nyra Merhaba, benim doğum arası 6.5 sene geçti. Ona rağmen doktorum risk var dedi. Rahimde yırtılma olabilir ve o an epidural da takamayız dedi. Sizi çok iyi anlıyorum, insan elinde olmadan üzülüyor. Ben ilkinde çok yıpranmıştım çünkü tecrübesizdim, ani olunca şok olmuştum ve vajinal doğum çok istediğim için üzülmüştüm. Belki de bu yüzden iyileşmem uzadı hem fiziksel hem de mental olarak. İkincide aradan 6.5 sene geçmişti. Bir umut SSVD dedim, doktorum bakarız dedi ama risklerini de anlattı. Oluruna bıraktık, Allah daha iyi bilir. Normal doğum 19 Şubat gösteriyordu, zaman azaldıkça doktor sezaryen olacak dedi ama erken almam diye de ilave etti. 7.si kontrolüm vardı sancı gördü ama ben iyi olduğumu söyledim ki iyiydi her şey ultrasonda ve nst de sadece hafif sancı. 9’u kontrole çağırdı. Bir gittik nst düz çizgi ilerliyor, doktorum bu iyi nst değil dedi, 2 saat nst’de kaldım tabi sancılarım arttı 80, 100, 110. Bana diyor sancın var ben anlayamıyorum Regl sancısı gibi ve sol tarafım. Hemen ultrasonla baktı dopler, su iyi ama eski sezaryen yeri çok incelmiş 1ml bu da ince kağıt gibi, yırtılması bir sancıya bakarmış. Doktor olmadığım için ve o an şokta olduğum için algılayamadım hala hocam erken değil mi diyorum. Doktorum da bizi korkutmak istemiyor tabi, şimdi hastaneye gitmemiz lazım lütfen dedi. Gittik, şoktayım, spinal yapılırken baya uğraştılar. Yapamıyorlardı, ağlamaya başladım şoka girmişim. Doktorum ve eşim sayesinde sakinleştim. Bebeği çıkaramıyorlardı, zar zor çıktı, benim tansiyonum yükseldi. Sezaryen normalde yarım saat sürüyor benimki 1 saat sürdü. Tüm bu yaşadıklarıma rağmen iyi ki SSVD diye diretmeyip sezaryen olmuşum. İyi ki eşim müdahale edip hocam tamam hemen gidiyoruz demiş. İyi ki doktorum iyi bir doktor. Aksini düşünemiyorum bile. Bebeğime veya bana bir şey olabilirdi. Tabi bunu her şey bittikten sonra doktorumdan öğrendim hocam diretseydim ne olabilirdi diye sordum. O da bebeğin ve senin hayatın riske girmiş olurdu dedi. Rahim yırtılması ciddi bir şey çünkü, bebek se anne de hayatı riske girer. Tüm bunları düşününce sezaryen ağrıları hafif geldi. Evet kesi yeri ağrıyor, evet kalkması zor, çok normal 7 kat kesiliyoruz ama gün geçtikçe daha iyi oluyoruz. Eğer acil bir durum varsa sezaryen kesinlikle en iyisi ve korkmayın. Vajinal da zor elbette ama sonrası daha kolay. Bir de bunları kimseyi korkutmak amacı ile anlatmıyorum. Sezaryen deyince kolay gibi bakıyor bazıları, kalbimizi kırıyorlar. Oysa kimsenin ne yaşadığını bilemeyiz. Yargılamadan anlatmalıyız kedi sürecimizi, ki diğer hamilelere yol gösterelim. Korkmayın sakın. Kendinizi telkin edin, benim ve bebeğim için en sağlıklısı bu. İyiyim, bebeğim iyi. Daha da iyi olacağım deyin. Hemşire bana diyor ki çok güçlüsünüz, ağrı eşiniz yüksek sanırım, güldüm oysaki ağrı eşim düşüktür basit bir iğneye dayanamam. Başka çarem yok dedim evde bir yavrum burda da bir yavrum var onlar için savaşmalıyım dedim. Ağrıya bakmadan yürüdüm, ne dediler yaptım. İlk sezaryen daha zor çünkü ne olacak bilmiyorsunuz, sizi neler bekliyor bilmiyorsunuz. İkincide ama tecrübelisiniz ve anne olduğunuz için daha güçlü ve dirayetlisiniz. Merak etmeyin iyi geçecek doğumunu çünkü sizi evde bekleyen yavrular ve size muhtaç bir bebek var, hep bunu düşünün güç veriyor. Kolay ve güzel doğum diliyorum. İnşallah güzel geçsin ve sağlıkla alın kucağınıza 🙏🏻