sususvs Bir bebeğin altını cinsiyet farketmeksizin sadece anne ve babasının temizlemesi gerektiğini düşünmüşümdür hep. Sorunuza ek olarak çok daha geniş kapsamlı cevap vermem gerekirse; aynı cinsiyete sahip diye babanın ötekileştirilip anneanne, babaanne, hala ve teyzenin olaya müdahil olduğu senaryoları ise asla onaylamıyorum; bir çocuğun mahremiyeti sadece anne ve babasını ilgilendirir bir başkasını asla ama asla değil. O bir baba diğeri de evlat, durum sadece bundan ibaret; ekstra anlamlar yüklemek demek sınırları aşmak demektir. Babalar hakkında bu sorunun sorulması dahi bana oldukça aşağılayıcı geliyor, bir baba olsaydım ve hakkımda böyle bir soru sorulmuş olsaydı kabullenemezdim sanırım. Bir annenin evladının altını değiştirmesi nasıl sorgulanmıyorsa babanınki de sorgulanmamalı, bir anneye erkek bebeğin altını değiştirebilir mi sorusu sorulduğunda akla ne geliyorsa bu sorulan soru için de aynısı akla gelmeli. Örneğin; “siz iyi misiniz, bu nasıl bir soru, bu sorunun altında gerçekten kötü bir kalp ve sapkın bir zihniyet ararım, vb…”
Kısacası erkeklerin zihniyetinin el birliğiyle bu hale getirildiğine inanıyorum, evlatlarının sorumluluklarını alırken bile soru işareti ile yaklaşılması demek bazı şeylerin normalleştirilmesi anlamı taşıyor bende. Önce anneler sonra da eşler, kadınların erkekler hakkında şikayetçi olduğu ne varsa elbirliğiyle sebep olduklarına yemin edebilirim ama ispatlayamam. Kadınların en büyük düşmanı sırf bu sebepten bana göre yine kadınlardır.
Cevabım direkt size ithafen değil yanlış anlaşılma olmasın, genel olarak bu konular her zaman içinde bulunduğum toplumun kanayan yarası olarak kalmıştır bende. 🌸