bazı insanların yapısı normal doğuma çok uygun oluyor sıkıntısızca doğuruyor kendi iyi çocuğu iyi. kolay doğurana %50si desek, %40 zor ama bir şekilde sıkıntısız doğuruyor. %10da da zor doğum yapıyor annede bebekte sıkıntı kalanlar olabiliyor. mesela idrar kaçırma, genişleme falan zor normal doğumdan sonra daha sık oluyor. beni en korkutan çocuğa bir şey olmasıydı çünkü insan bunun vicdan yüküyle cidden çok zorlanır sonrasında. bazı insanlar doğal olan normal doğum vücut doğuramayacağı bebeği taşımaz falan diye saçmalıyor mesela benim iki dedemin de annesi çocuk doğurmaya çalışırken normal doğumda ölmüş yani ikisi de öksüz büyümüş. şimdi çok şükür ölüm nerdeyse yok gibi bir şey ama sezaryen sayesinde, engellilik çok az o da sezaryen sayesinde. fazla kilon yoksa, vücudun dayanıklıysa, doktorun iyiyse, sonrasında 1-2 hafta bakacak kişiler varsa sezaryen de gayet konforlu bir doğum bence. 1 ay sızlıyor evet ama düşününce çekilmeyecek bir acı değil sadece bazı hareketleri tek başına yapamıyorsun yardım gerekiyor bir süre. gene de kolay bir normal doğum sezaryenden iyidir ama kolay olacağının garantisi zor. bebeğin kafası büyük kilosu çok çatı muayenesinde çatı darsa bence zorlamamak en iyisi. her şey mükemmel görünüyorsa normal doğum bence kesinlikle denenmeli ama sezaryende de o kadar korkacak bir şey yok. gerçi yaş, kilo, ameliyatın nasıl geçtiği gibi etkenler sezaryen sürecini etkileyebilir ama çoğu kişi için gayet üstesinden gelinebilir şekilde geçiyor.
bir de doktorumdan duydum fazla kilo anestezide sıkıntı olma riskini arttırıyormuş çünkü o iğneyi omurganda küçücük bir yere sokuyor spinal anestezi yaparken ve kilolu olunca yağ dokusundan tam nereye sokacaklarını göremeyebiliyorlarmış. ameliyat sonrasında ağrı falan kalması bu durumda daha çok oluyormuş anladığım kadarıyla. o yüzden sezaryen düşünüyorsan kilona dikkat etmek hazırlık açısından iyi olabilir aklında bulunsun