emzirme ve besleme eğitimi aldım orda anlatılanlardan yardımcı olabilecekleri yazayım. Bebek memede hemen uyuyorsa üstünde sadece bez kalacak şekilde soyundurulup, annenin de üstü çıplak olarak emzirilmeli. Hem ten teması ve bebeğin rahatlaması için, hem de uyumaması içinmiş. Buna rağmen uyursa ayaklarına masaj yapar gibi dokunarak salmasını engellemek/uyandırmak gerekiyormuş. Emzirirken Yenidoğan döneminde her iki memeyi de 15 er dk vermek, yetmiyorsa eds sondası emzirme desteği ile mamayı vermek. Önce meme sonra mama şeklinde. Bunu meme reddi olmaması için yapıyoruz, bebek onun göğüsten geldiğini sanıyor. Emmeye devam ettiği için de göğsü süt üretimi için tetikliyor. Bunu yapmak zor geliyorsa ya da yapılamıyorsa bir şırınga yardımı ile serçe parmak emdirilerek yedirilir. Videoları var internette.
Emzirmediğiniz zamanlarda da sütü artırmak için sağım yapılabilir, kullandığınız makinenin özelliklerine bakmanız lazım bunun için özel bir ayarı olabilir.
Memedeki kahverengi bölge ile amniyon sıvı aynı koluda olduğundan bebek ilk 3 ay sadece memede uyumak isteyebilir, sadece memede sakinleşebilir. Bu normal kabul edilir çünkü bebek kendini ancak böyle güvende hissediyordur. Yarım kundak yapılarak, önce ayaklar sonra gövde yatağa deyecek şekilde beşiğe koymak ve bu geçiş evresinde beyaz gürültü kullanmak bu güven duygusunu sürdürebilir.