mels33 Epilepsi hastasıyım ve bu benim ikinci doğumum. İlk doğumumdan ve hamilelik sürecimden edindiğim tecrübeler doğrultusunda bu sefer daha bilinçli hareket etmek istedim. Epilepsi gibi nörolojik bir hastalık söz konusu olduğunda doğum sürecinde dikkat takip ve hızlı müdahale gerçekten çok önemli oluyor. Çünkü sadece anne değil bebek de doğrudan risk altında olabiliyor.
Bu nedenle doğum yerini seçerken çok düşündüm. Devlet hastanesinde yaşadığım ve çevremden de sıkça duyduğum ilgisizlik, yoğunluk ve yeterli bireysel takibin olmaması beni açıkçası tedirgin etti. Nöbet riski olan bir anne olarak, kendimi “idare edilir” bir durumda görmek istemedim. Doğum anı zaten başlı başına stresliyken, bu stresin nöbeti tetikleme ihtimali de varken hem kendimi hem de bebeğimi riske atmak istemedim. Bu yüzden özel hastanede doğum yapmayı tercih ettim. Sürecin başından sonuna kadar doktorumun, hemşirelerin ve ekibin ilgili olması, sürekli takipte olmam, ilaçlarımın saatine kadar dikkat edilmesi beni hem fiziksel hem de psikolojik olarak çok rahatlattı. Kendimi güvende hissetmem doğum sürecinin de daha olumlu ve sakin geçmesini sağladı. Çok şükür ki doğumum sorunsuz geçti ve bebeğim de ben de iyiydik.
Bunu özellikle yazmak istedim çünkü epilepsi hastası olup hamile olan ya da doğum planı yapan birçok anne adayı var. Herkesin şartları imkanları farklı olabilir elbette ama kronik bir hastalık söz konusuysa “nasıl olsa olur” demek yerine en güvenli ve en iyi şartları talep etmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu bir lüks değil, anne ve bebeğin sağlığı.
Benim için bu karar doğruydu ve sonucundan memnunum. Umarım benzer durumda olanlara fikir verir ve bir nebze olsun yol gösterir. 🌸