İyi günler anneler burada sıkça gördüğüm bir şeyden bahsetmek istiyorum. Doktorluk bana göre herkesin yapamayacağı mesleklerden birisi ve doktorumun da bilgisine uzmanlığına saygım sonsuz, öyle olmasaydı ve ben bunu hissetseydim onun takiplisi olmazdım. Ama görüyorum ki insanlar doktorluk mesleğine karşı inançlarını yitirmişler ve bana bu çok garip ve o mesleğe karşı yapılan bir saygısızlık geliyor.
Mesela bir örnek vereyim doktoruna oruç tutup tutamayacağını sormuş, doktoru tansiyon ve şeker riskinden dolayı tutmaması gerektiğini söylemiş, başlık açmış soruyor “ne yapmalıyım sizce” yani bizler söyleyebiliriz ki mesela konudaki uzman zaten görüşünü belirtmiş. Ve bu sorunun altında o kadar çok yorum var ki birisi şey yazmış mesela “doktora göre ne var ki onlar zaten hep tutma der, Allah izin verirse tutarsın. Diğeri şey yazmış “ oruç tutup da öleni görmedim daha.”
Veya doktoru bir takviye ilaç vesaire önermiş sizce kullanmalı mıyım diye soruyor yani doktorun sana onu önermişse zaten onu kullanman gerekiyordur.
Ve genelde altında da hep şöyle yorumlar oluyor birkaç tane “ben kullanmadım bence sen de kullanma, ilaç-takviye gerek yok ” vs.
Birisi bir aşıyı sormuş altında yine bir sürü yorum “ben çocuğuma hiçbir aşı yaptırmadım , siz de yaptırmayın ben aşıya inanmıyorum” vs.
Veya herhangi bir doktorun açıkça adını vererek sakın gitmeyin asla memnun kalmadım vs yazmak.
Ne ara bu insanlara karşı bu kadar saygısız ve güvensiz olduk çok merak ediyorum kendi adıma doktorum ne söylerse onu uygularım mesela herkes saç boyatılabilir dedi , doktorum bence boyatma dedi boyatmadım. Düzenli kalıcı oje yaptırıyordum, doktoruma danıştım yaptırma dedi o gün çıkarttım.
Çünkü biliyorum bu insandan ben bir hizmet satın alıyorum ve ben onun danışanıyım , bilgisine, uzmanlığına danışanım. Bana veya bebeğime zarar gelecek bir durumda bizim iyiliğimizi gözeteceğine eminim. Doktorlarınıza neden güvenmiyorsunuz veya söyledikleri neden sizi tatmin etmiyor? Hamilelik hassas bir süreç ancak hayattaki kişilere değil de en azından mesleklere karşı saygımızı da korumamız gerekmiyor mu?
Lafım gerçekten kötü niyetli doktorlara ve kötü deneyimler yaşamış annelere vs değil. Olumsuz bir deneyim yaşamış memnun kalmamış olabilirsiniz, bir daha gitmezsiniz aynı doktora. Ama bence insanların bebeğini dünyaya getirmesine doğumuna yardımcı olan , aylarca bilgisine danıştığı kişilere saygısı olması gerekiyor. Eskiden hiç böyle değildi ama son zamanlarda aşırı bir doktor beğenmeme durumu söz konusu bence… insanımız doktor begenmiyor, inanması güç geliyor.