seloss23 Bence burada en önemli soru şu: Bu testin sonucu sizin kararınızı gerçekten etkileyecek mi? Diyelim ki %1 ya da binde 1 risk çıktı… Bu sonuca güvenip gebeliği sonlandırabilir misiniz? Eğer cevabınız ‘evet’ ise, yaptırmak anlamlı olabilir.
Ama ‘hayır, sonuç ne olursa olsun ben sürece devam ederim’ diyorsanız, o zaman yaptırmanın size ne katacağını da düşünmek lazım.
Zaten farklı bir risk söz konusuysa, detaylı ultrasonda çoğu şey görülebiliyor ve önlem alınabilecek bir durum varsa gebelik sürecinde ya da doğumda gerekli müdahaleler yapılabiliyor. Kromozomal bir durum söz konusuysa da maalesef çoğu zaman tedavisi yok… Bu noktada bilmenin size nasıl bir fayda sağlayacağını iyi tartmak gerekiyor.
Kaldı ki gebelik baştan sona sorunsuz ilerlese bile, doğumda ya da sonrasında hiçbir problemle karşılaşmayacağımızın bir garantisi yok. Hayatın kendisi de böyle… Yarın ne olacağını hiçbirimiz bilmiyoruz.
Ben de aynı süreçlerden geçen bir anne adayı olarak şunu hissediyorum: İnsanın en büyük dayanağı gerçekten Allah oluyor. ‘Ol’ derse oluyor… Hepimizin O’nun merhametine ihtiyacı var. Rabbim hepimize sağlıkla, hayırla evlatlarımıza kavuşmayı nasip etsin, gönlümüze ferahlık versin inşallah.