miramoms_ canım ben iki dozunu da yaptırdım. lise 1. sınıftayken de yaptırmıştım. oradan biliyordum ağrılı bir aşı olduğunu. yani en azından benim ağrılı geçti. ilk dozu zaten tdab diye geçiyor yani tetanoz + difteri + boğmaca karma aşısı. benim gerçekten çok ağrılı geçti o haftam. ilk yaptırdığımda birkaç saat içerisinde bi şey olmuyo ama akşam uyurken çıktı bütün ağrısı. buz aküleriyle yangısını hafifletmeye çalıştım. sonraki birkaç gün de sol kolumu bildiğin kaldıramadım ama hafifleye hafifleye bir haftada geçti (lisede vurunduğumda da çok ağrım olmuştu aynı şekilde). 4 hafta sonra vurdukları ise sadece tetanozdu. onda da vücudum garip bir tepki verdi. ilk hafta hiçbir problem yaşamadım. tam birinci haftada kolum koparcasına acımaya başladı yani dedim herhalde doku zedelenmesi oldu çünkü bence o aşıyla ilgili olamaz. bir hafta sonra neden ağrısın ki. diğeri çok acıdı ama ilk günler sadece. bu kısmen daha az acıyordu ama iyileşmesi daha uzun sürdü (10 gün kadar falan). canım da pek tatlı sayılmaz aslında ama kendi açımdan acısız bir süreç olduğunu söyleyemicem. gözünüzü korkutmasın bunlar çünkü her türlü yaptırmanız gereken aşılar bunlar. zaten herkeste aynı da olmuyo. bence benim de ikinci aşımda bir şey olmazdı ama dediğim gibi dokularımın zedelendiğini düşünüyorum. neyse ki toparladım geçti bitti.