Sezaryen Sonrası 23. Günden Bildiriyorum: 😶🌫️Gerçekten İhtiyacınız Olacak Hastane Çantası ve Eve Dönüş Rehberi💯
Forumlarda, Instagram’da veya fenomenlerin paylaşımlarında gördüğünüz o upuzun listelerle aklınızın karman çorman olduğunu biliyorum. “Ya yetmezse, ya bu da lazımsa” diye koca valizleri dolduruyoruz ama işin aslı öyle değil. Sezaryen doğum yapıp eve döneli 23 gün olmuş bir anne olarak; neyden kaç tane lazım, ne boşuna yük oluyor net bir şekilde anlatmak istedim.🙂↕️
💁🏻Hastane Çantası Listesi
Bebek İçin:🤗
Battaniyeler: Çantaya 1 tane kalın, 2 tane de ince müslin battaniye koymanız fazlasıyla yeterli.
Kıyafetler: Süslü püslü, içinde önlükten eldivene her şeyin olduğu "full yenidoğan setleri"ne paranızı saçmayın. 3-4 tane alt-üst takım ve her birinin içine giydirmek için kısa kollu veya askılı zıbınlar yeterli. (1 çift eldiven yeter)
Küçük Bir Yedek Çantası: Yanınızda minik bir el çantası olsun; içine yedek zıbın, alt pijama vs. atın. Neden bu kadar yedek diyorum? Çünkü ben acemiydim, altını değiştirirken kirlettim ve o yedeklerin bir kısmını kullanmak zorunda kaldım.🤪
Temel Bakım: Bebek bezi, pişik kremi ve bebek ıslak mendili.
Anne İçin:🤱🏻
Pijama ve Gecelik: Yanınızda mutlaka 1 pijama takımı ve 1 gecelik olsun. Kanama veya lekelenme ihtimaline karşı ne olur ne olmaz diye 1 tane de ekstra yedek atabilirsiniz.
İç Çamaşırı ve Hijyen: 2-3 adet iç çamaşırı, Depend ve lohusa pedi. Hastanede taktıkları o kocaman hasta bezleri gerçekten çok kullanışsız ve rahatsız; o yüzden Depend ve lohusa pedini mutlaka listenize ekleyin.
Diğer Kişisel Eşyalar: 💁🏻Hastaneden çıkarken giyeceğiniz rahat bir kıyafet, hastanede giymek için terlik, diş fırçası, diş macunu ve bolca kağıt havlu.
Ne Olur Ne Olmaz Diye:
Sütünüzün hemen gelmeme ya da ilk etapta yetmeme ihtimaline karşı çantanıza mutlaka 1 kutu mama ve 1 biberon ekleyin.
Kullanmayacağınız, Çantaya Kesinlikle Eklememeniz Gerekenler:
Süt pompası, süt saklama poşetleri, emzik ve tomar tomar göğüs pedi… Bunlarla çantanızı boşuna doldurmayın. İlk günlerde zaten öyle göğüs pedini dolduracak kadar bol bir süt gelmiyor; yanınıza 1-2 çift atsanız fazlasıyla yeter.
🏠 Eve Döndüğünüzde İhtiyacınız Olacak Taktikler
Sindirimi ve Bağırsakları İhmal Etmeyin: Eve döndüğünüzde dolapta bol bol kayısı hoşafı ve kefir bulundurun. Ameliyat sonrası bağırsak hareketleri çok yavaşladığı için kabızlık kaçınılmaz oluyor. İlk günden itibaren gaz yapmayan sulu yemekler tercih ederek ve düzgün beslenerek bu süreci çok daha rahat atlatabilirsiniz.
Kanama ve Ped Kullanımı: Sezaryen de olsanız eve geldikten sonra kanamanız devam edecek. İlk günlerde en rahatı kesinlikle lohusa pedi kullanmak. Kanama zamanla azalacağı için sonrasında normal pedlere geçiş yapabilirsiniz.
Dikiş Bakımı ve Hijyen (Bence En Önemli Kısım!): Banyodan çıktıktan sonra dikiş yerinizi asla sürterek silmeyin; kağıt havlu ile pıt pıt yaparak nazikçe kurulayın. Ardından Batikon’u yine pıt pıt hareketlerle sürerek alanın temiz kalmasını sağlayın. Doktorlar genelde “Pek gerek yok, yapsan da olur yapmasan da” diyebiliyor ama bence hiç riske atmayın; mikrop kapma veya iltihap riskini göze almaktansa bu küçük bakımı yapmak en garantisi.
Gereksiz yüklerden kurtulun, hem hastanede hem evde sadece gerçekten işinize yarayacak şeylere odaklanın. Aklıma gelen en gerekli şeyler belki atladığım şeyler olabilir ama sanmıyorum. Kafanıza takılan bir şey olursa sorabilirsiniz!
NOT; Ameliyathanedekilerden ilk foroğrafınızı çekmelerini rica edin mutlaka. Ve eminimki o an pek düşünemeyeceksiniz ama ailenizi eşinizi buldukları her fırsatta fotoğraf video çekmeleri için uyarın cünkü bebeğin ilk günü ve ikinci günü arasında bile baya fark var 🙃 az foto video çektim diye üzülmeyin sonra 🫠