ilkgozagrimhavinim herkes aynı şiddette hissetmez. kimisi icin 4 cm ölüm gibi bişeyken kimisi içinse 9 cm varla yok arasıdır. ben 9 cme kadar hiç bişey hissetmeden 3 saat uyudum. uyandığımda doğum başlamıştı. doğum sancısı ben geç hissettiğim için beni zorladı ne bakımdan dersen şöyle ki sancıyı uzun süre max 1 saat hissetmiş olsaydım kontrol yöntemleri geliştirebilirdim ama ben doğuma yarım saat kala hissettiğim için ne nefesimi kontrol edebildim ne de sancımı yönetebildim hastaneye varır varmaz su nişan geldi ve direkt çatala çıktım. gözümün çapağıyla doğuma girdiğim için ne olduğunu anlayamadım nasıl ıkınmam gerektiğini sancıyı yönetmenin ne olduğunu kavrayamadım. sancısız doğum imkansız epidural alabilirsin ama tavsiye etmem cunku ıkınmak için sancı hissetmek gerekiyor ne şiddette ıkınacağını bilemezsen şahsen bana göre doğumun seyri değişir. sancı geldikçe var gücünle ıkınman sancı gidince nefes alıp vermen lazım eğer sancı gidince de ıkınmayı bırakmazsan kendini bosuna yorarsın ve yırtılmaların olur dengesiz ıkındıgın için. ıkınmak kaka yapmaya benzemiyor ıkınmak bir insan gücüyle bir kamyonu itmeye benziyor. hani bacakların titrer ya senden daha agır bişeyi iterken ya da kaldırırken tam olarak öyle bir zorlanma hissi yani kabızlıktan öte bi ıkınma gerekiyor zor değil ama kendini kakayla şartlama çünkü ikisi asla aynı şey olamaz. doğum sancısı ise seni dimdik durdurmaz iki büklüm olursun kimine belden vurur kimine kasıktan bana kasıktan gelmişti. evimden, çatala kadar iki büklüm yürümüştüm dik duramadım sancı geldikçe sanki reglimin ilk günü icimde bişeyler kopuyormuşçasına bi saplanma hissediyordum. şey gibi düşün günlerdir kaka yapmamışsın ve kabız olduğun için icinde gaz sıkışması olmuş kasıklarına vuruyormuş gibi afedersin gaz cıkartsan geçecekmiş gibi bir his vücut bebeği itmeye çıkartmaya çalışıyor ve sende istemsizce ıkınma hissi oluşuyor. tam olarak böyle bir şeydi hissettiklerim.