Kızım kuvozde bende burda hikayesiyle sizden ona dua topluyorum.
Hamileyken iyiki yaptım yaptırdım dediğim şeyler listeliycem
Bilgili olmak : her şeyi yaşayamazsın tecrübeleri dinlemen okuman lazım ama ebe ve doktorları dinleyip öğrenmek de çok önemli.
Normal doğum yapmak için hazırlanmak. Bedenim zaten biliyor yüzyıllardır gelen kodları var. Zaten riskli gebelik. Yürüyüş dışında hareket etmedim son günler hariç. Bu hazırlık tamamen ruhumu besleyen hazırlıklar. Bolbol doğum okumak. Korkmamak. Karşılaşabileceğim her şeyi öğrenmeye çabaladım. Her doğum kendine özel her hikaye kendine özel evet. Ama yüzyıllardır değişmeyen ya da ortak olan şeyler var. Dikey doğum. Nefes kontrolü. Mahremiyet. Ebe desteği. Bildim. Her şeyi bilmek için istekliydim. Binlerce yıldır yaptıgımız için kodlarımızda var, fıtrat da normal doğum üzerine oldugu için Allah hepimizi yapabilecek bicimde yarattı. Bedenimin yapacagına inancım tamdı. Ama zihnimi geliştirmeliydim.örnek. Sancı gelmeden çatı muayenesi yaptırırsam kemikler açılmadığı için acı çekeceğimi belki dar diyeceklerini biliyordum mesela. Cunku doğum aynı zamanda hormonlarla yönetiliyordu. Hormon salgılanmadan o kemik geriye gitmeyecekti. Cogu kadın bak şu dokunduğum kemik var ya yok sen doğuramazsın diyerek sezeryan alınıyordu görüyordum okudukça teyit ettim.
Doktor seçimi : nispeten çoğu kişiye pahalı instagramda yer alan bir doktordu doktorum. Yıllardır takip ettiğim sürekli bigün size gelcem diye yorum attığım, düğün bileziğimi onunla dogum yapcam diye hic satmadıgım kadar bir doktor. Bilgisi tartışılmaz. İlgisi keza belli. Ego sorunu yok kmlerce öteden anlıyorsun. Hamile kalmadan birbucuk sene önce birkaç doktordan fiyat alıyordum. Doktorumun asistanı bile öyle iyi davrandı ki. Dedim tamam. Budur artık şüphe yok. Bipolarım ben mesela. Sen hafif dağılsan bana gel ilacın bende : usg diyişleri ile başlayan süreç kanıtladı ki iyiki . Psikolojik destek alamadım epey. Ama o bana belki yirmi dakika ultrason yaptı cogu kez 40 dk beni rahatlatmak için konuştu. Kimse bunları bilmedi anlamadı. ne işin var nişantaşı doktorunda senin neyine laflarına rağmen. Kandırıyor belki seni iki haftada bir doktora mı gidilir diyen herkese rağmen. Başka doktor mu kalmadı diyenlere rağmen. İyiki doktorum ve ekibiyle başladım devam ettim. Asistan hemşiresi ben çift rahimliyim dedigimde. Olur Allahtandır Allah verir Allah alır imkansız diye bişey yok dedi gittiğim her doktodan ağlayarak çıktığım doktora gitmemeye yemin ettiğim dönemde. Doğumda bebeğimin tipi için doğduğunda korktum çok korktum ama demesine rağmen , bana da inanan bebeğime de inanan yegane doktorum. Allah razı olsun başka kelimem yok. Bigün onu da uzunca yazarım.
Fetal Dna : evet çok pahalı. Ama kızımın bu testi olmasaydı doğduğunda genetik rahatsızlığı olduğunu düşünmemek için hiçbir sebep yoktu… doğmadan, yanlışlıkla devlete gitmiştim, bu çocuğu niye aldırmadın, larla karşılaşmıştım genetik test yapılmadı mı bu ne ya falan demişlerdi, amniyosentez gibi net olmasa da.. bilmiyorum yaptırmasam bu yolda söylenecekleri kaldıramazdım. Rahim şeklimden ötürü zaten en başta benim bu halde çocuk yapmam yanlışmış….
Yürüyüş : doktorum da bilmiyor bilse kaç km olduğunu kızar belki ama. Çok yürüdüm. 7 ay cok yürüdüm. Risklerden ötürü tek yapabileceğim şeydi. 15dk falan diyodu da ben 45 dk falan geziyordum tintin. Pardon hocam :)
İnatla normal doğurcam demek: sesli bir şekilde inançla sorana edene Allahtan sorun çıkmazsa normal doğurcam diyordum ayıp degil. İnancımı dilime döktüm hep. Bunun da söz mühürdür enerji döner gelir ile bağdaştırdım. İnandığım şeyi dile getirmem gerek diye düşünüyorum. Kararlıydım. Ya kanka ya sezeryan olursa laflarına olmaycak kanka ben normal doğururum sen raaadd kıvamında cevaplar verdim.
Erkenden her şeyi hazırlamak : yav iyiki yapmışım kızım 35te geldi :) 30dan sonra hastalandım. Halsizleştim. Göbeklenmeye başladım. Son iki hafta temizlik için kuvvet gelmişti ama. Tükenir oldum. Eksik gedik tamamlamaya başladım kucuk seyler.
Detaylı usg : kızım bir böbreği küçük doğdu. Detaylı usgde eşim çok net hatırlıyor bunu böbrekler tam ve eşitti . Sonra ne oldu bilmiyoruz. Kızım burnu yamuk yumuk doğdu. Yenidoğancı kemiksiz sandı. Detaylı ölçmemiş olsa kemiksiz sanabilirdik. Detaylıda da görülmeyen başka bir burun problemi el problemi çıktı. Olabilir. Çift rahimliyim ya ona bağlıyorum. Umblikal arter olduğunu görmesek. Gelişim geriliğini kilosunu açıklayamazdık. Beslenmemi katlarca artırmazdım ve belki tamamen ince doğardı.
Ciğer geliştirici : Perinatalogum takip ediyor artık. Ekosu damarları plasenta akımları vs. 37de dogum planlı başlıcak. 35te mi yapalım ciğer geliştirici 36mı. Neyse bu kız kafayı aşağı vurup duruyor kendi de gelmek isteyebilir. Biz Simdi yapalım sonucta 2 hafta etkin. Dedi. 36 beklesek şimdi başka problemleri de olacaktı kızımın belki.
belki ne alaka ama ben inanıyorum istiyorum yapıyorum bana iyi geliyor diye yaptıklarım : Meryem ana otu. Hurma yemek. Renkli ışık almak. Güzel koku sürmek. Dikey sancı çekmek. Dualar mesela summes sebila duası. Sezeryan önlüğü giymemek. Yüzüğümü çıkartmamak.
Daha vardır da şimdi bunları aklıma geldi.
Okuduysan kızıma Sen de bir dua et. Ameliyat iyi geçsin minik bedeni üzülmesin. Birde ameliyat ücreti az çıksın diye dua eder misin o da mühim …