eed21 ben pişirip koyuyorum, misafirim gelmeden öncede oda sıcaklığında buzu çözülüyor.. sanki o gün yapmışım gibi taptaze oluyor:))
• 2 su bardağı ılık süt
(genelde sütle yapıyorum ama sütüm azsa 1 su bardağı ılık süt, 1 su bardağı ılık su kullanıyorum, sütüm çoksa su yerine hepsini sütten yapıyorum,çok bişi farketmiyor)
• 1 paket instant maya
• 3 yemek kaşığı şeker
(bu malzemelerimi katıp, 1-2 kez karıştırdıktan sonra -çok karıştırmayın, 15 dakkika bekletşyorum kapağını kapatıp.. maya aktifleşiyor zaten belli oluyoe köpük köpük oluyor)
• 1 su bardağından 2-3 parmak eksik sıvı yağ
• 1 yumurta akı (sarısı üstüne)
• un göz kararı (hiç bardakla ölçmedim ama yumuşak olursa çok güzel oluyor ele yapışmayan ama yumuşak hamur olsun.)
• 1 buçuk silme tatlı kaşığı tuz ( ununu kattıktan sonra tuzunu atın)
-mayalandırmaya bırakın 50-60 dakka, üstünü örtün, sıcak yere koyun
ben içine yumuşak lor peyniri kouyuyorum genelde sonra bezeler halinde tepsiye sıralıyorumm
-20 dakikada tepsi mayası lazım (püf noktası bu, çok bekletmeyin maya kötüleşiyor, fazla kabarmaz, 20 dakika ideal)
-20 dakikanın sonunda çok bastırmadan yavaşca Yumurta Sarısını sürüyorum üstine çörek otu ve susam ı serpiştiyorum.
-önceden ısıttığım 180 derece, alt üst ayar, fırının orta kısmında pişiriyorum benim fırında 20-25 dakika arası pişiyor..
– Poğaçalar ılıyınca, sıcağı geçince. poşetleyip dondurucuya koyuyorum. (yaptığımda herkes çok beğeniyor güzel tarif tam tutuyor ) şimdiden kolay gelsin size🌸
(yumurta sarısı sürerken bi çimdik kakao atarsanız aynı fırında satılanlar gibi oluyor üstü kızarıyor ama çok minik öay kaşığının ucuyla atın ben öyle yapıyorum çok güzel oluyor)