Merhaba hanımlar. 6 gün önce doğum yaptım. 37+2 de suyumun gelmesi ile nasıl planlıdan acil sezaryen döndük anlatıyorum.
Normalde bebeğimin doğumu tam termde 29 Ocak’a denk geliyor. Ancak gebelik döneminde sürekli ayakta kaldığım bir işte çalışmam + sigara kullanımı sebebi ile 32. Haftada plasenta yaşlanması ve biraz su azalması olduğunu öğrendik. Normal doğumdan korkmam sebebi ile doktorumla 22 Ocak’ta sezaryen planladık. 36. Hafta kontrolümde ise doktorum bir hafta daha geri çekerek 17 Ocak yani 38. Haftaya planladı. 9 Ocak tarihinde ise evde otururken ufak ufak regl sancılarım oldu. Ama dinlenince geçmesi ve düzensizliği sebebiyle yalancı kasılma olduğunu düşündüm. Ertesi gün ise akşam üzeri birden yoğun bir bel ağrısı yaşadım. Eşim sırtıma masaj yaptığında ise bir süre sonra büyük tuvaletimin geldiğini hissedip lavaboya gittim. WC’den çıkarken ayağa kalktığımda 2 bacağımdan da sızıntı şeklinde akıntı oldu ve belime yeniden ağrı girdi. Eşim doktoru aradığında ise bunun su gelişi olduğunu teyit ettik ve hastaneye çağırıldık. Hastanede ultrason yapıldı, su ve bebek hareketleri görüldü, nstye bağlandım ve ara ara sancı çıktı. Doktorum her ihtimale karşı riske atmayacağını, 2 saat içerisinde ameliyata alacağını söyledi. O an içimi bir korku kapladı. Tetkikler yapıldı ve içeri alındım. Alındıktan sonra spinal anestezi uygulaması yapıldı. (Gerçekten hiç bir acı hissetmiyorsunuz zaten doktor öncesinde uyuşturuyor, aklınızda sadece bebeğinize kavuşmak oluyor.) Ancak; az da olsa skolyoz hastası olduğum ve bunu doktora söylemeyi unuttuğum için sadece sol bacağım dizimin altından parmaklarıma kadar uyuştu. Sonrasında kombine anestezi uygulamasına karar verilerek epüdral anestezi uygulandı. (Bu konuda siz siz olun, bu tarz bir durum yaşanmaması için doktorunuzu mutlaka çok iyi bilgilendirin.) Haliyle, 2 anestezinin birlikte biraz ağır gelmesi sebebi ile tansiyon düşüklüğü ve mide bulantısı yaşadım. Ama hemen bunun için ilaç verildi ve 1-2 dk içinde düzeldim. Ameliyat çok hızlı oldu. Doktorum korkma soğuk hissedeceksin sadece batikon sürüyorum dediğinde meğerse bebeğimi çıkarıyormuş. ☺️ Ağlamasını duydum, Bebek çıkar çıkmaz eşimi aldılar ve bebeği de hemen yanağıma koydular. 2.720gr erkek bebek dünyaya getirdim. Hayatımda bu kadar yumuşak bir şeye daha dokunduğumu hatırlamıyorum, gerçekten anlatılacak bir duygu değil bu. Hemen çocuk doktoru aldı, kontrolleri için yukarı götüreceklerini ameliyat sonrasında yanıma getireceklerini söylediler. Eşimi arkasından gönderdim. Benim dikiş vb işlemi 15-20 dk kadar daha sürdü. Odama çıkarıldıktan sonra hemen bebeğimi getirdiler ve ilk emzirmesini gerçekleştirdim şükür. 🙏🏻 Hastanede 2 gece kaldım, onlarında detaylarını yazıyorum.
- Gün (Ameliyat sonrası): 3-4 saatte ufak ufak bacak hissi gelmeye başlıyor. His geldikten sonra hemen hoşaf, çorba içirdiler. 5. Saatte ise ayağa kaldırıp yürüttüler. (Evet bu biraz ağrılıydı ancak dayanılmayacak bir durum değil.)
- Gün: Sabah sonda çıkarıldı. Bunda da herhangi bir ağrı yok, sonda çıkarılması sonrası ilk idrarımda ciddi ağrı oldu sadece, yürüyüşlerimi normal yaparken yatağa 2 büklüm döndüm bu sebepten, yeniden sonda takıldı 5 saat kadar daha takibi yapıldı, sonrasında ağrım kalmamıştı rahatça idrara çıkabildim.
- Gün hastane çıkışı: İlk banyomu yaptım, pansumanım yapıldı. Bebeğimle hazırlanarak yürüyerek hastaneden çıktık. En sevdiğim şey epüdral anestezinin ağrı pompasıydı bu arada. Süreci gerçekten kolaylaştırdı.
Tüm bu süreçlerde eşinizin yanında olması, çekirdek aile olarak bebek hemşirelerinden tüm bakımları birlikte duymanız çok önemli hanımlar. İnsan annesini de yanında istiyor ancak baba bu süreçlere bu kadar dahil olmaz ise bağlanma gerçekleşmeyebilir. (Bu benim şahsi düşüncem)
Bebek ilk bebeğim. Sorularınız varsa lütfen yazın. Rabbim isteyen herkese nasip etsin. 🩵👶🏻