Merhabalar herkese, sonunda 39+1 de ikinci bebeğimi kucağıma aldım. Ve iki farklı sezaryen tecrübesi yaşayan biri olarak sizlere hikayemden bahsetmek istedim. Çünkü ikisi birbirinden çok farklıydı ve kıyaslama imkanım oldu. Öncelikle ilk doğumum normal savcıyla başlayıp tüm gün sancılarımı seçtikten sonra ve 6 cm açıklıkla zorunlu sezaryene dönmüştü. Bu yüzden hem sancı çekmiştim hem de günün sonunda sezaryeni de yaşamıştım. Bu doğumum ise doğrudan sezaryen olacaktı ve sancı çekmeyeceğim için daha rahattım açıkçası. En azından sadece birini yaşayacaktım.
39+1 de hastanenin acil bölümüne gittim yatışım yapıldı. Nst ve açılma kontrolü yapıldıktan sonra damar yolu açıldı. Ameliyat kıyafetlerini giyip sedyeye geçtim. Sonda takıldı ve ameliyathaneye geçtik. Sondadan korkuyordum açıkçası ama hiç korktuğum gibi olmadı ufak bir sızı hissettim sadece. Ameliyathane çalışanları çok sakin ve işlerinden emin görünüyorlardı bu beni rahatlattı. Girişte hasta bakıcı bir teyze dualar etti hep güler yüzle sakinleştirdi beni. Sonra anestezi uzmanı geldi ve spinal anestezi için iğne yaptı. İlk doğumda genel anestezi olduğum için bundan da korkuyordum ama hiç acımadı desem yeridir. Sancım falan olmadığı için titreme üşüme hissetmedim sakindim. İğneyle beraber belden aşağı bir sıcaklık kapladı ve ayak parmaklarımı oynatamadığımı fark edince ameliyat başladı. 5 dk kadar sonra bebeğimin sesini duydum. Temizleyip hazırlayana kadar 10 dk geçmişti. Bebeğimi gösterdiler öpüp kokladım ve 10 dk kadar daha dikişlerim sürdükten sonra ameliyat bitti. Ameliyat boyunca başta baş dönmesi ve mide bulantısı hissettim. İlk 5 dkdan sonrası rahattı. Sarsma çekme gibi hareketleri hissettim ama acı hiç olmadı. En güzel kısmı ise bebeğimi hemen görebilmek oldu tabi ki 🤍
Ameliyat bittikten sonra odaya geçtim bebeğimi getirdiler ve ikimizi de giydirmeden 1 saat kadar ten tene temas yaptık. Bu yüzden hemşire kıyafet falan istemedi daha sonra odada kendimiz giydirdik. Spinal olduğu için uyuşmanın geçmesini bekledim. Yaklaşık 5 6 saat sonra ayağa kaldırdılar. Çok zor olmadı daha sonrasında da sık sık yürümeye çalıştım. Ama bu defa hiç sancı çekmeden direk sezaryen olduğum için hem karnım çok büyüktü hem de sancılarım vardı reel ağrısı gibi. Doktora söyleyince rahim kasılıyor ve kendini böyle toparlayacak normal dedi hatta bana çabuk küçülmesi için hafif bir sancı serumu taktılar regl ağrısı gibi biraz ağrın olacak dediler. İlk doğumda sancı çektiğim için bu kısım hiç olmamıştı ve genel anestezi olduğum için de daha çabuk ayağa kalkmıştım. En zorlandığım kısım bu sancılar ve sondanın çıkarıldığı an oldu. Dikişlerim neredeyse hiç zorlamadı ama sık sık ağrı kesici vermeleri de etkiliydi tabi ki.
Genel olarak benim iki farklı sezaryen deneyimim böyle oldu ilk defa yaşayacaklar için karşılaştırmaya çalıştım umarım faydalı olur. Hepinize sağlıklı doğumlar dilerim 🌸🙏🏻