Merhabalar anneler şu anda izinde olan anneler yada bu izni bekleyen anneler elbet vardı ülke gündeminde şu an bunlar bile konuşulmuyor artık 2025 yılı sözde aile yılıydı hiç bir düzenleme yapılmadı yine 2026 yılı için düzenleme olacak dendi hala ses Seda yok meclisten sizden isteğim hepimiz e devletten cimere dilekçe yazalım, en azından böyle bi talep olduğunu havada kalan bi konuşma olmadığını anlamalarını sağlamak örnek dilekçeyi ben chatgbtye yazdırdım sizde kendinize göre düzenleyip gönderebilirsiniz kendi bilgilerinizi de dilekçede belirtebilirsiniz, teşekkür ederim. 🙏🏻 inşallah çalışan anneler için güzel bir düzenleme olur
Kendi durumunu mutlaka ekle: “X sektöründe çalışan, yeni doğum yapmış bir anneyim” gibi yada şu kadar haftalık hamileyim X şirketinde çalışıyorum şu zamanda doğum iznine ayrılacağım gibi…
CİMER DİLEKÇE TASLAĞI
Konu: Çalışan Anneler İçin Doğum Sonrası İzin Süresinin Uzatılması Talebi
T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ne,
Türkiye’de çalışan bir anne olarak doğum sonrası izin sürelerinin yetersizliği konusunda görüş ve talebimi bilgilerinize sunmak istiyorum.
Hâlihazırda çalışan annelere tanınan doğum sonrası izin süresi, bebeğin fiziksel ve ruhsal gelişimi ile anne sağlığı açısından yeterli değildir. Bebeğin yalnızca 3 aylıkken anneden ayrılmak zorunda kalması, hem anne hem de çocuk açısından ciddi mağduriyetlere yol açmaktadır.
Son yıllarda ülkemizde doğurganlık oranlarının belirgin şekilde düşmesinin en önemli nedenlerinden biri, kadınların çalışma hayatı ile anneliği bir arada yürütememeleridir. Kadınlar kariyerlerini sürdürmek isterken, mevcut izin ve desteklerin yetersizliği nedeniyle çocuk sahibi olmaktan vazgeçmek zorunda kalmaktadır.
2025 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesine ve kamuoyunda çalışan annelere yönelik doğum izninin uzatılacağına dair açıklamalar yapılmasına rağmen, bu konuda henüz somut bir yasal düzenleme hayata geçirilmemiştir.
Çalışan annelerin hem iş hayatından kopmaması hem de çocuklarını sağlıklı bir şekilde büyütebilmesi için;
• Doğum sonrası ücretli izin süresinin uzatılması,
• Esnek çalışma modellerinin yaygınlaştırılması,
• Annelik izni süresinin Avrupa ülkeleri örnek alınarak yeniden düzenlenmesi
hususlarında gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını arz ve talep ediyorum.
Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.